Wymiana żarówki postojowej

• Autor wątku Autor wątku Kondi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kondi

Guest
Witam!
Może to co napisze na pierwszy rzut oka wydawać się śmieszne ale mam problem z wymianą żarówki postojowej w alfie 147 przed FL:/ Ściągnąłem sobie instrukcje obsługi, próbuje postępować tak jak napisane ale za bardzo nie rozumiem o co chodzi z tym narzędziem i skąd je wziąźć (załącznik). Zdjąłem osłonę ale dostęp jest tak trudny do tej żarówki i do tego jeszcze nic nie widać że już mnie palce bolą od gimnastykowania. Nie chce ciągnąc za przewody bo boje się że mogą się urwać:D Zna ktoś jakiś skuteczny sposób jak to wymienić czy po prostu jechać do serwisu?? A to narzędzie to skąd wziąźć?? Pzdr.

Zapomniałem o załączniku:P I tak z ciekawości jeszcze zapytam - do czego służą te plastikowe śrubki (strzałki)??

Ostatnia edycja:
pociągnij lekko za przewody i obserwuj żarówkę od strony klosza - na moje oko to ona lekko siedzi - przynajmniej w GT tak było

w ASO skasują kupę $$$ , pobaw się sam

...pęsetą może ?

Jeśli jest tak jak w 156 ( myślę że podobnie), to złap za taką małą płetewkę i pociągnij. Ta płetewka stanowi uchwyt do obsadki żarówki. Ja płetewkę pociągałem kombinerkami z cienkimi długimi szczypcami. spróbuj.

@bumer ta płetewka to jest to "narzędzie A" na rysunku który załączyłem??

Tak na rys.31 bo o pozycyjne mi chodzi. Z pozostałymi chyba nie było by tak ciężko, z tego co się przyglądałem, może że jeszcze nad halogenami trzeba by sie trochę pomęczyć bo dostęp jest "wyśmienity":)

Jak wymienic zarowke postojowa w 147

Witam.W lampie masz taki czarny dlugi plastik na koncu ktorego jest ta zaroweczka pociagnija ja lekko w strone przeciwna do lampy i ona powinna wyjsc.Zakladajac ja spowrotem musisz zerkac czy weszla dokladnie na swoje miejsce powinna byc lekkie pstrykniecie.Wszystko odbywa sie bardzo lekko.Pozdrawiam

szkoda ze nie idzie kupić samego gniazda na postojówki (AR156) ostatnio wymieniałem i ułamał mi sie ten plastik, no i porażka z trudem wymieniłem ale nie ukrywam ze było to dość kłopotliwe a samego gniazda nie idzie kupić jedynie całą lampe :/

szkoda ze nie idzie kupić samego gniazda na postojówki (AR156) ostatnio wymieniałem i ułamał mi sie ten plastik, no i porażka z trudem wymieniłem ale nie ukrywam ze było to dość kłopotliwe a samego gniazda nie idzie kupić jedynie całą lampe :/

Wymiana h6w w 156 - kwestia wprawy, ostatnio trochę się tym bawiłem testując diody i t4w w tym miejscu i nabrałem nieco wprawy, a też mam ułamany jeden motylek - na dodatek w lewym reflektorze, gdzie jest gorsze dojście.

Co do zakupu samego motylka - proponuję poszukąc na allegro 156 na części z rozbitym reflektorem i podpytać sprzedającego czy nie może tego sprzedać. Ewentualnie założyć temat na forum. Może któremuś z forumowiczów został po wymianie reflektorów.

wykopałem stary temat ale potrzebuję wymienić pozycyjne bo niestety nie świeci ani jedno a komunikat bardzo mnie denerwuje. mam pytanie podobne do tego z pierwszego postu czy to coś zaznaczone w instrukcji jako narzędzie A jest jakimś dodatkiem który powinienem gdzieś mieć i używa się tylko podczas wymiany czy jest częścią tego gniazda. bo albo tego nie widzę albo nie mam albo mam ułamane. proszę o pomoc bo już mam gęsią skórkę jak myślę o wymianie.

Też mam ułamane... ale szczerze powiedziawszy, nie jest to niezbędne. Przewody są na tyle sztywne, że można wepchnąć żarówkę pchając za kable. Musisz jednak trafić w otwór, w którym ma znaleźć się żarówka, oraz tak ją odwrócić, aby przemieszczała się bez większego oporu. Wsuwasz do momentu, aż praktycznie cała szklana część będzie widoczna w kloszu.
Czas wymiany - około minuta dla osoby znającej temat...

To o czym mowa jest tam na stałe z oprawką żarówki:) jeśli tego przedłużenia nie masz tzn. że masz je ułamane.
Ja u siebie też mam w jednej lampie ułamany ale spokojnie, delikatnie wyciągniesz to za kabelki.
Z włożeniem trochę trudniej ale spokojnie dasz radę, najdłuższym paluchem dopchniesz tą oprawkę do końca.
Tyle w temacie.

najłatwiej przy zakładaniu żarówki: włożyć ją w gniazdo, zapalić postojówki i jak kolega dwa posty wyżej napisał obserwować wszystko w kloszu:) znacznie skraca czas całej procedury i nie trzeba sie tyle gimnastykować.

okazało się, że jednak mam te motylki tylko nie wiedziałem, że są aż tak schowane. wymiana zajęła mi nie więcej niż 5 min. a robiłem to pierwszy raz. H1 nie jest na can bo mam spaloną od bardzo dawna i nie ma komunikatu, poza tym nie ma o tym mowy w instrukcji ale jeśli zmienisz na led to trochę straci swoja pierwotna funkcję.

Jeżeli ktoś potrzebuje - mam kompletny reflektor od 147 przed fl wiec jedno ramię do postojowek sie znajdzie:)

Amortyzatory
Powrót