Spalanie 1.9 jtdm 120KM

pyrkop

Nowy
Auto
Alfa romeo 147
Witam, po poście na grupie Facebookowej odnoście spalania w mojej świeżo zakupionej alfie, prosto z włoch powiedziano mi abym szukał problemu wysokiego spalania na forum, więc piszę spalanie według komputera i według obliczeń wynosi 7,8l/100km, głównie dojazdy do pracy 25 km, w tym 70% trasa, opony zimowe frigo hp2 na 16 alusach, to normalne spalanie czy powinienem się martwić? Dla mnie to dużo :/

Zalej cały bak, pojeździj i zobaczysz jakie jest faktyczne spalanie. Nie ma co bić piany ;)

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka

I patrz na spalanie pod dystrybutorem a nie na komputer. Moja 140-konna (które palą więcej) przy trasie w 60-70% pozwala przejechać na zbiorniku 1200-1300km. I nie jeżdzę po emerycku ;)

Z EGR sobie zrób porządek, sprawdz dolot w kolektorze czy nie jest zabity sadzą, wyjmij z przepływomierza czujnik i opłucz go w szklance z izopropylem, węże ciśnieniowe są całe?

Spalanie liczone właśnie z dystrybutora, tankowanie, potem jazda z 200km, potem znów tankowanie, stacja ta sama, dzisiaj posprawdzam to o czym kolega wyżej napisał

Moja żonie pali 5,5 a mi już około 7-7,5

Spalanie liczone właśnie z dystrybutora, tankowanie, potem jazda z 200km, potem znów tankowanie, stacja ta sama, dzisiaj posprawdzam to o czym kolega wyżej napisał

Sprawdz ile przejedziesz na pełnym zbiorniku czy chociaż do połowy zbiornika. To jest bardziej miarodajne.

Ostatnio na połowie zbiornika zrobiłem 609 km, zdecydowanie po drogach szybkiego ruchu i autostradach.

Wszystko fajnie, litry z dystrybutora, ale kilometry już z komputera pojazdu, a te jak wiadomo będą przekłamane nawet przy dedykowanym rozmiarze opon.
Wypadałoby wyposażyć się w GPS i na jego podstawie policzyć spalanie.

No i jeszcze pytanie czy te 25km to robisz w jedną stronę czy łącznie na dzień? Jeśli to drugie, to diesel nawet dobrze się zagrzeje (nasz licznik pokazuje tylko temp wody) a już trzeba go gasić.

Około 30 kilometrów mam do pracy. Czasami jeżdzę samochodem. Spalanie mam mniejsze na autostradzie przy 90-120 (rano raczej prędzej się nie da w natłoku samochodów i tirów) niż na drodze krajowej jadac 80-90 km/h. Zresztą zauważyłem, że moje autko najmniej pali przy 130-140 na szóstym biegu na autostradzie.

Termostat sprawny ? Egr ok? klapy git ? wtryski spoko ?
Powinien palic mniej przy normalnej jeździe

chłop robi 25km "gnojem"
spalanie 7.8
cholera wie do ilu ciągnie przy zmianie biegu
gdyby było 10.8 to bym sie martwił
7.8 ? jak zm,ieniasz przy 3500 i trasy 25km to bym się nie martwił

- - - Updated - - -

Moja żonie pali 5,5
a ja jakies 15 ( papierosa / 24h )

kurde - serio mało info itp żeby oceniać sprawnośc auta

ale 5.5 ON w "trasach" 25km to tylko gratulowac

JA mam wersje 140 konną do pracy mam 14 km w jedną stronę. Auto na desce pokazuje 90 stopni a spalanie średnie mam 6,5 liczone od dystrybutora zalałem do pełna 100 km . Próbowałem 2 razy za każdym razem miałem tak samo

Trochę mnie nie było lecz to z braku czasu przez parace. Te 25 km robię w 1 stronę, biegi zmieniam przy 2.5-2.8 tys nie kręcę auta na wysokich obrotach, wtryski są ok, sprawdzane dawki na kompie, egr czyste, dziś będę wymieniał przepływke bo jest chyba uszkodzaona, samochód po tych 25 km przy temperaturze zewnętrznej 1C nie „podnosi” wskazówki od temperatury ani o 1 mm, jeszcze jakieś sugestie?

termostat do wymiany ? ( ew. czujnik temp w nim )
jest cały temat o termosie ...

- - - Updated - - -

niesprawny termos = niedogrzane autko = zwiększone spalanie

Amortyzatory
Powrót