Dziwny przypadek i błąd P0045

• Autor wątku Autor wątku Naya
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Naya

Nowy
Auto
alfa romeo 147 jtd 1.9 150 km
Witam, borykałem się z problemem przeładowania turbiny. Wyczyszczony czujnik ciśnienia doładowania i egr oraz sprawdzone mesem > działają Ten problem to było zresztą przez blokujące się kierownice turbiny ale to już rozwiązane. Po wymianie oleju i filtró paliwa i oleju wszystko było ok ale przy wymianie filtra powietrza po odłączeniu zaworu overboost i złożeniu wszystkiego zaczęło wywalać błąd P0045. Wiem co on oznacza. Sprawdziłem napięcie na wtyczce i jest a błąd mówi, że ECU nie odebrało sygnału z czujnika. Uprzedzę od razu, że zawór overboost jest nowy i ma tydzień... Czy to możliwe, że po odłączeniu i podłączeniu mógł się uszkodzić ? Tak wskazuje ten błąd ale kurde nowy czujnik... Pomijam już fakt, że to zamiennik pierburga tyle tylko żeby po tygodniu paść... Chyba, że idę w złym kierunku... Po próbach wyciągania wtyczki i wpinania ze spryskaniem contact cleanera po kilkunastu wszystko było ok i turbo zaczęło działąć i błąd dał się skasować ale już po kilku minutach znowu to samo...Jeśli to nowy czujnik się zepsuł oddam go na gwarancji. Jednak może macie inne pomysły... Proszę o pomoc

Sprawdź przewody które idą do overboosta może są przetarte i nie łączą ewentualnie kostka. A ten zamiennik to ile kosztował?

Przewody są chyba ok bo na kostce jest napięcie. Zamiennik kosztował 200 zł w intercarsie firmy nie pamiętam. Ale żeby po jednym wypięcia wtyczki i wpięciu padł aż dziwne. Jak odłącze wężyk od gruszki to zero podciśnienia w nim komp pokazuje że jest zamknięty. Jak auto powiedzmy chwilę pochodzi i po zgaszeniu gdy odłącze ten przewód ten zawór wydaje dziwny dźwięk a ciśnienia tam nie ma... już sam nie wiem co o tym myśleć

Ostatnia edycja:
To że jest napięcie na kostce to nie znaczy że czujnik jest ok. Napięcie jest na wejściu ale już może za czujnikiem nie wracać do ECU. Należałoby sprawdzić rezystancję czujnika i porównać ze specyfikacją producenta.

Rozumiem i dlatego mnie to zastanawia bo ten zawór działał normalnie prze jakiś tydzień a po odłączeniu i podłączeniu kostki po tygodniu od razu taka lipa. Może uda mi się znaleźć stary w którym ułamał się jeden króciec to by dało łatwo się sprawdzić co jest nie tak bo z tą rezystencją to Mam niestety tylko zwykły prosty miernik a jego wyniki są chyba trochę mało miarodajne.

Drogi ten zamiennik, ja kupowałem oryginał po 179 zł :) Jak nie ma podciśnienia przewodem co idzie do gruszki to jest zawór zamknięty. Raczej rezystancja nie ma tutaj wpływu bo ECU podaje 12V aby zamknąć zawór albo odcina napięcie i sam się otwiera pod wpływem ciśnienia.

Tak właśnie pokazuje mes, że otwarcie jest 1% po przygazowaniu czasem na ułamek sekundy pokazuje 50% i znowu spada do 1. Czyli brak podciśnienia do ruszenia sztangą gruszki. Czy to faktycznie znaczy że padł po tygodniu ? Co do ceny to fakt duża ale nie miałem niestety czasu czekać i musiałem brać co było :(

Amortyzatory
Powrót