Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Nie odpala

  1. #1
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Dołączył
    09 2020
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    AR 147 1.9 JTD 115 KM
    Postów
    2

    Domyślnie Nie odpala

    Witam serdecznie wszystkich Alfaholików.
    Mniej więcej od trzech lat jeżdżę Alfą 147 1.9 jtd 115 KM rocznik 2001.
    Nigdy nie miałem z nią żadnych problemów, auto niemal bezawaryjne aż do ostatniej niedzieli.
    Wcześnie rano nie odpaliła.
    Otworzyłem samochód, zapaliło się oświetlenie w tym deska rozdzielcza ale po przekręceniu kluczyka
    w pierwsze położenie zgasło oświetlenie deski a po przekręceniu kluczyka w położenie rozruch martwa cisza.
    Nic kompletnie, żadnego dźwięku. W pierwszej kolejności sprawdziłem stan akumulatora ale jest ok.
    światła świecą, dmuchawa nawet na maksa hula. Akumulator jest ok. Przyznam że mnie zatkało.
    Czy ktoś zechce cokolwiek poradzić, zasugerować co to może być.
    Bedę wdzięczny.
    Pozdrawiam serdecznie.
    Witek


    › Więcej...: Nie odpala

  2. #2
    Użytkownik Rowerzysta Avatar kivi89
    Dołączył
    01 2011
    Mieszka w
    Inowrocław
    Auto
    159 1.9 8v
    Postów
    376

    Domyślnie

    Jak akus ok to po próbie odpalenia słychać takie "cyk" pod maską? Może rozrusznik się przywiesił czasami wystarczy go puknac młotkiem albo kluczem nawet zdecydowanie ale z wyczuciem I odpali ale to doraźnie a ogólnie to czas na regenerację wtedy. Jeśli akus na pewno ok to spróbuj w ten sposób.
    Ostatnio edytowane przez kivi89 ; 01-10-2020 o 20:57

  3. #3
    Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Dołączył
    09 2020
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    AR 147 1.9 JTD 115 KM
    Postów
    2

    Domyślnie

    Dzięki za reakcję. Ale to nie to. Nie ma żadnego "cyk". Auto milczy jak stary grobowiec. Na mój nos to coś z elektryką lub
    elektroniką. To gaśnięcie podświetlenia wskaźników sądzę że ma z tym związek. Wyświetlacz ciekłokrystaliczny ma to
    do siebie że nawet jak nie jest podświetlony to pod pewnym kątem widać co pokazuje, otóż tu niby wszystko działa,
    pokazuje szacunkowy poziom oleju i teoretycznie można auto odpalić. Ale nic z tego.

  4. #4
    Użytkownik Maniak resoraków Avatar Ludvigus
    Dołączył
    08 2008
    Mieszka w
    Trzebownisko k. Rzeszowa
    Auto
    156 2.4JTD 10V 110kW, 147 1.9JTD 8V 85kW, 159 1.9JTDm 16V DPF 110kW
    Postów
    711

    Domyślnie

    Kolega dobrze pisze o rozruszniku. Jak jest już zużyty, to czasem szczotki ustawią się tak, że ma problem obrócić wałem. Wówczas czasem wystarczy przepchnąć auto trochę dalej, by szczotki się poruszyły i jest mała szansa że zapali.

    Druga sprawa - przy leciwym aucie mógł przerwać się jakikolwiek obwód elektryczny, albo przepalić bezpiecznik/przekaźnik i też może być grobowa cisza przy próbie zapalenia.

    Trzecie sprawa - podłącz się czymś po OBD2 i sprawdź czy nie ma jakiegoś oczywistego komunikatu.

    L.

  5. #5
    Użytkownik Rowerzysta Avatar kivi89
    Dołączył
    01 2011
    Mieszka w
    Inowrocław
    Auto
    159 1.9 8v
    Postów
    376

    Domyślnie

    Mimo to sprawdz rozrusznik ;p z doświadczenia wiem z najlepiej dochodzić usterki drogą eliminacji. Rozrusznik sprawdzisz też zapinając 2 bieg i lekko ją bujnac" na pych " nawet próbując przy tym kręcić kluczykiem nie zaleca się odpalaç auta w ten sposób ale jak zrobisz to delikatnie to spokojnie jak rozrusznik się zawiesił i akus nie ma siły go pchnąć to przy tej operacji powinien się ruszyć jak rozrusznik nie ożyje to wtedy szukać dalej po kablach i elektronice. A najlepiej zapiąć też po drodze kompa. Najkorzystniej kupić kabel za 50 zł i pobrać program z chomika ) ew kupić licencję oczywiście ))

Podobne wątki

  1. Alfa traci moc gaśnie i z trudem odpala, teraz nie odpala
    Utworzone przez marcia431 w dziale 156
    Odpowiedzi: 13
    Ostatni post / autor: 24-08-2017, 07:48
  2. Nie odpala / odpala na 3 cylindry?
    Utworzone przez jashooligans w dziale 147
    Odpowiedzi: 12
    Ostatni post / autor: 21-01-2016, 13:24
  3. Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 14-03-2014, 10:53
  4. 1,9 JTD nie odpala lub odpala pod dłuższym kręceniu
    Utworzone przez palchon w dziale 156
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 02-11-2013, 17:50
  5. Zimna odpala ciepla nie odpala nie slychac nawet rozrusznika
    Utworzone przez Chrzanek1994 w dziale 147
    Odpowiedzi: 13
    Ostatni post / autor: 04-12-2012, 21:55

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Amortyzatory