• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

EGR taki temat

• Autor wątku Autor wątku iNorb
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

iNorb

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147
Mam pytanko do szanownych kolegów i koleżanek.
Ktoś tam chce sprzedać Belle z palącą się kontrolką silnika.
Na moje pytanie o co kaman dostałem odpowiedź, że pali się dlatego, że zaślepione jest EGR i w sumie nic się ponoć nie dzieje.
Ja nie mam doświadczenia ale intuicja mi podpowiada, że zamiast coś wyczyścić albo wymienić to ktoś tam poszedł na skróty ale przez to wprowadził silnik w stan awaryjny.
Wiem, że więcej więcej ode mnie i teraz pytanie.
Czy to jest coś poważnego i do ogarnięcia no i koszta i czy jest sens się w to bawić.
Jak krowie na rowie Proszę, bo nie wiem serio czy to coś poważnego.
Dzięki za info i pozdrawiam.

Podpięcie komputera pod auto powie Ci więcej. Może to być błąd egr jeśli to 16v i zaślepka jest cała a nie częściowa, lub coś zupełnie innego. Jeśli sam nie masz kompa z kablem to poszukaj wśród forumowiczów kogoś blisko kto pomoże Ci.

Wysłane z mojego Mi A2 przy użyciu Tapatalka

Podpięcie komputera pod auto powie Ci więcej. Może to być błąd egr jeśli to 16v i zaślepka jest cała a nie częściowa, lub coś zupełnie innego. Jeśli sam nie masz kompa z kablem to poszukaj wśród forumowiczów kogoś blisko kto pomoże Ci.

to jest 8v jeżeli to ma znaczenie

Cewka w egr moze być spalona, przez co moze palic sie bład.
Ale to jest 8v, błąd egr nie powoduje zapalenia kontrolki ENGINE CHECK, wiem bo miałem przepaloną cewke - objawem tylko był błąd którego nie można było skasować w ECU.

Serio chcesz kupić alfe z palącym się juz czekiem?
Paląca się kontrolka nie musi być od razu wyrocznią, że auto nie jest warte zainteresowania...Nie ma co panikować. Koledzy dobrze piszą, że podpięcie pod komputer powinno dać więcej informacji i wtedy można pokusić się o jakąś decyzję...

Jeżeli ma edc16c39 to kontrolkę wywali , te sterowniki monitorują przepływ spalin względem maf , a jak ma edc16c8, to błąd zostaje zapisany w edc ale kontrolka nie bedzie świecić

Wysłane z mojego motorola one przy użyciu Tapatalka

Jeżeli ma edc16c39 to kontrolkę wywali , te sterowniki monitorują przepływ spalin względem maf , a jak ma edc16c8, to błąd zostaje zapisany w edc ale kontrolka nie bedzie świecić

Czyli zależy to od rocznika auta. U mnie 2001 i nie ma tego błędu.

u ciebie jest edc15 i tam checka nie wywali,w kodach oczekujących pewnie bedzie błąd P0404, edc16 juz monitoruje przepływ spalin czyli edc16c8 kontrolki nie zapali ale błąd będzie w diagnostyce, natomiast edc16c39 uruchomi kontrolkę a żeby sie je pozbyć trzeba ingerować w histerezy edc

Tak. Ja mam możliwość całkowitego zaślepienia EGR i nie ma to negatywnego wpływu, żadnego trybu serwisowego czy kontrolki błędu.

to pozostaje się cieszyć :) a tak poza tym egr nie wprowadza sterownik w tryb awaryjny

Dla 16v były stosowane edc16c39/9 oraz edc16c8 w tym pierwszym wywala blad w drugim też ale kontrolka się nie świeci ,i nie ma tu znaczenia zaślepka

Amortyzatory
Powrót