Pęknięty kolektor/ wydmuchana uszczelka objawy?

impo12

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147
Pęknięty kolektor wydechowy/ wydmuchana uszczelka objawy?

Witam. Jakie mogą być objawy wydmuchanej uszczelki kolektora wydechowego, bądź nawet jego pęknięcia ? Nurtuje mnie od pół roku bardzo głośne cykanie, które występuje tylko na zimnym silniku. Trwa około 20sekund i narasta wraz z obrotami, ale tylko tak do 3000rpm, później już nie słychać. Dodam ze wszystkie popychacze były wymieniane na nowe, właśnie przez takie samo cykanie. Zagdladajac pod maskę, cykanie dochodzi ewidentnie gdzieś z okolic kolektora, albo może gdzies niżej. Przykładając ucho do góry silnika, nic nie słychać

Ostatnia edycja:
Przysłuchalem się bardziej i wychodzi na to ze nawet na gorącym silniku cyka tylko ciszej. Dzieje się to zaraz po odpaleniu i jak przygazuje to sie nasila.

A czy nie słychać tego cykania bardziej w okolicach wtryskiwaczy? Może to wina podkładek pod wtryskami? Objawia się charakterystycznym cykaniem. Zobacz na YouTube, czy o takie cykanie chodzi?

Znalazłem jeden film właśnie z podkładka pod wtryskiem i powiem ze dźwięk jest w sumie bardzo podobny. A moje objawy mogą wskazywać na tą właśnie podkładkę ?

Objawem jest zapach spalin w kabinie, mniej lub bardziej intensywny.

Nie chodzi o objaw tylko co bylo finalnie bo tak jak u kolegi mi kuzyn mechanik sugeruje popychacze. Dla mnie to nie ten dźwięk cykania i nie dochodzi spod pokrywy a z okolicy kolektora. Nie widze okopconego bloku. Moim zdaniem jest drobna nieszczelność . Po tych 20sekundach kolektor sie rozszerza z temperatury i niweluje nieszczelność i cykanie ucicha. Moze uszczelka kolektora peknieta. Ciezko samemu to wybadac. W weekend podjade do kuzyna , sciagne osłonę kolektora i zatkamy wydech a moze cos się ujawni. Problem w tym ze to sie nie dzieje na ciepłym silniku wiec bedzie po jeździe do kuzyna sporo odczekać.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
U mnie jednak kolektor ok. Uszczelki wymienione , dodatkowo dane na pastę. W przyszły weekend rozrząd i popychacze bo najwidoczniej kuzyn miał rację i jeden niedomaga. Oczywiście wymiana wszystkich.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót