Siemka,
Mam problem z Alfą 147 1.9 JTD 8v 115 km mianowicie, zaczęła dymić na czarno, nie od razu, ale stopniowo. Nie jest tego tak bardzo dużo, szczególnie jak niekiedy wbije 2 na niższych obrotach to jak się turbo zacznie wkręcać przy 1800 puszcza czarnego bąka, później tylko czasem przy przyspieszaniu powyżej 2000 tyś obrotów. Czasem jak daję mu po gazie na 3 biegu też widzę, że wyrzuca troche czarnego dymu, da się go zauważyć. Najbardzej widać nocą, jak ktoś jedzie za mną i dam gazu to widzę w lusterku ile tego dymu jest. Sprawdzałem wszystkie węże od turbo, filtr powietrza, turbinę (łopatki i luzy ogólnie wygląda bardzo dobrze), smarowanie jest ok, nie wiem w czym tkwi problem, EGR zaślepiony. Auto ma moc normalnie, nie widzę innych problemów. Dodam, że wcześniej nie było wcale dymu. Tempreatura robocza przy normalnej jezdzie wynosi 70-80 c ponieważ termostat jest walnięty. Oleju nie bierze, płynu chłodniczego nie ubywa, nic się właściwie nie dzieje a auto coraz bardziej dymi. Zastanawiam się czy to nie czasem wtrysk. Czy jest możliwość sprawdzenia komputerowo czy to wina wtrysku i zdiagnozować, którego?
Tak wyglądają łopatki turbo - brak luzów.
![]()