• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

podłączenie radia - podtrzymywanie pamięci

Sykoo

Nowy
Auto
147 1.9 16V JTDm
Witam, mam radio nie orginał, 2din i teraz pytanie.
Zmostkowałem kable aby cały czas mogło grać ale zauważyłem że pobiera dużo pradu bo się nie wyłącza do końca tylko przechodzi w stan tak jakby uśpienia.
Jeśli podepne pod stacyjkę to da się słuchać jakoś bez konieczności zapłonu? bo np w audi przed zapłonem masz tak jakby "pierwszą fazę" gdzie zapłon się nie włącza ale podaje napięcie i radio się włącza a pamieć podtrzymuje się.
Da się to zrobić w alfie jakoś? czy trzeba na zapłonie słuchać albo na odpalonym?

Napisz jaki model auta masz. W instalacji auta jest przewód do pamięci, a drugi jest zasilanie.

Wysłane z mojego Mi A2 przy użyciu Tapatalka

alfa romeo 147 1.9JTDm 16v 2003r jest w opisie.
Radio to chinol, Panlelo S1 i jego nie wyłączysz przyciskiem tylko "usypiasz" ale wiem że da się zrobić aby działało po stacyjne i zapisywało ustawienia, tylko pytanie czy bez stacyjki też się da? lub tak aby nie włączać zapłonu a żeby działało i nie ciągnęło tyle prądu?
Chyba że obejśc to wyłącznikiem manualnym, kupić i się wpinać w plusa a podtrzymanie zostawić? wolałbym tego uniknąć bo już mam tak wzmacniacz zrobiony

Witam, podepnę się pod temat bo widzę że mamy podobny problem

Problem jest w tym że radio mogę włączyć i wyłączyć ręcznie. Nie działa uruchamianie i zamykanie radia po przekręceniu kluczyka.

Z racji tego że w złączu A od AUTA nie ma pinu żółtego (A4 - żółty akumulator) podpiąłem ten A4 do A7 ( Czerwony - zapłon)
Wygląda to tak że pod jeden kabel z AUTA czerwony podpiąłem dwa kable z RADIA czerwony i żółty.

A swoją drogą może ktoś mnie oświeci:
Gdzie w tym aucie w złączu A jest kabel odpowiadający podtrzymanie pamięci (Kabel żółty - akumulator)
Bo ja na tej kostce tego nie widzę:

20191119_181509.jpg
zapis na radiu.jpg

Na złączu A w każdej standardowej kostce ISO radia jest to pin A4 (żółty kabel)

A w złączu od auta?

Jak mam podłączyć radio żeby uruchamiało się po przekręceniu kluczyka?
Proszę o pomoc

Załączniki

• 20191119_181447.jpg
    20191119_181447.jpg
    66.2 KB · Wyświetleń: 99
Przecież masz rozpiskę na radiu co jest do czego ;) ale napiszę jeszcze to czego jestem pewien na 100%

od góry i od lewej:
masa
UB=Stały +12V; AUT ANT=+12 po włączeniu radia(do ant automatycznej); CAN A; CAN B

Autostart radia po kluczyku ustawiasz w menu konfiguracyjnym radia!
Radio musi mieć włączoną obsługę magistrali CAN (często jest ona wyłączana aby nie trzeba było kodu podawać)

Sorry, zapomniałem dodać że podłączyłem nowe radio 2DIN

Nowe radio ma żółty kabel podtrzymania pamięci:
schemat radia JVC.jpg

Jak mam podłączyć to radio żeby zadziałało z kluczyka, jest jakiś sposób?
Bo ja już wszystkie podłączenia wyczerpałem i nie wiem czy w ogóle się da...

jeżeli podepnę się tylko czerwonym (zapłon) A7 w radiu do UB w aucie to radio w ogóle nie chce się uruchomić... (Przekręcam kluczyk w stacyjce i martwe, nie włącza się ) dlatego żeby się uruchomiło żółty kabel podpiąłem pod te dwa czerwone... Pod jeden czerwony z auta podpiąłem czerwony i żółty od radia
Ale to chyba nie najlepszy pomysł

Ostatnia edycja:
Sorry, zapomniałem dodać że podłączyłem nowe radio 2DIN

Nowe radio ma żółty kabel podtrzymania pamięci:
Pokaż załącznik 263802

Jak mam podłączyć to radio żeby zadziałało z kluczyka, jest jakiś sposób?
Bo ja już wszystkie podłączenia wyczerpałem i nie wiem czy w ogóle się da...

jeżeli podepnę się tylko czerwonym (zapłon) A7 w radiu do UB w aucie to radio w ogóle nie chce się uruchomić... (Przekręcam kluczyk w stacyjce i martwe, nie włącza się ) dlatego żeby się uruchomiło żółty kabel podpiąłem pod te dwa czerwone... Pod jeden czerwony z auta podpiąłem czerwony i żółty od radia
Ale to chyba nie najlepszy pomysł
Ja u siebie robiłem dodatkowy przewód od + zapalniczki. Ten który był w kostce radiowej jest u mnie jako podtrzymanie pamięci a radio włącza się z kluczyka z przewodu od zapalniczki.

