• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Felgi 17 czy 18 do alfy 147

• Autor wątku Autor wątku _Ocial_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

_Ocial_

Guest
Witam, mam dylemat odnośnie felg, chciałbym zaopatrzyć się w felgi na wiosnę ale nie wiem czy 17 czy 18, jeździł ktoś na 18 w Alfie 147 i chciałby się podzielić wrażeniami ? Czy rozstaw 5x100 et35 (taki jak w audi a3) będzie pasować do mojej alfetki ? Jeśli temat był już gdzieś a nie mogłem takiego znaleźć to proszę o nie usuwanie mojego, Pozdrawiam

po mojemu optymalne będą 17" ale jak masz dobre drogi itp to załóż sobie 18" jak ci się bardziej podoba
5x100 - może być ale na śrubach pływających i zwróć uwagę także na piastę ( w AR jest 58,1mm )

ja bym się nie pakował w 18",nie ma na to u nas dróg - zawieszenie strasznie cierpi...Ja mam 17" i nie jest źle, ale niestety bez przerwy trzeba wypatrywać dziur...

Ja jeżdżę na 17-stkach i jest ok, ale nie wyobrażam sobie przejazdu przez tory tramwajowe, wyboje czy wjazdu na wysoki krawężnik na 18-stkach.

ja w swojej mam 17 i np żeby nie te felgi to bym się zesrał a nie podjechał pod krawężnik bo rozwaliłbym se przedni zderzak co wnioskuje po rozmowach z kolegami którzy jeżdżą lub jeździli na 16 . a ogólnie na 17 moja spisuje się miodzio:P

ja również jeżdżę w obu alfach na 17-tkach,jak dla mnie rewelacja.
AR 147 ma bardziej sztywno zestrojone zawieszenie,AR 156 miękko i komfortowo.

myślałem wcześniej nad kupnem 18-tek ale ceny opon mnie ostudziły raz dwa...

A ja mam nico inne pytanie. Mianowicie nie o rozmiar felg a o rozmiar opon. Felgi posiadam 17 calowe "TI" i na wiosnę na pewno bede chciał zmienić opony. I tu moje pytanie. Jaki rozmiar? Narazie mam założone 225/45 tyl i 215/45 przód. Jest to moja druga alfa ale w pierwszej jak ją kupowałem tez miałem taką sytuację że na tyle opony były większe. Zmieniłem jednak później na wszystkie takie same 215/45. Można tak zakładać opony że na tyle większe na przodzie mniejsze? Przyznam że 225/45 lepiej obstają felgę i ładniej wyglądają ale z drugiej strony czy podczas skręcania gdybym takowe założył na przód nie obdzierały by mi tej plastikowej osłony (nadkola?)?? Widzę że z jednej strony jest już całkiem niezła dziurka wydarta przez oponę ale też ten plastik był źle przykręcony i latał. Więc już sam nie wiem w jakim rozmiarze zakładać. Jak Wy macie w swoich Alfach? Jakie rozmiary? Pzdr.

Ja jak kupowałem swoją 166 to stała na 19" felach...ale po pierwszej przejażdżce kazałem zamienić na 17 bo była tak możliwość...i o niebo lepszy komfort fizyczny i psychiczny na naszych drogach...

ja również jeżdżę na 17. 18stki to juz troche za dużo jak na nasze drogi i szkoda ich po prostu, tak jak i zawiasu. I też mi się zdarza wypatrywanie dziur i jazda slalomem..:D a przez tory to sie trzeba przetaczać z predkością 5km/h, o krawężnikach nie wspominając :D

A ja mam nico inne pytanie. Mianowicie nie o rozmiar felg a o rozmiar opon. Felgi posiadam 17 calowe "TI" i na wiosnę na pewno bede chciał zmienić opony. I tu moje pytanie. Jaki rozmiar? Narazie mam założone 225/45 tyl i 215/45 przód. Jest to moja druga alfa ale w pierwszej jak ją kupowałem tez miałem taką sytuację że na tyle opony były większe. Zmieniłem jednak później na wszystkie takie same 215/45. Można tak zakładać opony że na tyle większe na przodzie mniejsze? Przyznam że 225/45 lepiej obstają felgę i ładniej wyglądają ale z drugiej strony czy podczas skręcania gdybym takowe założył na przód nie obdzierały by mi tej plastikowej osłony (nadkola?)?? Widzę że z jednej strony jest już całkiem niezła dziurka wydarta przez oponę ale też ten plastik był źle przykręcony i latał. Więc już sam nie wiem w jakim rozmiarze zakładać. Jak Wy macie w swoich Alfach? Jakie rozmiary? Pzdr.

