• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Błąd P0420 i jak go rozwiązać?

Youleck

Nowy
Auto
Lancia Delta III
Witajcie,
Tytułem wstępu - Alfa 147 1.6 TS 105KM z LPG, obecny przebieg 239000.

Od jakiegoś czasu (od jakiś 7000 km) mam stały problem z błędem P0420 - Katalizator. Błąd wyskakuje zarówno na LPG jak i na benzynie po około 50-80km od skasowania (stąd też z moich poszukiwań usterki wykreślam instalację LPG z listy).
Na te kilka razy kiedy błąd P0420 wyskoczył raz pojawił się dodatkowy - P1177 (po skasowaniu już nie wraca).
Co do samego auta - nie odczuwam spadku mocy, nie zwiększyło się spalanie.
Świece mają 15k przebiegu, wszystkie cewki sprawne, silnik pracuje równo.
Nie pojawiają się żadne niepokojące dźwięki spod maski - nie pierdzi, nie huczy, nie stuka.

Przy 234000km zrobiłem większy serwis w postaci:
- wymiana oleju
- wymiana rozrządu (i pompy wody i uszczelki też)
- wymiana sonda lambda za katem (Ori Bosch)
- instalacja nowej listwy wtryskowej LPG
- wymiana filtrów: LPG i powietrza silnika

Błąd jak był tak jest dalej. Kombinując dalej, podmieniłem ostatnio przepływomierz na inny używany - znów błąd.
W załączniku dokładam wykresy "z drogi" zrobione w MESie. Analizując je nasuwa mi się już tylko jedno - padł katalizator i trzeba wymieniać.

Czy ktoś borykał się z podobnym problemem i ma jakieś pomysły?

Pzdr,

Pokaż załącznik Wykresy.zip

1.Czy auto pobiera olej ? Spalanie oleju w nadmiernych ilościach może doprowadzić do uszkodzenia katalizatora.
2.Błąd P1177 zazwyczaj dotyczy przeplwyki
3. Jak długo jeździsz na LPG, bo jazda z niewyregulowaną instalacja mogła doprowadzić do uszkodzenia katalizatora.
4. Długa jazda z uszkodzoną sonda rownież mogła doprowadzić do przedwczesnego zużycia katalizatora.

Usuń ten katalizator na jakiś czas, sondy wkręć na tulejkach i obserwuj jeśli pomoże to kupujesz nowy katalizator i po problemie, uniwersalne katalizatory nie są takie drogie.

1. Olej pobiera w normie tj. nie więcej niż mówi instrukcja.
2. Ciężko mi coś więcej powiedzieć na jego temat bo już więcej się nie pojawił
3. LPG od 20k dopiero. Instalacja od początku dobrze wyregulowana czego jestem więcej niż pewien.
4. Jedyna sonda która dała znaki zużycia to sonda za katem - zacinała się. Jednak to jest tylko sonda diagnostyczna.

Co do testów z wyciętym katem, raczej jak już tam zajrzę to po prostu go wymienię. Liczę, a chyba bardziej się łudzę, że ktoś wpadnie na jakieś olśnienie i to generalnie rozwiąże się nisko kosztowa drogą.

Pzdr,

Właśnie wskazania sondy za katem są przyczyną błędu P420, niestety w większości przypadków (i ja miałem taki przypadek) powodem jest niesprawny katalizator. Ja zerknąłem do wnętrza puszki - ujrzałem pękniętą, przełamana na dwoje siatkę kata, wymieniłem na sprawną używkę , do dzisiaj nie wyświetla już żadnych błędów.

Pytanie, czy to Twoje zużycie oleju wg. instrukcji jest przy prędkości maksymalnej, czy 50km/h :D ? np. mój potrafi sobie siorbnąć jak grzeje całą polskę na v-max, ale jak jeżdżę spokojnie, przełączam biegi przy 2500-3500obr to nawet nie muszę tam zaglądać.

Generalnie robię koło 1k miesięcznie z czego w stosunku 60 miasto a 40 drogi szybsze niż 50 i trasy. U mnie zużycie jest nieregularne jeśli chodzi o styl jazdy - czasem po ostrej trasie nie weźmie prawie nic, żeby później po tygodniu jeżdżenia w mieście poszło trochę więcej. Tak czy siak, w ciągu roku dolewam koło 4L na 12k więc wynik jest OK.
Ogólnie silnika nie oszczędzam i korzystam z całego zakresu obrotów (wiadomo - na rozgrzanym)

Załóż tulejkę dystansową na sondę (emulator sondy lambda) za katalizatorem i powinno być dobrze

Sprawdź katalizator- jeśli niesprawny- wymiana.

witam
podpinam sie pod temat z tym ze nie mam lpg katalizator, swiece, sady, przepływka wymienione a check powraca jak bumerang
pozdrawiam

Upewnij się że masz szczelny wydech, czy nie jest przerdzewiały, czy uszczelki trzymają.

Od jakiegoś czasu (od jakiś 7000 km) mam stały problem z błędem P0420 forumsamochodowe.pl/kody/obdii/1-p0420/ - Katalizator. Błąd wyskakuje zarówno na LPG jak i na benzynie po około 50-80km od skasowania (stąd też z moich poszukiwań usterki wykreślam instalację LPG z listy).
Problem dotyczy samego katalizatora i tu pozostaje ci jego wymiana lub jakiś emulator żeby nie było więcej tego błędu widać ale przed założeniem emulatora sprawdź czy kat jest drożny żeby nie uszkodzić silnika.

Amortyzatory
Powrót