Alfa 147 problem Selespeed

karolsgn

Nowy
Auto
Alfa 156 1,9 JTD
Witam. Przeszukałem forum, ale odpowiedzi nie znalazłem.
Mam problem z moim selespeedem. Wyrzuca biegi na luz z 2 i 4. ale wystarczy wbić bieg i jedzie dalej. z tym, że nieraz wrzuca wyższy niż powinien. Przy ruszaniu np potrafi pominą w ogóle dwójkę. ALe gdy już lecimy na 5 to możemy jechać 1000km. I nieraz przy zmianie biegów (chyba prze wrzucaniu niższych) słychać zgrzytnięcie, tak jakby nie wysprzęgliło do końca czy coś. Ktoś może miał taki przypadek?>

Dzieje się tak w trakcie jazdy na np. 4 biegu, że wyskakuje na luz? Czy po prostu przy zmianie z trójki w gore wchodzi na 5?
EDIT: A czy zdarza się, ze wskaźnik biegu miga?

Ostatnia edycja:
Prawdopodobnie masz rozwalone synchronizatory w skrzyni dlatego wywala na N przy zmianie albo redukcjach

FPTcheckservice ma rację, przerabiałem podobny problem i właśnie taki był powód opisanego przez Ciebie zachowania.

dokładnie.Uszkodzenia mechaniczne przeważnie są przyczyną. Problem tworzy się gdy taką skrzynie trzeba naprawić bo znaleźć używana i sprawna graniczy z cudem.Często naprawa to pół wartości auta.No chyba że Twoja AR147 to ostatnie roczniki to jeszcze parę złotych koszują i można zainwestować i cieszyć się jazdna na kolejne 150 tysiecy km

Nie koniecznie mechanika. Może być też tak proaiczna rzecz jak Dextron zamiast Tuteli CS Speed. A jeśli to kwestia synchronizatorów, czy innych elementów samej przekładni to większość pasuje z manualnej. Diagnostykę Selespeeda trzeba zaczynać od podłączenia do kompa i sprawdzenia hydrauliki i czujników.
Piszcie tak dalej to kolejną Alfę z Selespeeda wykastrują

Cześć jeżeli potrzebujesz części bądź kompletnej skrzyni selespeed pisz śmiało

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka

Wiadoma sprawa że zaczynamy od sprawdzenia wszystkich elementów sterujących SP. Jeśli nie ma nic co wskazywało by na usterkę pompy albo zbiornika ciśnienia itp to trzeba rozbierać skrzynię.Tylko nie mówcie że ktoś naprawia za 500zł. Lepiej niech się kolega przygotuję na większy wydatek a poźniej np. pozytywnie zaskoczy jeśli bedzie dużo mniejszy koszt niż odwrotnie

Chyba największy problem z Selespeed i całą Alfą to znaleźć kompetentnego mechanika. A informacje w internetach to samo marudzenie na jej temat odstraszające ludzi przed kupnem a właścicieli przed naprawami. Mam nadzieję że autor tematu podzieli się historią i zdobytą w ten sposób wiedzą :)

[MENTION=77062]FPTcheckservice[/MENTION], [MENTION=73934]Kimi[/MENTION] W temacie synchronizatorów- Drogi to interes? Jak z dostępnością części? Prawda to, że z manualnej wersji pasują? I pytanie jak to się objawia, jest to nagła awaria, czy zaczyna się od pojedynczych epizodów z odmową włączenia biegu?

Różnice pomiędzy samymi skrzyniami można znaleźć w EPER. Wpisz swój numer vin i porównaj z inna Alfa,ktora ma ten sam silnik ale bez SS. Banalna rzecz, ktora rozwieje wszystkie gdybania i wątpliwości.

Skrzynie sã identyczne tak samo jak sprzęgło.
SS nie jest taki straszny jak go malują .
Ja bardzo miło wspominam SS

Właśnie dlatego zapytywałem- wg EPER większość ale nie wszystkie części są takie same. Np nie wszystkie synchronizatory mają ten sam numer. O ile go dobrze czytam.

BTW. co w EPER oznacza, że wszystkie numery części są szare i skreślone? Np numery 3 do 5 na rysunku.
2018-01-03.jpg

W przypadku częsci nr 2 to masz wyszczególnione do jakiej skrzyni pasuje. Akurat u Ciebie jest (przykładowo) skrzynia typu M10 i resztę masz przekreśloną (czyli nie były te wałki w tej skrzyni zasstosowane). W przypadku nr 3 masz wszystko przekreślone. Czyli albo nie produkują już albo ta część nie była przewidziana jako zamienna w skrzyni Twjego typu.

Alfa

gallus37

Jak juz jade wyskakuje na luz. Nieraz przy dwójce jest tak jak napisałeś, ze omija ja przy wbijaniu i wrzuca trójkę. Ale przeważnie jak juz sie jedzie wyrzuca na luz

Ostatnia edycja:
gallus37

Jak juz jade wyskakuje na luz. Nieraz przy dwójce jest tak jak napisałeś, ze omija ja przy wbijaniu i wrzuca trójkę. Ale przeważnie jak juz sie jedzie wyrzuca na luz

W mechanicznej części Selespeed'a się za bardzo nie orientuję, więc to co poniżej dotyczy tylko sterownika:

Skoro w czasie jazdy, bez komendy zmiany biegu, wyskakuje na luz to oznacza, że sterownik wykrył jakiś błąd i się zabezpiecza w ten sposób przed uszkodzeniem, lub unieruchomieniem auta na biegu. Chyba w przypadku gdy sterownik zasili pompę, a ciśnienie nie wzrośnie to uznaje za awarię pompy i wrzuca luz, tak żeby się dało na lawetę wciągnąć ;). Ale takie zdarzenie na pewno będzie zapisane jako błąd w centralce Sele.

Podpinałeś się do kompa?

Amortyzatory
Powrót