Webasto - Instalacja

tede80

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147
Panowie czy któryś z Was przerabiał instalację Webasto Thermo Top w 147 1.9 jtdm 8v? chodzi mi konkretnie o podpięcie pompki paliwa do Webasto, w manualu instalacji Webasto do Alfy 147 jest instrukcja jak to zrobić podpinając się do zbiornika z paliwem, natomiast czytałem, że w Alfie 166 podpinają się do powrotnego wężyka paliwa co by mi bardziej pasowało, mniej roboty, info o ewentualnym podpięciu do powrotu jest w ogólnym manualu instalacji Webasto (strona 39 i 40).
Czy mogę to zrobić w 147? nie bardzo wiem jak to ma pobierać paliwo z wężyka powrotu do Webasto jeśli silnik nie pracuje :confused:

Tu masz instrukcję (całkiem przejrzystą swoją drogą) montażu:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=134795
Jak się okazuje montaż zależny jest od modelu, a już myślałem, że Webasto z zasilaniem z powrotu nie będzie działać bo będzie się zapowietrzać układ czy coś.

Widziałem ten opis jak i wiele innych, ale nigdzie nie ma info co do Alfy 147 :( czyli mogę się wpiąć w wężyk powrotny paliwa? tylko czy ten wężyk sięga do dna baku bo jak nie to lipa, trzeba będzie go przedłużyć.

Dzięki LukaSS, to też widziałem :) i właśnie takiego montażu chcę uniknąć, wg. tej instrukcji trzeba pociągnąć osobną linię zasilania z baku do webasto.

Do samego dna chyba żaden nie sięga, minimalnie ponad dno są smoki. Na Twoim miejscu bym się wpiął w powrót, najwyżej się nie uda. ;)

Dzisiaj wyciągnąłem pompę paliwa i powrót sięga do samego dna pompy :) czyli jest gitara i podepnę się w powrót :)

Do dna pompy, czy baku? :P
Ile Cię wyszedł cały system? Już nie raz myślałem o montażu u siebie.

[MENTION=11552]Koks[/MENTION] dzięki za materiały ale już to posiadam, kilka pieców już przerabiałem w BMW, nic skomplikowanego :) jak by ktoś szukał do innych aut to tu jest sporo materiałów
http://doc.webasto-russia.ru/Car/
[MENTION=48092]SebaM[/MENTION], powrót sięga dna pompy paliwa czyli chyba też dna baku? :) Używany piec na allegro można kupić za ~200zł, wraz z pompką paliwa i obiegu wody, do tego sterownik GSM 150zł, żeby startować Webasto z telefonu, nie bawię się w zegar bo i tak nigdy z tego nie korzystałem w innych instalacjach (no może kilka razy) jak trzeba to musisz kupić wąż do wody ~15zł za metr Fi19, trójnik na przewód paliwowy ~4zł, przewód paliwowy (ja akurat mam), no i jakieś przewody elektryczne do podłączenia wraz z gniazdem na trzy bezpieczniki i przekaźnik SPDT. Chyba niczego nie pominąłem :)

Tede, a czy możesz podesłać jakieś linki do pieca, sterownika itd.? chciałbym się dowiedzieć jak to wygląda bym wiedział czego szukać. Są na alegro webasta do Alf. Jednak mam wrażenie, że ten piec jest uniwersalny i pasuje od innych modeli, tak?

Co musi mieć takie używane webasto, jakie podzespoły w komplecie?

Tede, a czy możesz podesłać jakieś linki do pieca, sterownika itd.? chciałbym się dowiedzieć jak to wygląda bym wiedział czego szukać. Są na alegro webasta do Alf. Jednak mam wrażenie, że ten piec jest uniwersalny i pasuje od innych modeli, tak?

Co musi mieć takie używane webasto, jakie podzespoły w komplecie?

Zależy czy chcesz mieć takie które grzeje tylko budę, czy także płyn chłodniczy.
Ogólnie potrzeba:
- pieca,
- pompkę paliwa,
- pompkę wody,
- wiązkę,
- sterownik, czy to zegar, czy jakiś bardziej zaawansowane urządzenie,
- inne pierdoły typu przewody, trójniki, mocowania.

Nie byłoby najrozsądniej grzać olej w misce olejowej jak w maździe? ? W efekcie silnik wydłuża żywot, po chwili masz ciepło w aucie i mniejsze spalanie.

[MENTION=24546]LukaSS[/MENTION] tak jak [MENTION=48092]SebaM[/MENTION] napisał :)
Trzeba zwracać uwagę na tabliczkę znamionową, 12V/26W działają jako dogrzewacz a 12V/42W jako ogrzewanie postojowe, czyli poniżej 30W dogrzewacz, powyżej 40W ogrzewanie postojowe. Najlepiej żeby w komplecie kupić z pompką paliwa (oraz pompką obiegu wody jeśli chcesz postojowe). Jak masz pojęcie o elektronice to i typowy dogrzewacz przerobisz na postojowe ;)
[MENTION=24324]sleyer3[/MENTION] piszesz o elektrycznym podgrzewaczu DEFA?

Ostatnia edycja:
Nie, o spalinowym webasto. Brat ma tak w maździe 6 webasto grzeje olej w misce olejowej po ok 1km z nawiewu ciepło i spalanie 2.0 diesel ma 6l po mieście bez znaczenia czy lato czy zima.

@sleyer nie ma Webasto do ogrzewania oleju w misce, w maździe 6 fabrycznie jest montowane Webasto jako dogrzewacz i to działa do ogrzewania cieczy chłodzącej a nie oleju.

Jeżeli to ogrzewanie postojowe, to podgrzewa płyn, ale słyszałem o grzałkach w misce olejowej, o ile dobrze pamiętam są one elektryczne.

[MENTION=48092]SebaM[/MENTION] zgadza się, są grzałki elektryczne i tak jak pisałem wcześniej jest to system DEFA ;)

a da sie cos takiego do alfy założyć? Mi T.S przepala mase benzyny zanim na gaz sie przełączy...miesięcznie stówa idzie na same rozruchy...Przy ogrzewaniu płynu jakąs grzałką pewnie na gaz przełączałby sie zaraz po ruszeniu...

a da sie cos takiego do alfy założyć? Mi T.S przepala mase benzyny zanim na gaz sie przełączy...miesięcznie stówa idzie na same rozruchy...Przy ogrzewaniu płynu jakąs grzałką pewnie na gaz przełączałby sie zaraz po ruszeniu...
Chodzi Ci o grzałkę oleju, czy ogrzewanie takie, jak Tede założył? W dziale zrób to sam jest cały tutorial jak zamontować grzałkę oleju.

Amortyzatory
Powrót