• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Pije olej po generalnym remoncie 1.6 TW 105 KM

Ja się wyleczyłem z Alf benzyniaków.
Teraz jeżdżę JTDM kupionym z przebiegiem 193000 na liczniku ( ile ma naprawdę tylko handlarz wie) a zrobiłem 7 000 i nic nie bierze oleju.
Wszystkie TS-y brały 1 litr oleju na 1000 km.

lutek26 to naprawdę jesteś wielkim szczęściarzem. Gratuluję.

Ponad 30lat jeżdżę autami.
I to rożnych marek. Nawet miałem kiedyś nowe.
I jeszcze mi się nie zdarzyło żeby któreś nie brało ANI GRAMA OLEJU tak jak tu się często forumowicze chwalą.
Może po prostu taki pechowy jestem.

Nie masz pecha. Ja też nie wierzę, że ani grama, mimo, że w nowym zwykle od wymiany do wymiany nie trzeba robić dolewek, przez wiele lat, jeśli silnik był dobrze dotarty przez pierwsze 10kkm, miał wymianę oleju po 1kkm i potem był serwisowany i eksploatowany poprawnie.
Ja uznawałam, że nie bierze w nadmiarze na poziomie do 0,3/1000km. Niemniej jednak to jest wg mnie max i to są już tolerancje graniczne zużycia silnika. Potem następuje już przeskok x2, albo x3, albo lepiej, więc jest poza.

Wg instrukcji: sprawdzić co 3000 km i ewentualnie uzupełnić.
- ASO mi podawało do 0,3/1000 km dla JTSa.

Hahaha..To mój T.S jakiś wadliwy.bierze ok 100 ml na 1000km....

Myślę, że to można uznać za poprawne zużycie, dobrze rokujące, po dotarciu silnika. Nie są przesadnie luźno pasowane fabrycznie. Także po kapitalnym remoncie bym takiego oczekiwała.

- Pod warunkiem, że olej i filtr oleju są zgodne parametrowo ze specyfikacją producenta i rozrząd nie jest przestawiony.

Ostatnia edycja:
[MENTION=837]Majka[/MENTION] Noo i kolejny temat się pojawił: oleju. Próbował ktoś porównać spalanie oleju np 5w z 10w? :) Albo różnych producentów?

Zgodny parametrowo z zaleceniami producenta. Syntetyczne selenia, shell, motul, millers mają zbliżone parametry, przynajmniej te które można zobaczyć w sieci. Mają zbliżoną temp. zapłonu, więc powinny gwarantować zbliżony poziom spalania. 1,6 na 20k też nie powinien spalać więcej, biorąc pod uwagę ten parametr. No, mimo różnych temp. spalania pośredni wtrysk, czy bezpośredni. A reszta – nie wiem, po prostu. Nie zajmowałam się nigdy wnikliwe parametrami oleju.

Ostatnia edycja:
Próbował ktoś porównać spalanie oleju np 5w z 10w?
Ten parametr świadczy o lepkości w niskich temperaturach.
Ten drugi 40 lub wyżej o lepkości w wysokich i tu im wyższy parametr tym mniejsze zużycie .
Przynajmniej w moim przypadku .
Nie teoretyzuje po prostu mam to namacalnie sprawdzone.

1.8 wczoraj przepalilo 3.5 litra oleju 10w60 na trasie 1200km..
po poludniu wyciagamy gnojka ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ten parametr świadczy o lepkości w niskich temperaturach.
Ten drugi 40 lub wyżej o lepkości w wysokich i tu im wyższy parametr tym mniejsze zużycie .
Przynajmniej w moim przypadku .
Nie teoretyzuje po prostu mam to namacalnie sprawdzone.

Zalany mam 10W40, przy następnej wymianie wleję może 10W60 i zobaczymy czy będzie różnica ;) Dzięki za cierpliwość, sporo się dowiedziałem :)

No własnie użytkowała siostra narzeczonej, nie ważne ile wydałem stać mnie na to i wydam jeszcze następne 6000 zł jeśli będę miał ochotę porostu mam fajne wspomnienia z tym autem i pieniądze tutaj nie grają roli. Prosiłbym o więcej wyrozumiałości nigdy nie udzielałem się na forum ponieważ nie mam na to czasu i jeszcze nie ogarniam tego wszystkiego. Dziekuję ;-) pozdrawiam

- - - Updated - - -

Ale przy nowych uszczelniaczach też? Przecież kolega ma silnik po remoncie, powinien mieć też nowe uszczelniacze.

BTW. czy wtedy nie powinien dymić? Co z analizą spalin w takim przypadku?

Daj znać jakie wnioski po rozbiórce silnika ;)

oczywiście nowe jest wszystko, uszczelniacze tez tak jak pisałem wcześniej auto ma dożo więcej mocy no ale ten olej, mam tez vectre C 1.9 disel 150 KM nie bierze ani grama oleju zamykam nią licznik, następne auto ktore mam i nie bierze ani grama oleju to Corsa C 1.3 CDTI i też oleju nie ubywa osobiscie wole disle ale do Alfy ktorą mam poprostu mam sentyment.

Moim zdaniem po części branie oleju to jest wynik złego docierania silnika po remoncie.

Amortyzatory
Powrót