[notranslate]Alfa[/notranslate] Romeo 147 16v 150KM, 2006r, 5D, po FL
Usterka: nie działają tylne szyby, zarówno z poziomu panelu kierowcy, jak i z tylnych przycisków. Przednie szyby i lusterka działają prawidłowo.
Obserwacje:
1. Cały panel od kierowcy zachowuje się prawidłowo: wszystkie przyciski podświetlają się i działają.
2. Mechanicznie panel działa także OK. Nic nie lata w środku. Zaglądałem do środka i nic nie zauważyłem niepokojącego.
3. Gdy wcisnę na panelu przycisk "rear", aby sterować tylnymi szybami, słychać pojedyncze dźwięki bipera.
4. Gdy naciskam przyciski na tylnych panelach to:
a) gdy podnoszę w górę -> biper daje 2 dżwięki;
b) gdy chcę opuszczać w dół -> biper daje 1 dźwięk.
5. Spoglądałem także na sterownik, który jest pod tylnym prawym siedzeniem, ale także nie zauważyłem nic niepokojącego (chyba, że elektronika w środku nawaliła);
6. Podłączyłem samochód pod komputer (nie wiem jaki) -> pokazało błąd czujnika położenia szyb. Ale, żeby tak uszkodziły się obydwa czujniki na raz? Sterowanie szybami z poziomu komputera nie udało się - szyby nie reagują na polecenia komputera.
7. Samochód mam 3 lata, na samym początku wszystko było OK. Nie pamiętam od kiedy, ale możliwe, że po na wiosnę (2016r) po zimie zauważyłem, że przestały działać. Przez zimę nie otwierałem chyba.
8. Miga licznik kilometrów.
9. Wszystko zachowuje się tak jakby cały czas był "wciśnięty" przycisk blokady tylnych szyb na panelu przy kierowcy. Bo wszystko (poza tym problemem) zachowuje się OK.
10. Jeśli dobrze pamiętam, to tylne przyciski jakby słabiej były podświetlone, a teraz świecą poprawnie - chyba. Pamiętam, jakby tylne przyciski też migotały - jakby jakieś zwarcie robiło. Sprawdzę tej nocy jak się zachowują i uzupełnie dane.
Najchętniej, to podmienił bym panel od kierowcy na sprawny, by sprawdzić czy jest mój uszkodzony, ale nie mogę znaleźć nikogo w okolicy, by użyczył.
Jeśli mogę dodać jeszcze jakieś informacje to proszę pytać.![]()