Witam, po nie długim okresie naprawy zacinającej się szyby doszedłem do malutkiego powodu mojej usterki.
Tutaj zamieszczę małą instrukcję demontażu i konserwacji :
1. Etap pierwszy zdjąć układ sterowania szyb i odczepić zasilanie pozdejmować zaślepki i poodkręcać śruby zaznaczone na zdjęciu, te na uchwycie (w moim przypadku czerwonym) to dwie śruby imbusowe. Odchylić lekko gałkę otwierania drzwi i podważyć najlepiej od strony głośnika nisko tonowego a reszta sama powinna odejść bez większych problemów
2. Zdjąć zaślepkę styków do lusterka zew.ciągnąc górną część do siebie tam znajduje się mała klema
3. poodkręcać wszystkie śruby u dołu tapicerki
4. Złapać tapicerkę najlepiej w dolnych rogach i lekko ciągnąc uwalniając zarazem wszystko z zacisków plastikowych. wszystko od dołu do góry
5. po upewnieniu się że tapicerka jest wolna od zabezpieczeń całość ciągniemy lub pchamy tylko do góry uwalniając całość od drzwi (tutaj podziękowanie dla wojtekml ) bo to jeden z ważniejszych etapów całej akcji i odpinamy oświetlenie drzwi (będzie widać z góry)
W przypadku ciągnięcia do siebie możemy oderwać uszczelkę od tapicerki klejone fabrycznie i tutaj pojawiłby się poważny problem Oby nie!!!
5. proponuje odkręcić głośnik gdyż podczas pracy szkoda by było naruszyć strukturę membrany. odklejamy białą gąbkę w moim przypadku zrobiłem to od górnej prawej strony i ukazało mi się po uruchomieniu szyby coś takiego:
To jest ruchoma część plastikowa, która sunie po tylko jednej prowadnicy. W moim przypadku wyczyściłem i nasmarowałem prowadnice i linkę WD 40 w przypadku linki musicie użyć pałeczki .
Widok linki z góry.
Także dopatrzyłem się nie zamocowanej plastikowej zawleczki od wewnętrznej strony ruchomej białej części prowadnicy.
Opuściłem szybę dużo niżej (lepszy dostęp) i precyzyjnie umieściłem ją na miejscu pomiędzy uszczelką a główką plastikowej sworzni . Trzeba w tym przypadku wyczuć rękoma lub posłużyć się małym lustereczkiem które odbije widok.
Zawleczka tutaj pełni ważną funkcję, nie dochodzi podczas ruchy szyby do luzów i w tym przypadku to uczyniło że moja szyba już się nie zacina i chodzi płynnie tymbardziej że wszystkie dodatkowe ruchome części zakonserwowałem.
Ostateczny wynik pracy celujący, naprawdę się opłacało powodzenia