• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wymiana radia w 147 2DIN z BOSE na niefabryczne

Przemul

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 1.9 JTD 140KM 3D
Witam
Posiadam 147 z 2003r, mam fabryczne audio BOSE z radiem 2 DIN jednak chciałbym zmienić na coś nowszego z np z navigacją lub androidem. I tu rodzą się problemy bo się na tym nieznam :)
Właściwie wszystkie radia mają opisaną moc jako 4x ileś tam wat, a w alfie jest chyba 8 glośników. Tak samo nie wiem o co chodzi z ilością wyjść do prewzmacniacza. I ile watów wystarczy żeby to uciągnąć? Wiem że moge raczej zapomnieć o sterowaniu z kierownicy ale trudno. I jak z poziomem trudności takiej całej operacji?

Sterowanie z kiery jest do ogarnięcia, trzeba kupić adapter (https://www.dynamicsounds.co.uk/alf...g-wheel-stalk-control-adaptor-ctsar001-2.html) - jest kilka rodzajów, musisz kupić konkretnie pod swój model (rocznik ma znaczenie - nie pamiętam jaki kupowałem do swojej z 2004 roku ale wiem jedno - działa :-) ).

Trudność operacji... Wymiana jest prosta, musisz dokupić ramkę na radio 2din z allegro, musisz mieć kieszen metalową oraz ramkę wykańczająca.

Radia musisz szukać w standardzie ISO żeby podpiąć kostki bez problemu.

Jeżeli masz BOSE to musisz też dokupić przejściówkę bo inaczej radio będzie działać ale w głośnikach będzie cisza.

Jeżeli masz BOSE to musisz też dokupić przejściówkę bo inaczej radio będzie działać ale w głośnikach będzie cisza.

Nie potrzebujesz adaptera aby włączać wzmacniacz przy starcie radia , wystarczy połączyć wyjście z radia do elektrycznej anteny lub inne które daje plus po załączeniu radia z kostką w instalacji samochodu mini iso - złącze C1 pin 6 w google znajdziesz rozpiske. Po tym zabiegu wzmacniacz będzie się załączał z radiem. A co do sterowania z kierownicy to jak byś zakupił radio firmy GMS ( produkowane na tej samej lini co Blaupunkt ) to sterowanie z kierownicy ogarniesz bez dodatkowego adaptera, sam miałem takie nawet mi zostało po sprzedaży auta.

Nie potrzebujesz adaptera aby włączać wzmacniacz przy starcie radia , wystarczy połączyć wyjście z radia do elektrycznej anteny lub inne które daje plus po załączeniu radia z kostką w instalacji samochodu mini iso - złącze C1 pin 6 w google znajdziesz rozpiske. Po tym zabiegu wzmacniacz będzie się załączał z radiem. A co do sterowania z kierownicy to jak byś zakupił radio firmy GMS ( produkowane na tej samej lini co Blaupunkt ) to sterowanie z kierownicy ogarniesz bez dodatkowego adaptera, sam miałem takie nawet mi zostało po sprzedaży auta.

Skoro tak twierdzisz to może i tak jest. U mnie nie działało i bez przejściówki do BOSE się nie obyło

Skoro tak twierdzisz to może i tak jest. U mnie nie działało i bez przejściówki do BOSE się nie obyło

Bez tego połączenia o którym pisałem lub bez adaptera Bose ( czyli nie robiąc nic ) nie będzie właśnie głosu.
Ale zamiast kupować adapter Bose to wystarczy 1 dodatkowy przewód, a zaoszczędzone pieniądze wydać na coś innego :)

Jeśli mogę się podłączyć do pytania - ktoś mi zbierze wszystko w całość i poda linki co muszę kupić by takie radio niestandardowe do tego systemu BOSE podłączyć?

Amortyzatory
Powrót