Witajcie
Kupiłem starą powypadkową bellę żeby w niej podłubać dla zabawy
Dłubanina szła dobrze, ale przestała
Kończę ogarniać moduł SRS
Były wystrzelone poduszki: kierowcy, pasażera, kurtyna boczna pasażera, poduszka fotela pasażera, obustronnie napinacze pasów
Wymieniłem poduchy, kurtynę, napinacze, sterownik, podpiąłem kompa, zaczytało litanię błędów, skasowałem je, odpaliłem zapłon na nowo, pozostały mi dwa błędy - 2x błąd napinacza pasa kierowcy - zwarcie z masą i zwarcie z plusem (kod 0R)
Co ustaliłem sam - jak mierzę opór na wtyczce napinacza to mam całe okrągłe 1 czyli wydaje mi się, że ciągłość przewodów jest przerwana, zgadza się? Dla porównania jak mierzę na wtyczce głośnika która jest obok, mam 0,18
W związku z tym kilka pytań:
1. Czy w ogóle dobrze rozumiem pomiar
2. Czy ktoś ma rysunki z rozmieszczenia układu SRS w alfie 147 1.6 120km wersja 3 drzwiowa?
3. Którędy biegnie wiązka napinacza (na forach czyta się o jakiejś mitycznej kostce pod fotelem kierowcy - tam są trzy kostki, ale wg mnie nie od napinacza - jedna od podgrzewania fotela, druga od sygnalizacji zapięcia pasów, trzecia od poduszki fotela) natomiast myślę, że wiązka napinacza pasa kierowcy biegnie w progu... tylko dokładnie którędy, czy ma jakieś kostki pod wykładziną na podłodze czy leci prosto do sterownika itd. - chciałbym jakoś sprawdzić ciągłość tego konkretnego przewodu nie męcząc się przy tym nie wiadomo jak bardzo![]()
3. Ogólnie podpowiedzcie jak rozwiązać problem z tym błędem
4. Tak sobie jeszcze myślę, że bezpieczników nie sprawdziłem, a przy kablach chcę grzebać- który bezpiecznik?
Z góry dzięki za wszelką pomoc
p.s. wklejajcie zdjęcia, tak będzie mi łatwiej![]()