Termostat. Temperatura na postoju spada

maniek6600

Nowy
Auto
Alfa Romeo 1,9 jtd 140km Ti
Koledzy mam zapytanie. Mianowicie auto nagrzewa się do tych 90 stopni i tak trzyma. Wystarczy że gdy tylko na chwilę się zatrzymam wskazówka od temperatury leci w dół. Dodam iż temperaturę mam ustawioną na 23 stopnie a wentylator cały czas chodzi na 3 kreskach. Czy termostat do wymiany?

Może być też czujnik, ale o tej porze roku raczej ujawniają się termostaty. Przeważnie podczas postoju jest 90, a w trasie spada, tak jest u mnie i mam do wymiany. Też długo nad tym myślałem, bo jednak przez większość czasu było te 90. Bierz Behra, nowy czujnik i będziesz miał spokój.

a ja obstawiam że wszystko jest ok. Podczas jazdy gdy przyspieszamy i silnik pracuję pod obciążeniem to ciecz chłodząca się nagrzewa a podczas postoju przy 23 stopniach i trzech kreskach nawiewy ma prawo spaść bo jest za zimno na zewnątrz żeby utrzymać 90 stopni. U mnie jest podobnie tylko że ja mam ustawione raczej 18-19 stopni i jedną kreskę na nawiewie i spada mi tylko przy dużych mrozach rzędu -4, -6 stopni.

Dziś zamiast 3 kresek na wentylatorze ustawiłem słabe 2 temperature zostawiłem i widzę że temperatura znacznie wolniej spada. A termostat wymieniałem w zeszłym roku na behr czy jakos tak

U mnie to samo (1.9jtdm 150), temp się trzyma dłużej jak jest dłuższa trasa, a po mieście to raz dwa się chłodzi autko, ale też od razu nagrzewa szybko. Jedni mówią, że jest coś nie tak, drudzy, że tak te silniki mają. Ja sie tym jednak już nie przejmuje ;)

Wskaźnik na zegarze 90 stopni cały czas ładnie trzyma.Temperatura na kompie dokładnie 81-86 stopni.wszystko ok?

Ostatnia edycja:
Tyle ze ja mam termometr zewnetrzny uszkodzony.zawyza o 3 stopnie. wiazke sprawdzałem nie wiem co tam moze byc uszkodzone. latem wskazuje temperature ok ale zima zawyza

a ja obstawiam że wszystko jest ok. Podczas jazdy gdy przyspieszamy i silnik pracuję pod obciążeniem to ciecz chłodząca się nagrzewa a podczas postoju przy 23 stopniach i trzech kreskach nawiewy ma prawo spaść bo jest za zimno na zewnątrz żeby utrzymać 90 stopni. U mnie jest podobnie tylko że ja mam ustawione raczej 18-19 stopni i jedną kreskę na nawiewie i spada mi tylko przy dużych mrozach rzędu -4, -6 stopni.

To cos masz nie tak jednak.

U mnie w trasie może pracować wentylator na max, temp. na zewnatatrz -15, a i tak będzie 90 stopni na blacie.

Identycznie jest u mnie, wiec w sumie chyba musi byc cos na rzeczy skoro tak ma duzo osób.. W trakcie jazdy 25km do pracy (glownie ekspresowka) trzyma caly czas te 90 stopni, a w trakcie jazdy po miescie podczas postoju np na swiatlach wskazówka leci powoli w dół. Mam przy tym włączone grzanie na ok 23stopnie i pierwszy bieg wiatraka, a dzieje sie tak tylko przy mrozie.

Nagrzewnica działa identycznie jak chłodnica,tyle że powietrze jest wdmuchiwane do środka. Ja ustawiam obieg powietrza na auto i jest dużo lepiej. Diesel ma dużo większą sprawność więc na wolnych obrotach emituje mniej ciepła.

To cos masz nie tak jednak.

U mnie w trasie może pracować wentylator na max, temp. na zewnatatrz -15, a i tak będzie 90 stopni na blacie.

U mnie też kolego trzyma ładnie 90 stopni w trasie nawet przy dużych morzach tylko zapomniałem dopisać w poście.

Może egr zaślepiony lub się nie otwiera?

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Z tego co się orientuję to po zaślepieniu EGR w komorze spalania jest wyższa temperatura i dochodzi do spalania niebezpiecznych związków gdyż jest więcej tlenu. Jednak do chłodnicy EGR nie wpływają spaliny, które mogą początkowo powodować szybsze nagrzewanie doprowadzonego tam płynu.

Przyznam szczerze, że ja mam 166 i silnik 2.4- jest ta sama sytuacja. Latem temp cały czas 90 natomiast zima jak temp. spadnie poniżej zera dmuchawa na połowę mocy i 24 ustawione temperatura silnika trzyma sie na poziomie 80 kilka stopni. Widocznie w 1.9 przypadek podobny...

Amortyzatory
Powrót