Urwane śruby mocowania stabilizatora do belki tylnej.

MTechnix

Nowy
Auto
AR 156 SW 2000 1.9 110 KM, AR 147 2006 1,9 150 KM, Lancia Y 2001 1,2 60KM
Witajcie. Jestem w trakcie wymiany praktycznie całego zawieszenia z tyłu w 147. Zaczęło się od amortyzatora na przeglądzie, w trakcie pracy okazało się, że dawno nic tam nie było ruszane ;/ Podczas odkręcania obejm stabilizatora, bez użycia większej siły ukręciłem 3 z 4 śrub M10 praktycznie na równo z belką. Śruby są wkręcane w coś jak tulejka w belce. Czy ktoś z Was może wie, czy te tulejki są "wyjmowalne", lub komuś przydarzyły się podobne przygody i ma jakiś sposób, patent na naprawę. W ostateczności pozostanie wiercenie na wreda ... ale wolałbym tego uniknąć. Z góry dziękuję za pomoc :)

Jeżeli chodzi Ci o śruby od obejm stabilizatora z tyłu to tam nie są śruby M10, a M6. Możesz spróbować usunąć pozostałości śrub przy użyciu wykrętaków.

Tak, masz rację, w emocjach pisałem i pomieszałem rozmiar z kluczem :) Cóż będzie trzeba walczyć jakoś z tymi śrubami.

A wiadomo, czy to zwykła śruba, która kupię w sklepie, czy ma jakiś niestandardowy gwint?

Śruba M6, długość bodajże 22mm, na pewno musi być o twardości min. 10.9 , bo to w końcu zawieszenie, więc byle jakiej nie wsadzisz .

Śruba M6, długość bodajże 22mm, na pewno musi być o twardości min. 10.9 , bo to w końcu zawieszenie, więc byle jakiej nie wsadzisz .

Zgadza się, numer śrubki to 13372024. Z tym pakowaniem twardych śrub "bo to w końcu zawieszenie" to nie tak do końca... ori w tym przypadku to 8.8 po to żeby miała swoją plastyczność. Twarde śruby są spoko pod rozciąganie ale gorzej u nich z efektem ścinania (wszystko zależy gdzie i co mocują i jakie na nie siły działają).

Kupiłem ori, dzięki za pomoc. A przy okazji jeszcze jedno pytanko. Śruba Torx widełek przedniego amortyzatora to E20? :)

Jeżeli chodzi o śrubę, która spina widełki z amortyzatorem to śruba imbusowa M12x1,75x75mm, nr. OE 14819134

Zapomniałem napisać, że chodzi o śrubę z przodu :) 51786905 . A co do tej z tylu to musiałem je pociąć na kawałeczki. Obie stworzyły jedną spójną cześć z tuleją dystansową :/

Amortyzatory
Powrót