Odłączenie Akumulatora

• Autor wątku Autor wątku Emenems
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Emenems

Guest
Witam.
Korzystałem z opcji szukaj, ale nie mogę się dokopać do podobnego tematu.

Muszę w jednym miejscu pospawać tłumik w Mojej Alfie. Wiadomo że trzeba odłączyć akumulator.
Nie wiem jednak jak zachowa się komputer pokładowy, oraz odtwarzacz auta po ponownym podłączeniu.
Czego mogę się spodziewać i jak się do tego przygotować.

Trzeba - nie trzeba, ja nigdy nie ściągałem i jeszcze nigdy nic się nie stało a spawalem auta bardziej napakowane elektroniką. No ale strzeżonego ........
Może spróbuj zdjąć tłumik.

Przy wszystkich naprawach z użyciem spawarki akumulator należy odłączyć,
Odtwarzacz ,jak nie ma podtrzymania pamięci zaliczy reset./ jak kodowany lepiej abyś znał ten kod/
Komputer pokładowy zaliczy reset.

a co się wiąże z zaliczeniem resetu przez komputer ??

U mnie (166) resetują się wskazania licznika km, średnie spalanie, stacje radiowe... jeżeli odłączenie jest dłuższe (powiedzmy >15min, kondensatory przestaną trzymać) trzeba wbić kod do radia, a ECU robi sobie adaptację, czyli lepiej nie jeździć na LPG ;)

pozdr,
~tomaz

Ja odłączałem akumulator w mojej 147 i nic się nie resetowało, radio fabryczne działa poprawnie, nie zgubiło pamięci stacji, nie był potrzebny kod. Wymieniałem akumulator po przeżarciu klem, dość długo stał bez prądu (kilkadziesiąt minut).

Ja odłączałem akumulator w mojej 147 i nic się nie resetowało, radio fabryczne działa poprawnie, nie zgubiło pamięci stacji, nie był potrzebny kod. Wymieniałem akumulator po przeżarciu klem, dość długo stał bez prądu (kilkadziesiąt minut).

ja też tak miałem. Moja bella stała tydzień bez akumulatora i nic się nie skasowało. Nawet EQ w radiu było ustawione jeszcze! ;)

Zamierzasz spawać elektrycznie tłumik na aucie? - to duża nieroztropność...

Popieram Maćka-156. Ten samochodzik to nie maluch, żeby spawać na nim cokolwiek. Tu jest mnóstwo elektroniki, bardziej i mniej czułej.
Jak chcesz pospawać, wyjmij daną rzecz z autka i potem spawaj, bo jak coś pójdzie nie tak to będziesz sobie pluł potem w twarz.

Ostatnia edycja:
U siebie w ostatnim czasie dość często odłączałem aku i nie było żadnych anomalii. Radio się nie rozkoduje bo kod jest przypisany do komputera, no chyba, że masz radio z innej belli wtedy kod będzie trzeba wklepać ręcznie. Z komputerem po za skasowaniem takich pierdół jak czas, data, spalanie itp też nic niepokojącego się nie dzieje dlatego nie ma sensu kombinować i najlepiej aku odłączyć....

Amortyzatory
Powrót