Pytanie o EGR

dewos

Nowy
Auto
147 JTDm 2006r
Witam
temat pewnie kiedyś już się pojawił jednak nie mogę znaleźć informacji które mnie interesują więc liczę na was koledzy w rzetelnej odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.

Ostatni mój mechanik stwierdził że mam uszkodzoną cewkę w zaworze EGR i radził żeby nie szukać oryginału bo wydam majątek tylko sprawnej używki(skoro i tak koło wakacji chce wymieniać alfe na "nudne rodzinne kombi") i później ewentualnie ją zaślepić. Na pytanie jakiego egr-a mam szukać powiedział tylko żebym pytał czy nie jest z wersji 16v bo jest inny a tak to to wszystko to samo czy wersja 105,115 czy 120 KM i nieważne czy dla silnika JTD czy JTDM bo egr był montowany taki sam ( ja posiadam 1,9 Jtdm 88kW 120KM). Tutaj moje pytanie czy faktycznie to prawda i jeśli tak to czym różnią się od siebie te EGR-y. na allegrodo i olx jest tego trochę i wolałbym kupić dobrą używkę niż później odsyłać i wymieniać. Jeśli to nie problem to poprosiłbym ewentualnie o link do przykładowej aukcji jak to ma wyglądać lub co byłoby chyba nawet fajniejsze wskazanie osoby która może ma taką część na zbyciu. Z góry dziękuje za odpowiedz na pewnie dla niektórych proste pytanie jednak ja nie mechanik

Wejdź na nasz bazar i poszukaj ludzi, którzy handlują częściami. Ktoś z forumowiczów powinien mieć taki EGR. Elektromagnes przy EGR lubi być zabrudzony sadzą i niektóre zacinają się mocno albo są już zapieczone. Wiec lepiej kupić od kogoś z formu, komu będzie się chciało go sprawdzić albo będzie pewny, że on działa. To prawda, że większość silników 8V i 10V ma ten sam zawór.

Elektromagnes przy EGR lubi być zabrudzony sadzą i niektóre zacinają się mocno albo są już zapieczone.
No własnie tak jest.
I dla tego mechanicy albo kupują nowe albo każą używkę załatwiać klientowi.
Nowe można kupić za tyle
http://allegro.pl/zawor-egr-alfa-romeo-147-156-brava-stilo-1-9jtd-i6560018821.html
i tyle
http://allegro.pl/zawor-egr-pierburg-alfa-romeo-156-932-i6908785109.html
Trzeba samemu ocenić czy to dużo.
Pół roku temu do Forda Focusa płaciłem ponad 700zł.

Ostatnia edycja:
Ja kilka elektromagnesów uratowałem poprzez mycie zmywaczem do hamulców.

Dzięki za linki i za odpowiedzi trochę rozjaśniło mi to temat. Firmie NTY niestety nie ufam bo już parę razy odsyłałem ich produkty więc poszukam używki choć na forum bieda jeśli chodzi o tego typu część może na fb ktoś będzie mieć używkę sprawną. Z tego co mi powiedział mechanik elektromagnes się ukruszył/ułamał... ogólnie jest uszkodzony i trzeba wymienić egr bo ponoć on nie jest wymienialny i że za dużo by z tym roboty było i taniej wymienić cały egr. Ile w tym prawdy nie wiem nie jestem mechanikiem i nie zamierzam zgłębiać tematu wiem tylko że trzeba to wymienić na część sprawną. Wielkie dzięki za pomoc jeszcze raz.

Z tego co pamiętam to nie ma żadnego problemu z wymianą samego elektromagnesu, jeżeli tylko on jest uszkodzony.

Wymiana elektromagnesu to 5 minut. Tylko ciężko sam elektromagnes dostać. Zresztą jeśli kupisz używany to i tak musisz odkręcić elektromagnes i wszystko tam wyczyścić.

Panowie pewnie macie tutaj racje jednak tak jak pisałem wcześniej nie jestem mechanikiem i nie będę sam tego naprawiać bo przy takiej pogodzie pod blokiem to raczej głupot. Oddam to fachowcowi i niech on robi. Wiem tylko że mam kupić cześć używaną sam lub dać im niech oni mi kupią nową, jeśli nie dostałbym takiej propozycji pewnie by kupili nowa i byłoby po sprawie jednak ja się kłócić nie będę bo chce mieć sprawny samochód a nie jakieś nieporozumienia.

jeżeli w twoim elektromagnesie masz zapieczoną ośkę która się nie rusza to dla większości nawet mechaników jest to nie naprawialne co nie oznacza że nie da się naprawić :)
wystarczy nawiercić w plastikowej osłonie elektromagnesu dziurkę( po przeciwległej stronie do ośki) przez którą da się wybić całą ośkę i wyczyścić cały elektromagnes od środka - z reguły jest tam masa sadzy. Sam tak robiłem i działa do dzisiaj.
dziurkę po całej czynności zalepiamy poxipolem i jest jak nówka :)

Amortyzatory
Powrót