poza 3 i 4 nie wchodzą inne biegi na zimnym silniku

mimarek

Nowy
Auto
alfa 147 1,9 JTD 16V 140KM
Pomocy. W lecie wymieniłem cały silnik i sprzęgło. Robili to mechanicy, bo ja nim nie jestem. Teraz jak jest zimno(minus 6 albo więcej) nie wchodzą mi inne biegi. Lewarek nie chce się przechylić na boki. Poprzednio nie miałem takich problemów. Wymieniłem olej w skrzyni biegów, bo przy wymianie sprzęgła miałem w lecie wymieniany i w tym widziałem problem. To nie pomogło. Jak uruchamiam silnik na minus dwa albo wyższej temperaturze to nie mam problemy z biegami. Jak zimno to bieda. Po szarpaninie wejdzie. Po tym jak dałem trójkę i ruszyłem do przodu, a potem przechyliłem wajchę to jedynka weszła. Nie wydaje mi się żeby to był problem w skrzyni. Co to może być?

Jedź do tych co robili może linki źle są ustawione

Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka

Masz niewłaściwy olej w skrzyni.Tez to przerabiałem.

właśnie dlatego go wymieniałem kilka dni temu. W bosch servisie mówili że potrzebują vin do sprawdzenia jaki to olej. dałem im. wymienili, bo im mówiłem, że to wina oleju. Upewniałem się że dali właściwy, czyli do alfy. wymienili i du...

- - - Updated - - -

mam z tym mały problem, bo samochód zepsuł mi się w drodze powrotnej z wesela ponad sto km od domu. Tam go zostawiłem i naprawiałem.

Dwie linki łączą lewarek biegów z wybierakiem w skrzyni - moim zdaniem w jednej z nich (tej od ruchów na boki) masz gdzieś przetarty pancerz - dostała tam się woda a resztę sam opisałeś w 1 poście.

Jeśli odpalisz i odczekasz 20min to jest lepiej? Ja przed wlaniem właściwego oleju alfe zostawiałem na noc na pierwszym biegu.Rano miałem biegi 1-2 przejezdżałem 3km a wtedy z małym oporem szło przełączyć na 3-4.

olej mam, jak zapewniali, zgodny z vin. idealny. tydzień temu wymieniany. Rozmawiałem dzisiaj z mechanikiem (mężem znajomej z pracy) Jest prawie pewny że to linka. I woda w niej. Przyjedzie,zobaczy. Nie ma na razie mrozu, to nie poczuje tego. Ma w niedzielę ją wziąć, wymienić linkę i sprawdzić jeszcze plastiki przy lewarku. Potem odprowadzi. Na pewno to nie skrzynia. Tak mówi i pewnie tak jest. Wcześniej, przed wybebeszeniem silnika i sprzęgła, lewarek sam nie wracał na środek. Może jedna z linek była przez kogoś uszczelniana. Po remoncie chodził gładziutko. Myślałem, że coś przesmarowali i byłem zadowolony. Do zimy. Taka cena. Po naprawie się odezwę. Dzięki za podpowiedzi i wsparcie. Pozdrawiam. Marek.

Amortyzatory
Powrót