Wysprzęglik

acrow

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 1,9 JTDm 16V
Witam!
Od wczoraj w mojej belli pedał sprzęgła nie odbija do samej góry, wydaje mi się, że może to być przyczyna już padniętego wysprzęglika , pompy sprzęgła ( po za tym objawem wszystko jest ok, biegi wchodza bez problemu nic się nie slizga ) I tutaj mam pytanie, czy moża wymienić sam wysprzęglik i pompe, czy trzeba odrazu całe sprzęgło wymienić ?

Można, przynajmniej jak kiedyś tak zrobiłem w 156 i było wszystko ok. Pedał zaczął lżej chodzić i biegi lepiej wchodziły. A takie objawy to na 99% wysprzęglik, mi też na początku pedał nie odbijał do końca a później wpadł całkowicie:D

Witam!
Od wczoraj w mojej belli pedał sprzęgła nie odbija do samej góry, wydaje mi się, że może to być przyczyna już padniętego wysprzęglika , pompy sprzęgła ( po za tym objawem wszystko jest ok, biegi wchodza bez problemu nic się nie slizga ) I tutaj mam pytanie, czy moża wymienić sam wysprzęglik i pompe, czy trzeba odrazu całe sprzęgło wymienić ?

Pewnie że można, ale jest to ekonomicznie nie uzasadnione:) gdyż za robocizne wymiany wysprzęglika zapłacisz tyle samo co za wymianę kompletnego sprzęgła, a nie trzeba dodawać że robocizna to podobny koszt jak tarcza+docisk, więc wg mnie lepiej dopłacić trochę więcej i już zrobić całość

Może do TS-a będzie niewielka różnica ale do JTD-m to bym sie zastanawiał:) Przeglądając allegro znalazłem kompletne sprzęgło za najmniej 820zł:D Chyba że pasuje od zwykłego JTD to wtedy jakieś 300 z kawałkiem.

W jtd wysprzęglik jest na skrzyni biegów, wystarczy tylko wyjąć akumlator i można wymieniać. Sprawdź czy nie ubywa ci płynu hamulcowego. Jak zobaczysz plamę pod skrzynią biegów znaczy że wysprzęglik puszcza to możesz wymieniać. Ja miałem podobnie.

W jtd wysprzęglik jest na skrzyni biegów, wystarczy tylko wyjąć akumlator i można wymieniać. Sprawdź czy nie ubywa ci płynu hamulcowego. Jak zobaczysz plamę pod skrzynią biegów znaczy że wysprzęglik puszcza to możesz wymieniać. Ja miałem podobnie.

A jak z dostępem do pompy ?

a no chyba że tak, jak nie trzeba skrzyni zdejmować to sprawa jasna

ok czesci zamowione mam nadzieje, ze poradze sobie z wymiana, wysprzeglik jako tako pojdzie, natomiast gorzej z pompą sprzegla, ciezki dostep do tego elementu ;/

Ha jak sie okazało padła tylko pompa koszt 120 zł. Dziekuje wszystkim za pomoc.

Ostatnia edycja:
Odgrzeje kotleta żeby nie zakałdać nowego tematu ;) Czy w 147 JTD występowały wersje z wysprzęglikiem wewnątrz skrzyni?

Tak, występowały, wtedy wymiana sprzęgła jest chyba bardziej kosztowna:) Ty zapewne masz na skrzyni, wymacaj pod podstawką aku:)

Dzieki za odpowiedz. Wlasnie w tym sek, ze nie mam na skrzyni, a wewnatrz dlatego z ciekawosci pytam bo kilkukrotnie widzialem na forum info, ze w JTD byly tylko na zewnatrz. Teraz kolejne pytanie czy sama skrzynia, sprzeglo i dwumas sie czyms roznia czy tylko kwestia wysprzeglika?

heeej-mam problem ze znalezieniem części-wysprzęglik,łożysko oporowe,docisk w cenach,które nie spowodują mojego bankructwa.ma ktoś jakieś dobre namiary?
(147 1.6 benz 2005sprzed liftu)

Podaj na PW albo na mila nr vin i podeślę ofertę, wybierzesz sobie coś.

poblem ze skrzynia

Witam jestem nowym uzytkownikiem i niestety jeszcze nie wiem jak sie poruszac po tej stronie ale pilnie potrzebuje rady kolegow z forum a wiec:
Posiadam Alfe 147 1.9JTD 85kW 115 KM padła skrzynia i posiadam drugą z Alfy 156 1.9JTD 105KM roznia sie wysprzeglikami i dzialaniem sprzegła w alfie 147 wysprzeglik hydrauliczny w skrzyni a 156 na zewnatrz skrzyni oczywicie przewody z pomki rownież sa inne lecz mozna przerobic pytanie do was czy pompka sprzegla z 147 wydoli przy skrzyni z wysprzeglikiem na zewnatrz gdyz w starej skrzyni byl w wewnatrz? POMOCY czy ktos juz tak robil?

Amortyzatory
Powrót