No spróbuje coś podpytać jak będą robić adaptacje, ale wątpię żeby coś udało się wyciągnąć! Dam znać czy w ogóle ten zabieg pomógł.
Podziękowania dla interweniujących i pozdrowienia!
Marcin
No spróbuje coś podpytać jak będą robić adaptacje, ale wątpię żeby coś udało się wyciągnąć! Dam znać czy w ogóle ten zabieg pomógł.
Podziękowania dla interweniujących i pozdrowienia!
Marcin
Witam, kwestia załatwiona! Operacja trwała może 5minut, błędy wykasowane, adaptacja zrobiona. Udał mi się wyciągnąć trochę ciekawych informacji do Mechanika Alfisty jak przeprowadzić czyszczenie przepustnicy w domowych warunkach
Przed wykręceniem przepustnicy:
- Wyjmujemy kluczyk ze stacyjni i zostawiamy auto na 10-15minut
- Nie wyjmujemy wtyczki przy przepustnicy jeżeli kluczyk jest w stacyjce.
- Odłączamy klemy od akumulatora.
Wykręcamy Przepustnice - ładnie czyścimyMontujemy na swoje miejsce, wkładamy kabel, zakładamy klemy i...
- Nie odpalamy auta w żadnym wypadku!!!! Tylko przekręcamy kluczyk na zapłon i wyłączamy, odczekujemy 10minut, znowu przekręcamy kluczyk na zapłon i wyłączamy, odczekujemy 10minut i jeszcze raz powtarzamy operację, w tym czasie przepustnica się ustawia!!
Informację mogą być niepełne, lub nie do końca prawdziwe, przekazuję to co udało mi się wyciągnąć od Eksperta!!
Pozdrawiam forumowiczów!!
Cenne dane o ile są pewne. W moim przypadku nie potrzebna była adaptacja no ale inne autoCiesze się ze Cie się udali choć zapewne stresu Ci ta cala impreza kosztowała całkiem sporo
Pozdrawiam exp +5 w zakresie przepustnicy
![]()
- prawie jak w tej procedurze dla 156 TS, inne trochę czasy.
- podpowiadam że ww. procedura nie działa dla 156 selespeeda, sprawdzone.
--
http://www.alfa-lancia.pl/forum/view...p?t=1151014284
+ e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm
ehhh...
Czyściłem przepustnicę i EGR (jtd 16v), podczas całego zabiegu klemy były odłączone, po wyczyszczeniu, podłączeniu klem silnik odpalił na sekunde i zgasł.
Teraz kręci i nie pali wogóle.
Idę spróbuje zresetować kompa tak jak pisaliście.
Jak nie odpali to co radzicie?
Blue....
"Life is racing, everything else is just waiting" - Steve McQueen
Podłączenie pod komputer i adaptacja, poczytaj, w tym temacie wszystko o tym już napisano.
po resecie kompa nie odpaliła.
Dziś wybrałem się do dwóch znanych Wam warsztatów od Włoszczyzny w Poznaniu. Zrobili wielkie oczy, powiedzieli, że jeżeli wszystko podłączone to nie ma siły musi opalic, nie ma potrzeby resetu ani adaptacji.
Przyjechałem do domu, podłączyłem prostownik i ogień
Po dłuższej chwili kręcenia, za trzeciem razem zaczeła załapywać aż w końcu zagadała w chmurze dymu
Jest już wszystko OK, załozyłem przy okazji blaszke/dławik przy EGR.
Blue....
Może mi ktoś wytłumaczyć co to jest ta adaptacja i czy można ją
zrobić samemu ? ... A i jeszcze jedno pod komputer alfy 147 można podpiąć sie z własnego laptopa ? Jeśli tak to w jaki sposób ?
możesz jaśniej wyjawić o co Ci biega?
Blue....