• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Kodowanie Pilota ALFA 147

kokot880

Nowy
Auto
147 1.9 JTD 115 04
Witam! Wiem, że było już 1000 tematów na ten temat i mam mętlik w głowie.
A więc tak mam alfę bez pilota, lecz posiadam pilot od innej.
Czy żeby go powiązać z moją alfą wystarczą MES, CODE(Znalazłem go w książce serwisowej, jeżeli książka nie fake haha) oraz sam pilot?
Chciałbym mieć pilot, ponieważ irytuje mnie otwieranie auta z kluczyka. Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź

Tak wystarczy tylko pamiętaj że musisz przełożyć pastylke immo z kluczyka bez pilota do drugiego kluczyka. Najpewniej najpierw zaprogramować pilot żeby być pewnym że działa i przełożyć immo oraz grot dorobić chyba trzeba.

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Ale w zwykłym kluczyku chyba jest inaczej zrobiony bo w pilocie masz przecież scyzoryk.

Ja mam kluczyk scyzoryk bez pilota, więc już wszystko wiem, bo sprawdzałem i groty są takie same.

Bierzemy kompa i idziemy do samochodu podpinamy kabel przekrecamy zapłon i wchodzimy fes-a wybieramy markę samochodu następnie wchodzimy w nadwozie(bcm) --> marelli body computer i wybieramy połącz. Wchodzimy w zakładkę regulacje i programowanie pilotów (musimy mieć przy sobie wszystkie piloty które chcemy dodać bo jeśli był już wcześniej dodany do tego samochodu ten pilot a pominiemy go teraz to później już nie da się dodać - będzie uważany za zgubiony przez kompa) program poprosi o wybranie 5 cyfrowego kodu z karty kodowej wybieramy ok następnie zostaniemy poproszeni aby po wciśnięciu "Y" w ciągu 15 sek nacisnąć któryś przycisk na pilocie przez 3 sek - program automatycznie wykryje pilota po naciśnięciu przycisku, następnie wyskoczy komunikat czy chcesz dodać kolejnego i procedura ta sama ale jeśli tak jak ja ktoś posiada jednego to po dodaniu tego jednego wciskamy "N".

cyt. elektorda
( sprawdzałem osobiście na GT i kilku innych )

To na KKL Viaken czy ELM 327 ? Pewnie ELM

Elm327

W GT potrzeba Car code? Podczas symulacji nie prosi o podanie kodu.A w innych autach wyskakuje okienko do wpisania kodu.

Oki.ale jak belka bedzie w domciu to sprawdze, i napisze bo w innych modech prosi o kod. A w Gt jts nie.Ale bez auta nie sprawdze.

Mam kostkę ELM 327 na wifi, ale w MES, wyświetla że nie prawidłowe połączenie z CAN. O co chdzi? Czy musze zakupić inną kostkę ELM327 czy to wina auta?

Panowie, czy ja dobrze rozumuję, że jeśli kupię używany oryginalny pilot od AR147(czarny, składany z 3 przyciskami) to za pomocą ELM327, FES i "electronic code" jestem w stanie sam go zaprogramować do mojego auta?

L.

Panowie, czy ja dobrze rozumuję, że jeśli kupię używany oryginalny pilot od AR147(czarny, składany z 3 przyciskami) to za pomocą ELM327, FES i "electronic code" jestem w stanie sam go zaprogramować do mojego auta?

Dobra rozumiesz. Zaprogramujesz, pod warunkiem, że maksymalna liczba pilotów nie została przypisana do sterownika.

ALe w jaki sposób to zaprogramować, jeśli wyyskakuje błąd poączenia ELM32 z listwą CAN????

Problemy mogą być spowodowane dwoma rzeczami:
- interface który posiada niepoprawny terminator szyny CAN. Albo szukasz interfaceu który na 100% będzie działał z CAN, albo rozbierają swój i śledzisz jak idą linie CA Hi i Low (piny 6 i 14) i jak wykonana jest terminacja linii
- nie każda wersja MES działa poprawnie, mówię tu o wersjach crackowanych. Oczywiście najlepiej zakupić licencje :) i cieszyć się w pełni działających softem.

Problemy mogą być spowodowane dwoma rzeczami:
- interface który posiada niepoprawny terminator szyny CAN. Albo szukasz interfaceu który na 100% będzie działał z CAN, albo rozbierają swój i śledzisz jak idą linie CA Hi i Low (piny 6 i 14) i jak wykonana jest terminacja linii
- nie każda wersja MES działa poprawnie, mówię tu o wersjach crackowanych. Oczywiście najlepiej zakupić licencje :) i cieszyć się w pełni działających softem.

Prawdopodobnie ELM do przerobienia. Oczywiście korzystam z oryginalnej wersji MES.

Witam.
Nie mogę znaleźć książki serwisowej i nie wiem jaki jest ten kod z karty kodowej.
Co mogę zrobić w takiej sytuacji?
Da się ten kod jakoś odzyskać programem?

Pozdrawiam
Monika

Bierzemy kompa i idziemy do samochodu podpinamy kabel przekrecamy zapłon i wchodzimy fes-a wybieramy markę samochodu następnie wchodzimy w nadwozie(bcm) --> marelli body computer i wybieramy połącz. Wchodzimy w zakładkę regulacje i programowanie pilotów (musimy mieć przy sobie wszystkie piloty które chcemy dodać bo jeśli był już wcześniej dodany do tego samochodu ten pilot a pominiemy go teraz to później już nie da się dodać - będzie uważany za zgubiony przez kompa) program poprosi o wybranie 5 cyfrowego kodu z karty kodowej wybieramy ok następnie zostaniemy poproszeni aby po wciśnięciu "Y" w ciągu 15 sek nacisnąć któryś przycisk na pilocie przez 3 sek - program automatycznie wykryje pilota po naciśnięciu przycisku, następnie wyskoczy komunikat czy chcesz dodać kolejnego i procedura ta sama ale jeśli tak jak ja ktoś posiada jednego to po dodaniu tego jednego wciskamy "N".

cyt. elektorda
( sprawdzałem osobiście na GT i kilku innych )

Amortyzatory
Powrót