Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Temat: Podnośnik do 147

Użytkownik Maniak resoraków Avatar konrad53
    Mieszka w
    Oświęcim
    Auto
    147 FL

Domyślnie Podnośnik do 147

Za co podnosicie 147? Chcę kupić podnośnik hydrauliczny i dotychczas podnosiłem za poziomą, cienką "belkę" która leci wzdłuż progów. Ale te hydrauliczne nie mają wycięcia na tą belkę więc trzeba będzie jakoś inaczej. Od razu możecie polecić jakiś sprawdzony który pasuje i nie niszczy progów w 147 FL. Jest niby takie małe miejsce prostokątne pod progiem, ale jak na tym podnoszę to cały próg się ugina więc to raczej zły pomysł.

Użytkownik Romeo Avatar kiler_911
    Mieszka w
    Rzeszów/Ostrowiec Św.
    Auto
    147 1.9 JTD 8V

Domyślnie

Kup sobie podnośnik (niskoprofilowy najlepiej ) i dawać pod wahacz - wtedy nawet jak pruchno jest z podłogi czy progów to nic nie urwiesz. No chyba, że wahacz CI sie urwie ale to wtedy znaczy, że nie powinieneś już jeździć
    -> Jadąc Alfą, czujesz jakby Twoją duszę lizali aniołowie <-

--- 148,7 KM @ 4200 obr/min ---
    --- 331,2 Nm @ 2165 obr/min ---

www.cinsoft.pl

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Busko Zdrój
    Auto
    ---

Domyślnie

Mozesz pod wahacz dolny z przodu i wzdłużny z tyłu, ale z tym tyłem to jest tak że trzeba dobrze podłożyć.
    Najlepiej wykorzystać fabryczne wzmocnione miejsca.
    Do zestawu kup sobie kobyłkę

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	jackingfront.jpg
Wyświetleń:	124
Rozmiar:	66.5 KB
ID:	229965
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	jackingrear.jpg
Wyświetleń:	82
Rozmiar:	55.5 KB
ID:	229966

Mieszka w
    Oświęcim
    Auto
    147 FL

Domyślnie

Opcja z wahaczem zdecydowanie mi się nie podoba

Użytkownik Romeo Avatar kiler_911
    Mieszka w
    Rzeszów/Ostrowiec Św.
    Auto
    147 1.9 JTD 8V

Domyślnie

To podnoś tam gdzie Ci sie podoba

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

Są do takich podnośników podkładki gumowe z rowkiem i wtedy można go stosować tak jak ten z koła zapasowego. Ja kupilem tydzien temu Polski podnośnik i jest ok. Cena to ok 140 zł na znanym portalu aukcyjnym

Mieszka w
    Oświęcim
    Auto
    147 FL

Domyślnie

Cytat Napisał wojru Zobacz post
    Są do takich podnośników podkładki gumowe z rowkiem i wtedy można go stosować tak jak ten z koła zapasowego. Ja kupilem tydzien temu Polski podnośnik i jest ok. Cena to ok 140 zł na znanym portalu aukcyjnym
    Podeślesz link, który dokładnie? Byłbym wdzięczny

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Podkładaj jak na rysunku powyżej (tam gdzie zielone) .
    Za to cienkie wzdłuż progów to właśnie się nie powinno podnosić (o ile o tym samym myślimy?) bo tam jest zgrzew blach i się rozłażą , włazi woda, sól i mamy z progami co mamy w 147/156...
    Ale co z tego że nawet Ty nie będziesz podkładał a wulkanizatorzy , mechanicy itd. podkładają tam nonstop :-/
    Podnośnik to pewnie Baas? - też polecam.

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Cytat Napisał konrad53 Zobacz post
    Za co podnosicie 147? Chcę kupić podnośnik hydrauliczny i dotychczas podnosiłem za poziomą, cienką "belkę" która leci wzdłuż progów. Ale te hydrauliczne nie mają wycięcia na tą belkę więc trzeba będzie jakoś inaczej. Od razu możecie polecić jakiś sprawdzony który pasuje i nie niszczy progów w 147 FL. Jest niby takie małe miejsce prostokątne pod progiem, ale jak na tym podnoszę to cały próg się ugina więc to raczej zły pomysł.
    Podnosisz za miejsca zaznaczone żółtą strzałką? To jest najodpowiedniejsze i wygodne miejsce. Tam nic się nie ugina, jest miejsce na postawienie kobyłek pod próg (najlepiej pod główkę kobyłki dać cienki, mocny, drewniany klocek).

Nawet nie patrz na podnośniki hydrauliczne do dwóch ton bo to mina. Mały zakres, słabe wykonanie, w pobliżu max wysięgu potrafi przepuszczać. Próbowałem tym 1,3 tony podnieść - śmiech i strach. Szukaj tego co ma 2,5 tony, wytrzymalszy i stabilniejszy. O porządnych kobyłkach pamiętaj.

Mieszka w
    Oświęcim
    Auto
    147 FL

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Podkładaj jak na rysunku powyżej (tam gdzie zielone) .
    Za to cienkie wzdłuż progów to właśnie się nie powinno podnosić (o ile o tym samym myślimy?) bo tam jest zgrzew blach i się rozłażą , włazi woda, sól i mamy z progami co mamy w 147/156...
    Ale co z tego że nawet Ty nie będziesz podkładał a wulkanizatorzy , mechanicy itd. podkładają tam nonstop :-/
    Podnośnik to pewnie Baas? - też polecam.
    Tak, najprawdopodobniej myślimy o tym samym. U mnie na szczęście zero rdzy póki co.

Cytat Napisał LukaSS Zobacz post
    Podnosisz za miejsca zaznaczone żółtą strzałką? To jest najodpowiedniejsze i wygodne miejsce. Tam nic się nie ugina, jest miejsce na postawienie kobyłek pod próg (najlepiej pod główkę kobyłki dać cienki, mocny, drewniany klocek).

Nawet nie patrz na podnośniki hydrauliczne do dwóch ton bo to mina. Mały zakres, słabe wykonanie, w pobliżu max wysięgu potrafi przepuszczać. Próbowałem tym 1,3 tony podnieść - śmiech i strach. Szukaj tego co ma 2,5 tony, wytrzymalszy i stabilniejszy. O porządnych kobyłkach pamiętaj.
    Nie wiedziałem o tych miejscach, już wszystko jasne.

Co do samego podnośnika. Czy kobyłki są konieczne? Chodzi głównie o zmiany kół. Bo z kobyłkami robi się kwota około 200zł, to nie wiem czy nie lepiej kupić zwykły na korbkę? I tak jest używany sporadycznie.

Mówiąc hydrauliczny myślę o żabie, może nie doprecyzowałem, dotychczas jedyny z jakiego korzystałem to na korbkę