Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 54

Temat: Otwieranie/domykanie szyb z pilota

whisky2012
    Gość

Domyślnie

Witam, po nie długim okresie naprawy zacinającej się szyby doszedłem do malutkiego powodu mojej usterki.

Tutaj zamieszczę małą instrukcję demontażu i konserwacji :

1. Etap pierwszy zdjąć układ sterowania szyb i odczepić zasilanie pozdejmować zaślepki i poodkręcać śruby zaznaczone na zdjęciu, te na uchwycie (w moim przypadku czerwonym) to dwie śruby imbusowe. Odchylić lekko gałkę otwierania drzwi i podważyć najlepiej od strony głośnika nisko tonowego a reszta sama powinna odejść bez większych problemów

2. Zdjąć zaślepkę styków do lusterka zew.ciągnąc górną część do siebie tam znajduje się mała klema

3. poodkręcać wszystkie śruby u dołu tapicerki

4. Złapać tapicerkę najlepiej w dolnych rogach i lekko ciągnąc uwalniając zarazem wszystko z zacisków plastikowych. wszystko od dołu do góry

5. po upewnieniu się że tapicerka jest wolna od zabezpieczeń całość ciągniemy lub pchamy tylko do góry uwalniając całość od drzwi (tutaj podziękowanie dla wojtekml ) bo to jeden z ważniejszych etapów całej akcji i odpinamy oświetlenie drzwi (będzie widać z góry)
    W przypadku ciągnięcia do siebie możemy oderwać uszczelkę od tapicerki klejone fabrycznie i tutaj pojawiłby się poważny problem Oby nie!!!

5. proponuje odkręcić głośnik gdyż podczas pracy szkoda by było naruszyć strukturę membrany. odklejamy białą gąbkę w moim przypadku zrobiłem to od górnej prawej strony i ukazało mi się po uruchomieniu szyby coś takiego:

To jest ruchoma część plastikowa, która sunie po tylko jednej prowadnicy. W moim przypadku wyczyściłem i nasmarowałem prowadnice i linkę WD 40 w przypadku linki musicie użyć pałeczki .

Widok linki z góry.

Także dopatrzyłem się nie zamocowanej plastikowej zawleczki od wewnętrznej strony ruchomej białej części prowadnicy.
    Opuściłem szybę dużo niżej (lepszy dostęp) i precyzyjnie umieściłem ją na miejscu pomiędzy uszczelką a główką plastikowej sworzni . Trzeba w tym przypadku wyczuć rękoma lub posłużyć się małym lustereczkiem które odbije widok.
    Zawleczka tutaj pełni ważną funkcję, nie dochodzi podczas ruchy szyby do luzów i w tym przypadku to uczyniło że moja szyba już się nie zacina i chodzi płynnie tymbardziej że wszystkie dodatkowe ruchome części zakonserwowałem.

Ostateczny wynik pracy celujący, naprawdę się opłacało powodzenia

Szyndzielosz
    Gość

Domyślnie

dzieki za relacje, zabieram sie w niedziele za to!

duzo czasu Ci to zajeło..?!

whisky2012
    Gość

Domyślnie

Jakieś 2 godz. tylko podchodziłem do tego drugi raz także połowę rzeczy miałem opcykane pozdrawiam

Użytkownik Romeo Avatar Gopcio
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9 JTD 115KM 2002r

Domyślnie

no to u mnie jest gorzej niz u ciebie ten plastik ma polamane trzymania, gdzie to kupic ??? spadla linka teraz nie daje rady jej zalozyc na rolki ma ktos jakis sposob ??
    Było AR 145 Boxer 1,6 ---> Blu Inca AR 147 JTD 1,9 115KM +

Szyndzielosz
    Gość

Domyślnie

u mnie sie rownież udało i wszystko chodzi tak jak powinno

dzieki whisky za pomoc.

Użytkownik Romeo Avatar Gopcio
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9 JTD 115KM 2002r

Domyślnie

napisze tu jak założyć linke gdy spadanie z rolek, a wiec:
    1. Wyciągamy szybę
    2. Odkręcamy silnik od drzwi
    3. odkręcamy prowadnice
    4 wyciągamy wszystko przez dziurę

Prawdopodobnie gdy linka spadła trzeba bedzie rozebrać silnik odkrecamy 2 srobki i sciagamy dekielek, widzimy linki nawinięte na rolke, ściągamy linke z góry , sprawdzamy linki !!!

Jesli sa ok to nakręcamy , 1 linka od dolu nakręcamy 5/8 na rolke potem zakładamy linke górną czyli 2 nakręcamy tak aby sie skrzyżowały (1 z 2 linka)

Podlanczamy silnik do wtyczki i naciągając linki, sprawdzamy jak sie nawija, najlepiej miec kogos do pomocy u mnie byly 3 osoby

Jesli jest ok skręcamy dekielek, teraz najgorsze, zakładamy linki na rolki (pamiętamy żeby linki na silniku ktoś lekko naciągał aby się nie pozwijały w środku silnika) pamiętamy żeby wszystkie osłonki powkładać w odpowiednie otwory

Gdy linki beda na rolkach na pewno będzie wam brakować trochę aby założyć końce linek na prowadzenie (element z szyby) wiec jedna osoba ściska przy silniku sprężyny a 2 stara się założyć linki na teflonowy element, ja miałem 3 osoby, 1-os naciągała plastik z 1 linka a 2-os kombinerkami zakładała 2 linkę, pamiętać o ściskaniu sprężyn (jesli linki sa w zbyt dużych odległościach oznacza to ze zostały źle nawinięte na rolkę w silniku)

Kiedy wszystko sie uda trzeba dopilnować aby linki w teflonowym elemencie nie spadły podczas wkładania całego elementu do drzwi ja użyłem taśmy izolacyjnej

Kiedy wszystko będzie na miejscu powoli podnosimy/opuszczamy szybę i słuchamy czy nic nie stuka/nie wkręca się w silniku.
    Było AR 145 Boxer 1,6 ---> Blu Inca AR 147 JTD 1,9 115KM +

BlackBomb
    Gość

Domyślnie

Przeglądając Allegro natrafiłem na coś takiego http://www.allegro.pl/item1054316655..._4_okazja.html

Jak myślicie zadziała? Niestety tak jak wspominałem w tym temacie mam tylko opuszczanie szyb i bardzo mi zależy na domykaniu (irytuje mnie jak chcę tylko leciutko otworzyć a tu do połowy się otwierają). Jeszcze taka ciekawostka - podobno kolega zaprogramował sobie w ASO zamykanie i domykanie do Audi A6, może można z naszymi samochodami coś podobnego zrobić?

Szyndzielosz
    Gość

Domyślnie

też słyszalem ze można, kolega w Punciaku tak zrobił i działa a wiec skoro Fiat = Alfa to można

daruj sobie to allegro

BlackBomb
    Gość

Domyślnie

OK, dzięki. Tylko nie rozumiem ostatniego zdania. Mam sobie darować ogólnie moduł czy ten z allegro?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wodzisław Śl.
    Auto
    Giulietta Veloce 1.75 TCT

Domyślnie

podłączę się pod temat. chociaż mam 156 interesowało by mnie domykanie szyb ale sterowane z czujnika deszczu (kumpel tak ma w Vectrze c, że jak pada to szyby się zamykają). jest takie coś możliwe u nas tj. w alfach??
    chodzi mi o moduł (bo seryjnie tego nie mam) który zamiast pod pilot podłączyć pod ten czujnik
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 07-06-2010 o 18:56