Ścina pasek PK na rolce alternatora

Kyubi

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 1.9 jtdm 8v 120KM
Witam.
Otóż mam problem z moją alfa 1.9jtdm 8v 120
Zaczęło się od tego że pasek piszczał. Zajrzałem pod maske patrzę nie ma na pasku jednego zewnętrzngo rowka na pasku.

Wymieniłem pasek odpaliłem. I patrzę od spodu a pasek zsuwa się na alternatorze w stronę zewnętrza o jeden rowek. Ale już na pompie wspomagania wyżej idzie idealnie i na reszcie kół. Co ciekawe kółko alternatora było gorące i się zacinało. Dałem alternator do naprawy i wymiany koła alternatora. Oraz profilaktycznie wymieniłem napinacz+rolką oraz rolkę prowadząca. Składam wszystko do kupy i się okazuje że nadal to samo pasek ścina się na alternatorze.

Podsumowując alternator po regeneracji z nową rolką,nowy napinacz kompletny z rolką i nową rolka prowadząca wszystko SKF.
Zamówiłem na poniedziałek jeszcze koło pasowe. Ale już zaczyna pomysłów brakować.

Ale pasek ewidentnie zjeżdża za napinaczem i przesuwa o rowek na altenatorze.

Jakieś sugestie?

Pasek wielorowkowy zsuwa się? Jakim cudem przeskakuje rowki na kołach? Jedyne wytłumaczenia to że kółko na którym się ścina nie jest w osi z resztą. Robiony był alternator więc myślę że sprzęgiełko/kółko alternatora jest nie takie.

Znaczy się. Spadać zaczoł przed robieniem alternatora. Alternator dałem do regeneracji bo zauważyłem że kółko przesunęło się od alternatora w stronę alternatora. I było całe gorące po zdjęciu paska i ta osłonka od strony rolki alternatora przebita. Ale przed całą tą akcją wymieniłem. Napinacz z rolką bo myślałem że to jego wina. A to jednak rolka alternatora co zauważyłem po wymianie na nowy napinacz że nadal nie tak. Ale po regeneracji alternatora (myślę że rolką ta sama co wcześniej tyle że nowa) i na nowym napinaczu dalej dupa. Jeszcze mam taka rozkmine może nowy napinacz coś nie tak. A stary był dobry tylko dupa bo była rolką od altka walnięta. Chociaż rolka alternatora też przeszła mi przez myśl że nie taka. Jutro będę miał części więc dam znać co i jak

Ogólnie to jak obracam wałem to pasek na kole wału idzie ok później przez napinacz i widać jak pasek próbuje schodzi z alternatora ale na dolnej części kółka a na pompę wspomagania wchodzi normalnie. Jutro będę miał nowe koło pasowe więc jeszcze sprawdzę jak na nowym kole pasowy.

Ostatnia edycja:
Witam. Jednak podejrzenie moje pada na rolkę alternatora o oznaczeniu INA f-230866.14 raczej jest za wąska.
Jest ktoś w stanie podpowiedzieć jaka powinna być rolka w 1.9jtdm 8v 120km? Lub jakieś nr?

Amortyzatory
Powrót