Wyciek

lukas1993

Nowy
Auto
Alfa 147 1.6 16v twin spark
Wyrzuca mi skądś płyn chłodniczy po stronie rozrządu wyciek widać gołym okiem ale trudno jednoznacznie stwierdzić przyczynę. Na rozgrzanym silniku dosyć mocno kapalo. Na drugi dzień wpadłem na pomysł ze poluzuje korek zbiornika i zobaczę co się będzie działo na zapalonym... Jak się okazało nic nie kapie. Czyli co to może być? Korek?
PS. Mogło być tak że robiło duże ciśnie nie i wyrzycalo przez pompę?

Pompa wody pewnie cieknie. A korek musi być założony - układ jest ciśnieniowy.

Wysłane z mojego SM-A500FU

Korek jest dobry, poprostu po jego odkręceniu zmniejszasz ciśnienie w układzie i nie kapie. Sprawdź może jakaś kuna lub inne stworzenie przegryzło przewód, były takie przypadki.

Pompa jest w bloku, jak leje od rozrządu, to raczej na 100% pompa.

Korek jest dobry, poprostu po jego odkręceniu zmniejszasz ciśnienie w układzie i nie kapie. Sprawdź może jakaś kuna lub inne stworzenie przegryzło przewód, były takie przypadki.

Czyli co korek dobry i kapie jak jest dokrecony, czyli pompa do wymiany? A jak poluzuje to nawet kropla nie spadnie?

Dziś odebrałem auto od mechasa po wymianie rozrzadu i przy okazji zlokalizował wyciek płynu chlodniczego w moim 1.6 TS. Na bloku silnika z nad sprezarki od klimy saczyl się płyn chlodnicy. Pojdejrzewałem, że cieknie z krućca, który wychodzi z głowicy do zbiorniczka wyrównawczego albo padła uszczelka z pod głowicy. Okazało się że winna była pompa wody. pozdro

Dziś odebrałem auto od mechasa po wymianie rozrzadu i przy okazji zlokalizował wyciek płynu chlodniczego w moim 1.6 TS. Na bloku silnika z nad sprezarki od klimy saczyl się płyn chlodnicy. Pojdejrzewałem, że cieknie z krućca, który wychodzi z głowicy do zbiorniczka wyrównawczego albo padła uszczelka z pod głowicy. Okazało się że winna była pompa wody. pozdro

Tylko u mnie dziwnie bo leje tylko i wyłącznie jak dokrecony jest korek, przy poluzownamym nic a nic, ale wiem pewnie zaklamuje rzeczywistość... Muszę najpierw korek ogarnąć chyba dla własnej obaczjki, ale szczerze mówiąc to wątpię aby sam się zepsuł

Amortyzatory
Powrót