Nie rozumiem, to ten który jest w kostce radiowej to gdzie podłączyłeś? + wziąłeś z zapalniczki, ok to rozumiem tylko po co, przecież jest w kostce iso w aucie...

Bo w kostce jest stały plus a nie po stacyjce. Oryginalne radio uruchamia się po otrzymaniu informacji po magistrali CAN. Wkładając nie oryginalne trzeba kombinować z dodatkowym plusem po stacyjce (np z zapalniczki).

Bo w kostce jest stały plus a nie po stacyjce. Oryginalne radio uruchamia się po otrzymaniu informacji po magistrali CAN. Wkładając nie oryginalne trzeba kombinować z dodatkowym plusem po stacyjce (np z zapalniczki).
Dokładnie tak. Masz racje. Innej opcji nie znalazłem.

OK, to jak rozumiem to:
+ z zapalniczki podpinam pod czerwony w radiu ( Złącze A, pin A7)
A żółty z radia (pin A4) podpinam pod czerwony w kostce w aucie.... Zgada się?
To jeszcze pytanie? Czy przy takim podłączeniu będę mógł uruchomić radio bez odpalania auta? Czy tylko radio będzie się włączało i wyłączało ze stacyjki?

Ostatnia edycja:
OK, to jak rozumiem to:
+ z zapalniczki podpinam pod czerwony w radiu ( Złącze A, pin A7)
A żółty z radia (pin A4) podpinam pod czerwony w kostce w aucie.... Zgada się?
To jeszcze pytanie? Czy przy takim podłączeniu będę mógł uruchomić radio bez odpalania auta? Czy tylko radio będzie się włączało i wyłączało ze stacyjki?
Tylko ze stacyjki.

No i super, temperatura bliska zeru ale mówię sobie że zrobię to...
Rozkręciłem wszystko jak należy łącznie z zapalniczką... odłączyłem od niej kostkę a tu....????!!!
3 kable w różnych kolorach. Spodziewałem się czarnego i czerwonego a tu o ile pamiętam ... czerwony z białym, czarny z nie pamiętam i coś jeszcze...
Dlatego już chyba moje ostatnie pytanie? Który kabel to "+"?

No i super, temperatura bliska zeru ale mówię sobie że zrobię to...
Rozkręciłem wszystko jak należy łącznie z zapalniczką... odłączyłem od niej kostkę a tu....????!!!
3 kable w różnych kolorach. Spodziewałem się czarnego i czerwonego a tu o ile pamiętam ... czerwony z białym, czarny z nie pamiętam i coś jeszcze...
Dlatego już chyba moje ostatnie pytanie? Który kabel to "+"?
Pomogę Ci z kolorami ale jutro. A jak możesz to miernik w rękę lub probnik na 12V i szukasz + [emoji6]

Żebym to ja jeszcze miał ten miernik lub próbnik :-) Niestety nie mam...
Spoko, poczekam do jutra, będe wdzięczny za pomoc :-)

Bierzesz żarówkę (najlepiej postojwka W5W albo inna 12V z kablem) i podłączasz jeden kabel do masy (np na zawiasie drzwi lub innej śrubie w nadwoziu) drugim kablem szukasz plusa w kostce radia. Oczywiście rób to po zapłonie i bez zapłonu. Kabel na którym żarówka świeci zarówno na zapłonie, jak i bez jest podtrzymaniem pamięci.

Bierzesz żarówkę (najlepiej postojwka W5W albo inna 12V z kablem) i podłączasz jeden kabel do masy (np na zawiasie drzwi lub innej śrubie w nadwoziu) drugim kablem szukasz plusa w kostce radia. Oczywiście rób to po zapłonie i bez zapłonu. Kabel na którym żarówka świeci zarówno na zapłonie, jak i bez jest podtrzymaniem pamięci.
Belfer, chodzi o plus od zapalniczki nie od radia ;)

Belfer, chodzi o plus od zapalniczki nie od radia ;)

Temat jest o podtrzymaniu pamięci i ja o tym pisałem. Zresztą jeśli kolega nie ma miernika to w ten sposób też znajdzie plus w kostce zapalniczki.

Żebym to ja jeszcze miał ten miernik lub próbnik :-) Niestety nie mam...
Spoko, poczekam do jutra, będe wdzięczny za pomoc :-)
Sprawdź ten przewód czerwono-bialy, on jest od strony pasażera w kostce na przegięcie tunelu środkowego po zdemontowaniu osłony w nogach.
177.jpg

Rety, co to za wtyczka :-)
A pod tą nie da rady się wpiąć? To jest wtyczka do zapalniczki. Dużo łatwiejszy dostęp
kable zapalniczki.jpg
Widać tam 3 kable: czarny + kolor, czerwony + szary, żółty + kolor
Mogę przypuszczać że czerwony i szary do "+" ale pewności nie mam

Amortyzatory
Powrót