Bardzo słaby ręczny po wymianie klocków

luki041

Nowy
Auto
147FL 1.9 jtd 16v
Witam.
Ostatnio wymienialem klocki tylnie na brembo. Przed założeniem ręczny był słaby. Po wymianie nie ma go prawie w ogóle. Sprawa wygląda tak, że na podniesionym tyle i nacisnieciu hamulca noznego szczęki łapią odrazu natomiast gdy zaciągnę hamulec ręczny hamulec tylny od strony kierowcy ani nie drgnie. Nie ma żadnej reakcji. Jakieś pomysły? Pzdr.

miałem taki sam problem, po wymianie tarcz i klocków ręczny lipny a przed był super, naciagniecie linek zrobiło robote

Po regulacji linki ręcznego jakby nie był naciagniety siła hamowania jest mizerna.... Jakies inne pomysły?

Rozepnij linki ręcznego na rozdzielaczu i sprawdź czy gładko się poruszają w pancerzu bo one lubią się zapiekać zwłaszcza że w alfach są dość mocno wygięte co utrudnia im prace. Linka nie jest droga więc jak któraś stawia jakikolwiek opór to zakładaj nową bo szkoda się bawić ze smarowaniem itp.

Czy po wymianie klocków, pierwsze co zrobiłes po zmontowaniu hamuca i założeniu koła to zaciągnięcie ręcznego czy nogą dusiłes na pedał hamulca? Pytam, bo powinienes najpierw nożnym ponaciskać a najlepiej jak odpalisz silnik i nożnym ponaciskasz, i dopiero po tym sprawdzać naciąg ręcznego. Tłoczek musi się dopasować do grubości klocków a zaciągając ręczny jako pierwszy po wymianie klockow tak sie nie stanie. To może być i najczęściej jest przyczyną słabego hamulca recznego - sam kiedyś popełniłem ten błąd i po wymianie klocków i chciałem naciągać ręczny bo był słaby.
Jeśli niestety tak zrobiłeś, to musisz odkręcic zacisk, wkrecic trochę tłoczek, skręcić wszystko i najpierw parę razy nożnym popracować i powinno być dobrze (nie musisz odpinać ręcznego do wkręcenia tłoczka, wystarczy odkręcić dwie śruby i masz zdjęty zacisk).
Aha i jak wymieniasz klocki to warto sprawdzić jak "chodzą" prowadnice od zacisku - powinny lekko. Jeśli pracują ciężko i słabo odbijają to warto je wyjać, wyczyścićze starego smaru (nafta na pędzelek, potem szmatką do czysta), sprawdzić stan gumki i przesmarować smarem do hamulców (ja uzylem takiego z K2).

Powodzenia

Wysłane z mojego HTC One M9_Prime Camera Edition przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Prowadnic się nie smaruje wg producenta, moje chodzą na sucho i auto świetnie hamuje.

wymieniałeś same klocki ? to nie ma sie co dziwić ze słabiej hamuje, sama tarcza może być wyżłobiona nawet w minimalnym stopniu co sprawia ze duzo mniejsza cześć nowego klocka ma z nia styczność a to sie przekłada na słabszy ręczny, nawet jak twierdzisz ze tarcza jest idealnie równa nie musi tak być, w tym przypadku nowe klocki musza sie dotrzeć do starej traczy

Hejka , podbijam temat.
Bo mam słaby ręczny :P

Czy ma ktoś wiedzę jaka powinna być siła hamowania hamulca ręcznego w 159 ?

Jestem obecnie po małej walce ze słabym ręcznym , ogólnie temat został rozwiązany ale spodziewałem się że będzie lepiej...
Powodem naprawy był brak hamowania w jednym kole , a przyczyną zapieczony i lekko przez to przykoszony mechanizm w środku tłoczka .
(Jak ktoś ma problem z podobną sprawą, albo nie odbija i lekko trze to można to sprawdzić w następujący sposób .
Za pomocą narzędzia do wkręcania tłoczków wkręcamy go do samego końca i tłoczek po max wkręceniu powinien się obracać z lekkim oporem . Jeżeli stoi albo idzie bardzo ciężko to mamy przyczynę )
Ja zmieniłem u siebie tarcze , klocki, tłoczki , uszczelki + smarowanie prowadnic i siła hamowania jest równa ale na poziomie 1,5kn
linki też regulowałem.

No co wg przepisów hamulec jest sprawny , ale myślałem że będzie lepiej . Na ręcznym nie poszalejesz :rolleyes:

Jak jest u was ?

Amortyzatory
Powrót