[1.6 120 KM TS] Problem z CHECK'iem

lukaszjj

Nowy
Auto
Alfa romeo 147 1.6 120 km
Witajcie koledzy, mam problem z check'iem a nic konkretnego nie znalazłem na forum otóż:

po zakupie alfy trafiła do mechanika i tam odłączony był akumulator, po odebraniu auta przejechałem jakieś 60 km i zapaliła mi się lampka checka. Podjechałem do mechanika, który stwierdził, że nie ma wykonanej adaptacji przepustnicy i ze założony jest stożek powietrza w fatalny miejscu i błąd będzie wyskakiwał, polecił zmianę filtra na serie, czyszczenie przepustnicy i przepływomierza oraz adaptacje.
Kody błędów:
P1173
P1176
Filtr zmieniłem na serie, zrobiłem reset parametrów w FES'ie ale błąd po skasowaniu nadal się zapala, czy jest możliwe że to faktycznie od przepustnicy brudnej bądź braku adaptacji ?
próbowałem też adaptacji bez komputera czyli kluczyk 60s w zapłon 15 sekund off i znów zapłon ale to nic nie dało i błąd po skasowaniu dalej się pojawia po parunastu km.

Czy ktoś ma pomysł jak to ogarnąć lub sam miał podobnie ?

Przekopałam te tematy, ale nic sensownego nie znalazłem, z Google umiem korzystać, dla tego założyłem temat, czy zatem ktoś jedyne stanie mi pomoc ?

czegoś nie rozumiem,po wyszukaniu tych błędów wszędzie są tematy związane z sondą a Ty piszesz o przepustnicy?

Podstawowa sprawa,masz gaz? Jeśli tak to błąd wywala na gazie? Benzynie? Na tym i na tym?

Auto w benzynie bez gazu, check swieci sie ciagle, podłączyłem dziś FES'a i sondy wyglądają tak na biegu jałowym :
Lambda signal 1 (Pre cat) 0,089V
Lambda signal 2 (Pre cat) 0,084V
Lambda signal 1 (After cat) 0,460V

Lambda signal 2 (After Cat) V

Czy to znaczy ze padła sonda za katalizatorem ?

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót