Pytanie o wysprzęglik

maniek6600

Nowy
Auto
Alfa Romeo 1,9 jtd 140km Ti
Mam pytanie. Jakiś czas temu odebrałem auto od mechanika . Cieżko wbijało 1 i wsteczny. Mechanik odpowietrzał chyba z godzine bez rezultatu. Oczywiscie strzykawką...Powiedział że wysprzęglik musi być od innego modelu gdyż nie ma możliwosci by więcej łapało...Biegi nadal ciężko wchodzą 1 i wsteczny. Zasugerował wymianę wysprzęglika...Co wy na to ??? Pedał sprzęgła ma luz jakies 3 cm od góry.Sprzęgło łapie od samego dołu.

P.S NIe ma żadnych oznak slizgania się sprzegła. Dodatkowo było wymienione rok temu...

Pada wysprzeglik. Przerabialem ostatnio. Zobacz albo nagraj film jak zachowuje się docisk podczas wciskania sprzęgła. Widać to jak ściągniesz tą gumową osłonę od wysprzeglika

Wysłane z mojego HTC One A9s przy użyciu Tapatalka

Zauważyłem że gdy auto zimne to jest problem prawie z każdym biegiem....Gdy auto się rozgrzeję jest dużo lepieij...

Mam pytanie. Jakiś czas temu odebrałem auto od mechanika . Cieżko wbijało 1 i wsteczny. Mechanik odpowietrzał chyba z godzine bez rezultatu. Oczywiscie strzykawką...Powiedział że wysprzęglik musi być od innego modelu gdyż nie ma możliwosci by więcej łapało...Biegi nadal ciężko wchodzą 1 i wsteczny. Zasugerował wymianę wysprzęglika...Co wy na to ??? Pedał sprzęgła ma luz jakies 3 cm od góry.Sprzęgło łapie od samego dołu.

P.S NIe ma żadnych oznak slizgania się sprzegła. Dodatkowo było wymienione rok temu...

Ciekawy sposób odpowietrzania.Jak odpowietrzał strzykawką????
W wysprzęgliku wystarczy wymienić gumki.

mi jedynka i wsteczny wchodziły cieżko, czasem był problem z wrzuceniem wstecznego a lewarek latał jak głupi, postanowiłęm wymienic poduszke pod skrzyni biegów i ręka odjął, dzis sam to zrobiłem i efekt niesamowity, skrzynia jak nowa, stara poduszka była całkowicie wywalona. gumy pozrywane, poszarpane itp, jeszcze została mi poduszka pod silnik bo centralną kiedyś tam wymieniłem :)

POduszke wymianiełem tą centralną pod skrzynią.....NIe była jakoś zbytnio rozwalona........

W jaki sposób sprawdzić wysprzęglik????

Lesio146 mylisz wysprzeglik z pompą sprzęgła. Strzykawka też można odpowierzyć od strony wysprzeglika ale to nie jest najlepszy sposób.

Czyli co???? Pompa sprzęgła???? Teraz pedał ma luzu jakieś 3 cm od góry łapie od samego dołu...Wycieku żadnego nie mam.Płynu nie ubywa...Dodatkowo bez przerwy mam błąd styku sprzęgła....Nie działa tempomat

Albo to albo tamto. Pompa sprzęgła jest tańsza. Ale z tymi zamiennikami jest różnie. Ja jak wymienialem to 3 różne miałem i wszystkie poszły na reklamację bo nie dało się odpowierzyć. Skończyło się na wymianie uszczelnien w starej pompie ( widać było że się delikatnie poci ) i na wymianie sprzęgła.

Korzystając z okazji bez zakładania nowego postu u mnie objaw jest podobny. Też mam lekki luz koło 2cm jak u Ciebie, i pedał sprzęgła raz chodzi lekko raz ciężko (przeważnie ciężko) w dodatku skrzypi. Sprzęgło było robione z 3 lub 4k km temu. Jest możliwość że to przez pedał sprzęgła czy raczej wysprzęglik?

No i dziś rano nie dojechałem do pracy....Pedał wpadł w podłogę.....Auto już u mechanika....

Jak coś to napisz co było przyczyną, ja jutro będe się brał za to u siebie i też dam znać jak dojdę co jest przyczyną :)

Jak co?? Sprzęgło do roboty i tyle. Chyba że pompa sprzęgła. Jedno z dwóch

Amortyzatory
Powrót