Wtedy też było w okolicach -7. Im zimniej, tym gorzej. Pytam o ciśnienie paliwa, ponieważ moja na zimno żąda 500 barów, co wg speców od pomp i wtryskiwaczy jest o wiele za dużo. Gdy już się w końcu wychechła, uzbiera te 500 barów i odpali, to przy każdym kolejnym odpaleniu zadowala się już 300 barami, choćby to było dwie sekundy później, i odpala w porządku. Facety mówią, że coś może być z elektroniką, ale podejrzewam, że to jednak pompa, bo raz, objawy dość typowe, dwa, pompa ma ponad 16 lat, więc cudów nie ma
. Tym bardziej, że gdy postoi tak z 6-7 godzin na mrozie to jeszcze odpala bez większego bólu, szczęśliwa nie jest, ale odpala lepiej, niż na filmiku. Po dłuższym postoju już jest słabo, więc może jej ciśnienie w międzyczasie gdzieś spiernicza. Teraz przy mrozach, około 22:00 jeszcze regularnie biorę ją na wycieczkę po mieście, żeby rano odpaliła
.
Kupię zestaw naprawczy do pomp i zregeneruję własnoręcznie, bo wydawać okolice 1K zł na regenerację trochę na ślepo mi raczej szkoda ;-).
Ostatnio edytowane przez Zenonzlasu ; 18-01-2017 o 19:23
U mnie nie, generalnie darłem ją kiedyś na plaku podawanym prosto w dolot i pożyczonym prądzie z innego auta, to była masakra; myślałem, że się silnik rozpadnie. Ruskie lokomotywy sprzed wojny na youtube paliły lepiej.
Pompę oddaj do zakładu sprawdzą dokładnie stan elementów w środkuuwierz mi na słowo,tez sie pokwapiłem na regenerację we własnym zakresie i drugi raz musiałem ja wydzierac z auta bo nie hula.
A czy jest opcja, że świece mogą być padnięte a komp tego nie widzi ?
Miałem podobny problem a przyczyną była wydmuchana uszczelka pod wtryskiem. Po wymianie problem znikł.
Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
Przy wydmuchanej uszczelce raczej nie będzie śmierdzieć ropą bo zamienia się ona praktycznie w masę stała po wpłynięciu z pod wtrysku więc jako tako zapocenia specjalnie też nie będzie widać, za to zobaczysz czarną masę koło wtrysku taka twardą, no chyba że masz tam taki przelot przez tą uszczelkę że ci sika jak hydrant to wtedy poczujesz diesla. Ale nawet wtedy powinien wyskoczyć błąd. Sprawdź czy przy wtryskach nie ma czegoś
Z drugiej strony jeżeli pompa jest nie szczelna to powinna być ewidentnie wokra lub coś koło niej być mokre.
Komp raczej Ci nie pokaże że świece są zepsute (chodzi mi o kod błędu), jedynie kontrolka na desce rozdzielczej, u mnie wyglądało to o tyle dziwnie że kontrolka była ok, dopiero po odpięciu przewodów od świec i sprawdzeniu kabli czy jest sygnał na świece, kontrolka zaczęła migać, więc obstawiał żebyś sprawdził kable od świec i czy płynie przez nie prąd po przekręceniu na zapłon, przez kilka lub kilkanaście sec powinno tam być napięcie. Teoria głosi że auto odpali nawet bez świec hmmm Twoje przecież odpala tylko coś ciężko, jednak w praktyce ta teoria często jest mitem.
Sprawdź świece i kable, to nic nie kosztuje jeśli masz probówkę i multimetr
Wysłane z mojego CAT S60
Ostatnio edytowane przez mgrMafia ; 21-01-2017 o 09:58
Kontrolka od świec nie pokazuje usterki. Prąd na przewodach jest. Jak sprawdzam świece "na krótko" to iskrzą, wiec wyglądają na sprawne.