Regulacja serwa hamulcowego

bogusz

Nowy
Auto
147 1.9JTD 115km. 159 2.4 JTDm 210km
Jestem świeżo po wymianie serwa hamulcowego. Stare niestety odmówiło posługi. Widać, że wspomaganie teraz działa bo pedał lekko chodzi, ale jest nie wyregulowane bo wystarczy wcisnąć hamulec na kilka milimetrów i auto dęba staje i da się wyczuć, że trzymają go cały czas hamulce. Niestety nigdzie nie widać na serwie żadnej regulacji czy ktoś może wymieniał serwo i wie jak je wyregulować. Szukałem po necie informacji ale tak naprawdę znalazłem tylko jeden wątek na ten temat, który i tak nie wiele wniósł do tematu i nie rozwiązał mojego problemu.

Ech czy nikt nie wymieniał serwa w swojej belli? :-(

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

wymieniłeś tylko wspomaganie?taki krótki skok pedału jest cały czas?przed włączeniem silnika też?czy normalnie czuć na pedale podczas odpalania ze wspomaganie zaczyna pracować?

Ostatnia edycja:
Tak tj czarne pudlo i pompe do niej zamocowana. Serwo zachowuje się jak powinno czyli na wyłączonym silniku po wciśnięciu pedału hamulca twardnieje pedał a po uruchomieniu silnika powoli opada.

To jest nowe serwo?jakies zaslepki nie zostaly?na wlaczonym silniku po takim "zblokowaniu" kół odłącz przewód podcisnienia.zobacz czy wtedy pusci.bo rozumiem ze trzymają hamulce po wcisnieciu?kolega mial tak w bravo II ostatnio-caly zespol pompa serwo do wymiany byl

Uzywka. Z tego co mi wiadomo serwo tylko w aso można nowe dostać. Po pierwszym uruchomieniu nie trzyma go nic ale po wciśnięciu zaczyna blokować i trzyma cały czas. Sprawdzę czy puści po odłączeniu przewodu

A co w ogóle się stało że wspomaganie zostało wymienione?tak tylko informacyjnie pytam

LukaSS - tak serwo miało ten sam numer

Emil - przestało działać wspomaganie hamowania. Objawy: bardzo ciężko działający pedał hamulca, wyraźnie słyszalne syczenie w kabinie

Tak i wtedy puszcza hamulec więc chyba jednak serwo jakieś felerne kupiłem. Jeszcze kontrolnie linki od ręcznego wymienię i i tłoczki przeczyszczę. Przynajmniej kompleksowo hamulce sprawdzę.

No linki przed zima nie zaszkodzi.pewnie zawor na króćcu jest walniety albo czyms zabrudzony.

a nie ma regulacji na trzpieniu tłoczka który naciska na cylinder pompy?
ten który widać po odkręceniu pompy od serwa
jeśli jest regulacja to powinien tam być luz 1mm

nie ma żadnej regulacji - nawet celowo stare rozłożyłem na części pierwsze aby mieć 100% pewność. Dzisiaj jadę jeszcze raz na odpowietrzanie hamulcy.

Po ponownym odpowietrzeniu hamulcy brak poprawy brak poprawy (układ był odowietrzony)- werdykt:
trafiło mi się uszkodzone serwo i trzeba zamówić nowe

Z używkami już tak niestety jest-loteria.Chociaż same serwa nie psuja się jakoś często.Miałeś pecha-głowa do góry.Powodzenia.I koniecznie napisz jak skończyła się walka z tymi hamulcami.

Jak to z używkami bywa trafiło mi się uszkodzone serwo które w dodatku po tych kilku dniach używania się rozleciało. Po zakupie kolejnego Alfa działa jak przed awarią. Dzięki za pomoc. Temat do zamknięcia.

Amortyzatory
Powrót