ja u siebie mam 205/50 i jest dobrze. Najpierw jak bralem felgi gosc mi założył właśnie 225/45 na tył a 205/50 na przód i to była tragedia. Nie dosc że auto jechało jak czołg przez takie duże gumy z tyłu to do tego na nierównościach, koleinach było dość trudno go utrzymać bo strasznie nim "rzucało"..więc zmieniłem na 205 i jest ok :)

Przy 205/15 to opona prawie w ogóle nie chroni felgi. Przypomniało mi się że jednak w tej pierwszej alfie miałem 205/45 i wyglądało to jakby mała opona naciągnięta na dużą felgę. Z wyglądem nie było tak źle ale byle jaki krawężnik i fela obdarta. Nawet w instrukcji jest podane że przy felgach 17 opony 215/45.

witam.w tej chwili mam na stalówkach 15" zimówki 185/65.na wiosnę zamierzam zakupić alusy i myślałem nad 16",do tego opona 195/60 bo na większych z niższym bieżnikiem to bym chyba zawieszenie urwał.Chciałem zapytać jaka szerokość felgi potrzebna jest do tego rozmiaru?Czy standardowa 16" wystarczy?

witam.w tej chwili mam na stalówkach 15" zimówki 185/65.na wiosnę zamierzam zakupić alusy i myślałem nad 16",do tego opona 195/60 bo na większych z niższym bieżnikiem to bym chyba zawieszenie urwał.Chciałem zapytać jaka szerokość felgi potrzebna jest do tego rozmiaru?Czy standardowa 16" wystarczy?

16'' to felga Aluminiowa tzw pakietu sport, najniższym standardem była 15'' , następnie 17'' i istnieje opisana wyżej możliwość założenia 18"

dla 16" optymalną wielkością opony jest 205/55/16'' oczywiście wspomniane przez Ciebie opony "wejdą" ale mogą ocierać nadkole przy obciążeniu auta. (nie koniecznie jednak)

opona 195/60 bo na większych z niższym bieżnikiem to bym chyba zawieszenie urwał

Wysokość bieżnika nie ma tu specjalnego znaczenia - skup się raczej na profilu opony, który w połączeniu z szerokością określa jej wysokość. Sporo osób jeździ na 215-225/45R17 oraz na 225/40R18 i jeszcze nikt zawieszenia nie urwał.

Ja też mam 17 calowe felgi z pakietu TI i mam na nich opony 225/45/17 i nie ma żadnego problemu z ocieraniem opony o cokolwiek. To, że masz przetarcie w plastikowym nadkolu jest ewidentnie spowodowane luźnym mocowaniem samego nadkola. Jak to poprawisz to śmiało możesz zakładać takie opony:)

czyli jak założe 16'' z oponą 195-205/55 to będzie git ?.

Będzie git, ale poleciłbym jednak 205/55R16. Trochę wyższa opona, trochę lepsze wypełnienie nadkoli i auto trochę wyżej w stosunku do nawierzchni i innych krawężników. Te 5,5mm czasem robi różnicę ;)

Będzie git, ale poleciłbym jednak 205/55R16. Trochę wyższa opona, trochę lepsze wypełnienie nadkoli i auto trochę wyżej w stosunku do nawierzchni i innych krawężników. Te 5,5mm czasem robi różnicę ;)

ok.dzięki za info.w takim razie rozważę 15" 195/60 lub 16" 205/55

Witam! Co myślicie o tych felgach?
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php

Sprzedawca zapewnia że wszystko ok i cena według mnie satysfakcjonująca. Proszę o szybką ocene.
aha i oczywiście bez najmniejszego problemu będą pasowały do 147 przed FL??

Załączniki

• DSCN3752.jpg
    DSCN3752.jpg
    80.3 KB · Wyświetleń: 489
  • DSCN3753.jpg
    DSCN3753.jpg
    91.9 KB · Wyświetleń: 494
  • DSCN3754.jpg
    DSCN3754.jpg
    111.1 KB · Wyświetleń: 494
  • DSCN3755.jpg
    DSCN3755.jpg
    118.6 KB · Wyświetleń: 493
Startujesz w konkursie o tytuł łopaty roku czy jak?

Nie napisałeś nic o parametrach felg, o tym jakie masz hamulce (zwykłe//duże brembo/małe brembo) - jeśli masz standardowe hamulce to będą pasowały.

Proszę o szybką ocene.

Ktoś na podstawie zdjęć ma ocenić.... no właśnie - co? Czy były spawane, czy nadają się do prostowania, czy będą miały bicie?
Jeśli o taką ocenę chodzi - to po tych zdjęciach jest to niemożliwe.

Amortyzatory
Powrót