• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

Olej silnikowy

szyby1

Użytkownik
Auto
AR147 1.9 JTD
Witam.Mam AR 147 JTD 115 KM.Chciałbym się dowiedzieć jak to jest z tą wymianą oleju silnikowego. Ja w ciągu roku robię mniej niż 10 tyś.km.Olej wymieniłem w maju i zrobiłem dopiero 3 tyś.km czy muszę w maju przyszłego roku wymieniać olej i filtry czy dopiero jak zrobię 10 tyś.km. Mam przebieg 143 tyś.km- jaki polecacie olej do tego przebiegu.
Drugie pytanko:jak wciskam pedał hamulca słyszę dziwny dźwięk z przodu samochodu jakby z pod maski,gdy puszczam dźwięk cichnie i tak za każdym razem.Co to może być,hamulce dobrze hamują, nie świeci się żadna kontrolka od nich.

Witam.Mam AR 147 JTD 115 KM.Chciałbym się dowiedzieć jak to jest z tą wymianą oleju silnikowego. Ja w ciągu roku robię mniej niż 10 tyś.km.Olej wymieniłem w maju i zrobiłem dopiero 3 tyś.km czy muszę w maju przyszłego roku wymieniać olej i filtry czy dopiero jak zrobię 10 tyś.km. Mam przebieg 143 tyś.km- jaki polecacie olej do tego przebiegu.

wymiana oleju powinna być co 10 tyś lub co rok, olej polecany oczywiście półsysntetyk Mobil 10w40, Castrol 10w40 lub Motul (droższy ale o niebo lepszy).

Drugie pytanko:jak wciskam pedał hamulca słyszę dziwny dźwięk z przodu samochodu jakby z pod maski,gdy puszczam dźwięk cichnie i tak za każdym razem.Co to może być,hamulce dobrze hamują, nie świeci się żadna kontrolka od nich.
Prawdopodobnie sprzęgło do wymiany, nie powinno być różnicy we wduszaniu pedała zarówno w dźwięku jak i sile. Sprzęgło ma chodzić lekko i cicho.
Polecam to: http://www.allegro.pl/item757221108_sprzeglo_alfa_romeo_gt_147_156_1_6_16v_1_8_16v.html

Cytat: Napisał szyby1 Zobacz post Drugie pytanko:jak wciskam pedał hamulca słyszę dziwny dźwięk z przodu samochodu jakby z pod maski,gdy puszczam dźwięk cichnie i tak za każdym razem.Co to może być,hamulce dobrze hamują, nie świeci się żadna kontrolka od nich.

Prawdopodobnie sprzęgło do wymiany, nie powinno być różnicy we wduszaniu pedała zarówno w dźwięku jak i sile. Sprzęgło ma chodzić lekko i cicho. Polecam to: http://www.allegro.pl/item757221108_...v_1_8_16v.html __________________

Kolega pytał się o hamulce a nie o sprzęgło ! Czytać posty !
Sprawdź stan tarcz hamulcowych i klocków . Prawdopodobnie czeka Cię wymiana.

olej

Byłem niedawno na diagnostyce i powiedzieli ,że hamulce są dobre i na razie nie trzeba wymieniać klocków.Mam jeszcze jedno pytanko.Musze zrobić zawieszenie.Czy bawić się w wymiane tulejek,chodzi o wahacze przednie dolne - tuleje tylne wahacza a także o wahacze tylne wzdłużne też tuleje ,czy raczej kupić nowe.Jeżeli nowe to jakie,tylko nie najdroższe bo na razie cienko u mnie z funduszem.Prosze o odpowiedź . Z góry wielkie dzięki.

szyby1 a próbowałeś skorzystać z opcji szukaj ? Wahacze, tuleje , skrzypienie tych że to tematy przerabiane w tym dziale niemal codziennie ! Ceny może skontrolować na allegro !

Byłem niedawno na diagnostyce i powiedzieli ,że hamulce są dobre i na razie nie trzeba wymieniać klocków.Mam jeszcze jedno pytanko.Musze zrobić zawieszenie.Czy bawić się w wymiane tulejek,chodzi o wahacze przednie dolne - tuleje tylne wahacza a także o wahacze tylne wzdłużne też tuleje ,czy raczej kupić nowe.Jeżeli nowe to jakie,tylko nie najdroższe bo na razie cienko u mnie z funduszem.Prosze o odpowiedź . Z góry wielkie dzięki.

A możesz bliżej określić co rozumiesz pod określeniem dziwny dźwięk? Bo to może być np. związane z wyrobionym zawieszeniem, o którym piszesz. Akurat siły działające na elementy zawieszenia wielokrotnie rosną w trakcie mocnego hamowania. Tylko, że to raczej stuki by były.
A olej najlepiej zastosuj syntetyczny - będziesz się cieszył sprawnym silnikiem jeszcze przez lata.

Mnie tez na dniach czeka wymiana oleju i zastanawiam się na pełnym syntetykiem tylko pytanie 5w40 czy 0W40?? Co do marki to na 99% Motul.

Spokojnie, bez ekscesów, 5w40 jest optymalnym wyborem. Motul to dobry zakup, chociaż warto rozważyć jeszcze o Agipa i Totala :) Też bardzo zacne oleje oferują.

Kupiłem to co lane było wcześniej, czyli Valvolne Max Life w specyfikacji 5W40, wcześniej było 10W40. Silnik ma nalatane 220tyś wiec Max Life będzie w sam raz.

Tyle że to olej (Valvolne Max Life ) z priorytetem stosowania w silniku benzynowym (API SL/CF), a nie dieslu...

Tak wiem, z tym ze jest to oliwa uniwersalna do obu typów silnika. Jednak znam wiele przypadków aut jeżdżących na SL/CF kręcą grube tyś. km i żaden nie narzeka. Wg mnie taka tu różnica jak pomiędzy zwykłym ON, a turbo Verwą. Ojciec do ML-a od nowości miał lane SL/CF od Mobila i silnik śmiga jak złoto i co lepsze olej lany w holenderskim ASO. Wiem, wiem JTD jak tylko poczuje SL/CF wybuchnie, jasssne. :)

ja również mam dieselka i jeżdze na "MOBIL 1 10W40 super S turbo diesel" i nie narzekam

Amortyzatory
Powrót