Czy ktoś z Was wymieniał w tylnych lampach żarówki na LED i może polecić miejsce zakupu. Zależy mi przede wszystkim na żarówce światła cofania, które jest bardzo słabe, ale kupiłem pierwszą lepszą P21 LED canbus na allegro i nie działa.
Czy ktoś z Was wymieniał w tylnych lampach żarówki na LED i może polecić miejsce zakupu. Zależy mi przede wszystkim na żarówce światła cofania, które jest bardzo słabe, ale kupiłem pierwszą lepszą P21 LED canbus na allegro i nie działa.
Dlaczego nie działa? Pokazuje się błąd spalonej żarówki, czy w ogóle nie świeci?
Ostatnio edytowane przez majak ; 09-01-2021 o 22:28
W takim razie żarówka prawdopodobnie wcale nie jest "CANbus"zwykła, klasyczna żarówa z żarnikiem, ma odpowiednią rezystancję, czyli opór. Odpowiedni układ w samochodzie na bieżąco rejestruje, czy wspomniana rezystancja jest na odpowiednim poziomie. Jeżeli rezystancja wyjdzie poza pewien ustalony zakres, wtedy pojawia się błąd spalonej żarówki.
W przypadku żarówki LED (bez "CANbusa") rezystancja jest inna i elektronika w samochodzie odczytuje to jako spaloną żarówkę.
Można to obejść, mianowicie dolutować rezystor do żarówki LED. Wtedy taka żarówka ma zbliżoną rezystancję do klasycznej żarówki, instalacja w samochodzie jest w pewien sposób oszukana i nie wyświetla żadnych błędów, bo ma prawidłowe odczyty.
W Twoim przypadku żarówka ta być może ma wpiętą nieprawidłową rezystancję bądź nie ma jej wcale, stąd nieprawidłowe działanie. Moja rada jest taka, żebyś poszukał żarówki z odpowiednimi opiniami, najlepiej z opinią napisaną przez posiadacza 147. Lub jeśli znasz podstawy elektroniki i masz odrobinę zdolności manualnych, wtedy możesz sam dolutować odpowiedni rezystor do aktualnie posiadanej żarówki![]()
Ostatnio edytowane przez Damiano94 ; 09-01-2021 o 22:30
W samochodach z multiplexowanymi instalacjami trzeba stosować dodatkowe rezystory które zasymulują rezystancję taką jaka ma klasyczna żarówka, dla oszukania sterowników , czesto przerabiałem autolawety na oswietlenie ledowe i wystarczy zastosować rezystory o odpowiedniej mocy i rezystancji i nie ma z tym żadnego problemu , na każdą żarówkę trzeba zastosować odpowiedni rezystor coś takiego https://allegro.pl/oferta/filtr-canb...21w-8413507821
Można też zastosować gotowe żarówki led które mają wbudowane takie rezystory lub przetwornice ale ich cena jest dużo wyższa niż chinszczyzna z allegro