• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Luźny lewarek zmiany biegów i ręcznego

kal800

Nowy
Auto
A147 1.6 TS 2001
Hej,

Taka sprawa - dźwignia od hamulca ręcznego się giba na boki. Hamulec działa, tu wszystko jest OK, natomiast sam lewarek pracuje tak, jakby był gdzieś niedokręcony. Proszę o wskazówkę jak mogę ten luz zlikwidować.

Podobna sprawa z lewarkiem zmiany biegów - biegi wchodzą normalnie i płynnie, natomiast pomimo zapiętego biegu, jest spory luz lewarka na boki - czy to jest w ogóle do skorygowania?

pozdrawiam

Kal

Dzięki bardzo za sugestię, nie spodziewałem się, że zestaw naprawczy za 50 zł załatwi temat :))

To teraz pytanie - rozumiem, że muszę zdjąć tunel, żeby zrealizować obie czynności?

pozdrawiam

Całe info jest już na forum we wcześniejszych tematach. Wystarczy poszukać.

Całe info jest już na forum we wcześniejszych tematach. Wystarczy poszukać.

Sorki, tak, doszedłem do wcześniejszych tematów. Z kabiny tego nie zrobię, trzeba się dostać od dołu.

Natomiast mam inny dylemat - te zestawy naprawcze występują w dwóch odmianach. Bardziej kompletnym, z plastikową podstawą, uszczelkami, tulejkami, itp, czyli jak rozumiem, zostaje sam lewarek i linki do skrzyni, a reszta jest wymieniana:

https://allegro.pl/oferta/zestaw-naprawczy-lewarka-alfa-romeo-156-147-166-7360983286

Druga wersja jest uboższa i zawiera tylko plastikową tulejkę i nakładkę, prawdopodobnie kontrującą. Jak tutaj:

https://italcar24.pl/pl/p/zestaw-naprawczy-lewarka-Alfa-Romeo-147-nowy-oryginal-/5522

Domyślam się, że druga wersja zawiera tylko część pełnego zestawu i prawdopodobnie trzeba będzie ocenić, czy wyrobiła się tylko plastikowa tulejka, czy też podstawa i na tej podstawie podjąć decyzję czy wymieniać wszystko czy tylko część, natomiast mam pytanie, czy wymiana tulejki też wiąże się z rozmontowaniem całego mechanizmu razem z wydechem i osłoną termiczną od dołu, czy tę czynność da się zrealizować z kabiny?

pozdrawiam

Kal

Amortyzatory
Powrót