Opony lato 225/45/17?

Dawid90

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147
Witam.

Podobny temat był ale nie wniosło to nic do rozwiązania mojej sprawy więc napisze może ktoś się wypowie konretnie :P

Pytanie takie: czy mając 147 1,9jtdm wersja q2 na seryjnym zawieszeniu mogę do niej wrzucić 4 oponki letnie 225/45/17? mam takie prawie nówki, a moje letnie się już skończyły 215/45/17... felgi mam te które szły do wersji q2 5 ramienne TORRA chyba :)
Może mi ktoś powiedzieć czy to jest sens czy nie ma problemu czy nic nie obciera? Czy komfort i tak już znikomy na 215 okazuje się wersalem w porównaniu do 225? Auto nie jeździ w 5 osób raczej 1 sporadycznie 3 :) Czy te felgi przyjmują taką oponę? Szkoda mi je sprzedawać jak mogę je używać no chyba że twierdzicie że ta szerokość nie nadają się do użytku i do tego autka?
Jeśli ktoś ma zdjęcia jak to wygląda to mile widziane.

Pozdrawiam.

śmiało możesz wrzucić. Upychają większe koła. Komfort..kwestia gustu :)

a felga to przyjmie? Bo ona chyba 7' jest a 225 to niby 7,5' potrzebuje.

Przyjmie, ja mam takie opony na seryjnym zawiasie i nic nie obciera (nawet z kompletem osób). Felgi to zwykłe Selespeedy 7' (tak to się pisze?) 17 cali.

Wysłane z mojego C2105 przy użyciu Tapatalka

Myślę, że to dość prawdopodobne, że przy maksymalnym skręcie gdzieś na parkingu 225/45/17 będzie Ci obcierać o nadkola, tym bardziej, że 147 to krążownik, więc często w takich wypadkach kręci się prawie do oporu. Gdy jeszcze może pójdzie zawias w dół, to i na tylnych pewnie zrobi się problem z tą szerokoscią. 215 na pewno będzie bardziej bezpieczne, bo w stosunku 215-225 masz 1.4% różnicy w średnicy zewnętrznej, a w teorii dopuszcza się około 1.5%.

I dlatego napisałem ten temat :D dzięki za info spróbuje je założyć skoro mówicie że sie nic nie dzieje bo szkoda mi sprzedać pewne i dobre żeby szukać innych... będzie wyglądać kozaco na takim kapciu :P

Skoro masz takie opony, to zakładaj śmiało. Ja jeżdżę tak już 3 lata i zero problemów (oczywiście trzeba też wziąć pod uwagę ET felgi, u mnie jest 40,5)

Wysłane z mojego C2105 przy użyciu Tapatalka

Nic się nie martw o obcieranie, tarcie itp. Mam takie opony na obniżonym zawieszeniu TI i nic się nie dzieje.

Również mam 225/45/17 i nic się nie dzieje, nic nie obciera.

Też uważam, że ta rozmiarówka powinna być okey.
Do jazdy na lato mogę jeszcze polecić opony Bridgestone DriveGuard. Moze nie należą do najtańszych, ale rzućcie okiem na parametry http://www.oponeo.pl/model-opony/bridgestone-driveguard
Dobrze kleją się do drogi, są ciche, i dobrze zachowują się na różnego rodzaju typach nawierzchni.

jak dobrać opony do felg

też mam problem z doborem opon. Chciałbym kupić zimowe oraz letnie i założyć je na któryś z moich kompletów felg ALU.

latem mam założone felgi 17" (Toora GT - oryginalne alfy ) 7Jx17h2 ET 40.5 opony 17R 215/45 (zakupione z autem)
mam jeszcze jeden komplet felg (jakieś noname) 17" -7J17H2 ET40

Chciałbym zakupić opony letnie i zimowe (niestety 2 komplety) i wiąże się z tym pytanie czy na któryś z tych kompletów wejdą opony 17R 225/45 zamiast 215/45, gdzieś przeczytałem, że ET standardowe do mojej Alfy to 35 (dlaczego moje mają 40,5 ;f), więc jeżeli dobrze interpretuje ET swoich felg to mam je przesunięte do wewnątrz i nie mam pojęcia czy opona nie będzie obcierała o jakiś element zawieszenia?
Przy okazji jakie opony polecacie?

alfa 156 1.9 jtd 16v 2005 r.

Zależy też jaki masz zawias. Na seryjnym spokojnie możesz założyć 225/45/17. ET felg jest ok. Jak masz zawias obniżany, jeszcze poniżej -30 to jest bez sensu zakładanie opony wysokoprofilowej.

Amortyzatory
Powrót