Simering półosi ?

Auto
Alfa 147 1.9 jtd
Witam. Od jakiegoś czasu moja skrzynia gubi olej. Mechanik kiedyś powiedział że prawdopodobnie na łączeniu skrzyni z półosią jest jakiś simering. Czy ktoś z was miał podobny problem ? Jaki jest koszt wymiany takiego czegoś ?

Simeringi kup przez aso, te nie oryginalne po wymianie i tak będą lały. Ja tak miałem i tylko dwa razy jedną robotę robiłem.

Oyginaly są marki Corteco ;) Ja dwa wymieniłem - zapobiegawczo. Oringi przy kielichach tez od razu wymien.

Bo trzeba pamiętać że są dwa na lewą i prawą a sam siemering w środku jest odpowiednio skonstruowany że przy jeździe do przodu (bo tak jeździmy zazwyczaj) olej który chce się wydostać spychany jest do środka skrzyni.

I po zamontowaniu ich odwrotnie pozostaje jazda tylko na wstecznym :D
W zasadzie nie ma mega dużo roboty. Śruby z przegubu, i nakrętka piasty. Potem powinno być dojście do uszczelniacza.

Bo trzeba pamiętać że są dwa na lewą i prawą a sam siemering w środku jest odpowiednio skonstruowany że przy jeździe do przodu (bo tak jeździmy zazwyczaj) olej który chce się wydostać spychany jest do środka skrzyni.

One się zwą kierunkowymi ;)

Co do oleju to był dolany ostatnio i wiem że z połowa wyleciała dlatego chce to jak najszybciej zrobić, gdy auto stoi kilka dni to lekka plamka pod spodem jest. Czyli myślicie że koło 300zł z robocizną ? Mechanika mam znajomego no ale wiadomo że za darmo nie zrobi. Najlepiej od razu z dwóch stron ?

I po zamontowaniu ich odwrotnie pozostaje jazda tylko na wstecznym :D
W zasadzie nie ma mega dużo roboty. Śruby z przegubu, i nakrętka piasty. Potem powinno być dojście do uszczelniacza.

Odkopie trochę nie trzeba zwrotnicy luzować (czyli sworzni wachaczy itd) i czy komuś udało się znaleźć ten numer katalogowy?

Amortyzatory
Powrót