Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9
  1. #1
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Dołączył
    06 2019
    Auto
    Alfa 147
    Postów
    5

    Domyślnie Nawiew na klimie

    Witam wszytkich, przeszukałem tutejsze forum lecz nie znalazłem rozwiązania mojego problemu otóż na włączonej klimatyzacji cała prawa strona wieje zimnym chłodnym powietrzem lecz lewa lekko letnim dodam ze jeszcze wczoraj wszystko działało bez zarzutu po przeczytaniu postów stwierdziłem również ze pokrętło od zmiany temperatury praktycznie nic nie zmienia zakładam ze coś nie działa odłączalem klemy rozebrałem panel i wszystko wyglada Ok rozebrałem schowek ale tam za bardzo tez nie widzę problemu auto to Alfa 147 1.9 itd 2006r proszę o porady


    › Więcej...: Nawiew na klimie

  2. #2
    Użytkownik Rowerzysta Avatar esco1982
    Dołączył
    12 2014
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 147TI 1.6 TS 120KM 06r.
    Postów
    469

    Domyślnie

    Nie wiem czemu ale często przyczyną nie działania tego pokretła są przepalone żarówki od podświetlenia tych pokręteł.
    AR 146 1.4 BOXER, AR 147TI 1.6 TS

  3. #3
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Dołączył
    06 2019
    Auto
    Alfa 147
    Postów
    5

    Domyślnie

    Cytat Napisał esco1982 Zobacz post
    Nie wiem czemu ale często przyczyną nie działania tego pokretła są przepalone żarówki od podświetlenia tych pokręteł.
    Dorwalem żarówkę była spalona włożyłem nową swieci ale dalej brak reakcji, pokrętło od szybkości i pozycji nawiewu działa mimo spalonych żarówek dalej wieje z ta sama temperatura tzn z prawej strony ewidentnie cieplejsze powietrze. Po włączeniu klimy prawa mrozi lewa już niestety nie :/ co może być nie tak ?

  4. #4
    Użytkownik Świeżak
    Dołączył
    05 2016
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    Alfa 147 1.6 16v
    Postów
    72

    Domyślnie

    Sprawdź silniczek od mieszalnika zimno ciepło to on odpowiada za temperaturę. Podmień go na chwilę z innym i sprawdź.

  5. #5
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Dołączył
    06 2019
    Auto
    Alfa 147
    Postów
    5

    Domyślnie

    Cytat Napisał wojtal84 Zobacz post
    Sprawdź silniczek od mieszalnika zimno ciepło to on odpowiada za temperaturę. Podmień go na chwilę z innym i sprawdź.
    Wiesz może gdzie on się znajduje ?

  6. #6
    Użytkownik Świeżak
    Dołączył
    05 2016
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    Alfa 147 1.6 16v
    Postów
    72

    Domyślnie

    Dokładnie to nie, ale szukaj w okolicy nagrzewnicy będziesz miał po jednym na stronę co odpowiada za temperaturę i jeden będzie od zmiany kierunku nawiewu.

    KOMPLETNA NAGRZEWNICA ALFA ROMEO 147 DMUCHAWA ORYG 8267489097 - Allegro.pl.pdf Tutaj kolego widać gdzie się znajdują
    Ostatnio edytowane przez wojtal84 ; 03-07-2019 o 18:37

  7. #7
    Użytkownik Świeżak Avatar hipcio
    Dołączył
    12 2014
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8v
    Postów
    192

    Domyślnie

    Mam ten sam problem tylko klima manualna ale dodam że u mnie pokrętło ciepło zimno działa tylko że od strony kierowcy na klimie dmucha letnim a od pasażera zimnym. Ktoś ma jakiś pomysł?
    Ostatnio edytowane przez hipcio ; 23-08-2019 o 19:14

  8. #8
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Dołączył
    06 2019
    Auto
    Alfa 147
    Postów
    5

    Domyślnie

    Witam udało mi się wykręcić silniczek ciepło zimno , kupiłem nowy zamontowałem i to samo zero reakcji kręcę pokrętłem a silniczek nie działa.. przed wymiana podłączyłem pod diagnostykę i wyskoczył błąd aktuator mieszający po lewej dodatkowo klima już w ogole nie działa po załączeniu śnieżynki obroty się podnoszą tylko na kilka sekund po czym rozłącza klime żarówki podłączone działają a pokrętło nie macie jakieś pomysły ?

  9. #9
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Dołączył
    06 2019
    Auto
    Alfa 147
    Postów
    5

    Domyślnie

    Witam udało mi się uporać z problemem pokrętła cepło-zimno ,wykręciłem ponownie panel i wyczyściłem dokładnie styki żarówki podłączyłem i nie wiem jak to jest skonstruowane ale działa... także kupiłem nie potrzebnie nowy silniczek bo mój stary takze ruszył. Jedyny problem jaki pozostał to brak klimy ktora działała do momentu aż pokrętło przestało funkcjonować. To norma w alfach ?

Podobne wątki

  1. mala moc siolnika na klimie
    Utworzone przez ARdaviotz156 w dziale 156
    Odpowiedzi: 16
    Ostatni post / autor: 08-08-2013, 18:38
  2. Nadmiar wody w klimie
    Utworzone przez olaf w dziale 147
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 05-06-2013, 21:02
  3. Ile czynnika w klimie do 2.0 TS?
    Utworzone przez Woland83 w dziale 156
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 24-06-2012, 11:33
  4. ilosc czynnika w klimie
    Utworzone przez m0rf w dziale 156
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 31-07-2010, 19:52
  5. Cos zasyczalo i po klimie:(???
    Utworzone przez danloo23 w dziale 156
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 10-06-2009, 12:21

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Amortyzatory