Problem elektryka 147

Ralf_84

Nowy
Auto
Alfa 147
Witam serdecznie od pewnego czasu jestem posiadaczem alfy 147 1.9jtd
Auto sprawowalo się świetnie aż wystąpił uraz wielonarzadowy :(
To znaczy zapaliła się kontrolka od kontroli trakcji
Po chwili czek silnika
Obrotomierz przestał wskazywać
Brak wskazań temperatury silnika
Mrugaja kilometry
Nie można włączyć tepomatu
Wyskakuje błąd imobilajzera
Mimo wszystko jeżeli po kilku próbach uda się odpalić ( To znaczny zniknie na chwilę info o imo)
To samochód jedzie normalnie
Elektromechanik po podpięciu kompa stwierdził że żadnych błędów czujników nie ma i ze trzeba szukać
Ale idzie na urlop :(
Kolejny sprawdził akumulator i zdiagnozowal pęknięty przewód i ze trzeba wymienić instalację
Jakieś rady zanim wydam miliony monet na szukanie usterki ?
Pozdrawiam i będę wdzięczny za każdą radę

Sprawdź plusową i minusową klemę na aku - czy nie mają luzów i są dokręcone dobrze, czy nie są wypalone słupki. Zmierz napięcie na akunulatorze na postoju ze zgaszonym silnikiem i podczas pracy. Zerknij na bezpieczniki w kabinie i pod maską. Sprawdź czy czujnik od pedału hamulca jest cały i sprawny bo on ma wpływ na tempomat i gdy źle działa to nie włączysz tempomatu.

Wysłane z mojego Mi A2 przy użyciu Tapatalka

Sprawdź plusową i minusową klemę na aku - czy nie mają luzów i są dokręcone dobrze, czy nie są wypalone słupki. Zmierz napięcie na akunulatorze na postoju ze zgaszonym silnikiem i podczas pracy. Zerknij na bezpieczniki w kabinie i pod maską. Sprawdź czy czujnik od pedału hamulca jest cały i sprawny bo on ma wpływ na tempomat i gdy źle działa to nie włączysz tempomatu.

Wysłane z mojego Mi A2 przy użyciu Tapatalka

Hej kolego :)
Więc bezpieczniki sprawdziłem zaraz po wystąpieniu usterki . Przekaźniki i bezpieczniki są ok czujnik hamulca też działa ok jest nowy bo po zakupie samochód czasami szarpał i padło na niego a przyczyna leżała zupełnie w innym miejscu
Klemy faktycznie nie patrzyłem sprawdzę po pracy I dam znać

Rozepnij klamry i włóż na nowo wszystkie wtyczki w Body.
118.jpg

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka

Może warto sprawdzić przewód masowy, czasami się przetrze, czy zaśniedzieje i się dzieją cuda.

Więc tak sprawdziłem i wyczyscilem klemy jest ok
Wypiolem wszystkie wtyczki
Sprawdziłem masę wydaje się ok a problem dalej jest dodatkowo wydaję mi się że poziom paliwa oszukuje bo paliła się rezerwa a dzisiaj miałem 2 kreski :/
I mam pytanie czy nie fabryczne ksenony mogą powodować gdzieś zwarcie i powodować takie objawy?

Ostatnia edycja:
Jak mrugają kilometry to coś zostało podłączone bądź odłączone z sieci can, spróbuj zrobić osiowanie proxi. W MES/FES możesz sprawdzić także poszczególne moduły takie jak poszczególne przyciski z tempomatu itp. To że fachura podłączył pod komputer nie znaczy że umie się nim posłużyć, po za tym nie każdy pokazuje błędy związane z body czy abs bądź airbagiem.

Tutaj jest kilka awarii na raz. Dlatego zasugerowałem wtyczki w Body, bo sam kiedyś źle jedną wpiąłem chociaż klamra dobrze się zapięła i kilka błędów na raz, w tym immobilizer.
Skoro czasem błędy znikają i immobilizer daje odpalić samochód, to nie szukałbym problemu w np. przepalonym bezpieczniku. To problem mechaniczny z elektroniką. Luźna wtyczka, luźny bezpiecznik, przełamana wiązka kabli, zaśniedziałe styki.

Tutaj jest kilka awarii na raz. Dlatego zasugerowałem wtyczki w Body, bo sam kiedyś źle jedną wpiąłem chociaż klamra dobrze się zapięła i kilka błędów na raz, w tym immobilizer.
Skoro czasem błędy znikają i immobilizer daje odpalić samochód, to nie szukałbym problemu w np. przepalonym bezpieczniku. To problem mechaniczny z elektroniką. Luźna wtyczka, luźny bezpiecznik, przełamana wiązka kabli, zaśniedziałe styki.

Właśnie siedzę z komp w samochodzie błędów nie można skasować a mówią o za niskim napięciu
Bawiłem się stycznikami w skrzynce pod maską i jak je pozamieniam to przez ok 10s jest wszystko dobrze sa obroty temp silnika kontrolka od tempomatu się zapala i zaraz wszystko piszczy i wywala błędy
Tu pytanie skrzynkę w miarę kontrolowany sposób można rozebrać ?

Tak. To kilka warstw blaszek. Może najpierw ogarnij jakieś przekaźniki na podmiankę po taniości, używki na allegro albo szrot. Skrzynka musiała by być zalana wodą lub przepalona blaszka. Skrzynka jest też łączona z body, może tam się rozłączyło.

Sorki, ty piszesz że pod maską, ja myślę pod kierownicą.
W skrzynce pod maską są też wtyczki z dołu. Można ją podnieść z jednej strony, ta skrzynka jest jakby na 2 zawiasach.

Ostatnia edycja:
Wymieniłem skrzynkę na inną i bez zmian ręce powoli opadają bo brak pomysłów

Witam ponownie temat był ciężki i długo go rozwiązywalem ale może komuś przyda się odpowiedź co było przyczyną
Wymiana skrzynki bezpiecznikow pod maską- brak efektu
Wymiana skrzynki bezpiecznikow w kabinie - brak efektu
Wymiana instalacji między boody computer a skrzynka
Brak efektu
Wymiana boody computer
Brak efektu
Noooo i ostatecznie wymiana sterownika silnika !
Alfa działa !!

Wielki plus dla Ciebie,że dałeś ostatecznie info, co pomogło:congrats:

Witam podepne tutaj prośbę... czy może mi ktoś opisać wiązke silnika tą co są swiece itd bo wymienialem i oczywiście nie oznaczylem i teraz problem nr szary cienki kabel z oczkiem to chyba masa jakaś ale od czego ??

Amortyzatory
Powrót