Stuki na rozgrzanym silniku.

• Autor wątku Autor wątku Falkoś
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Falkoś

Guest
Witam! Mam problem ze swoją alfą, otóż z prawej strony silnika dobiegają mnie niepokojące stuki. Słuchać je tylko na rozgrzanym silniku podczas postoju. Auto zakupiłem miesiąc temu i sprzedawca zapewniał mnie, że rozrząd był wymieniany ok. 5 tys.km temu. Znajomy który się trochę zna podpowiedział mi ze to pompa wody. Czy to prawda? Proszę o pomoc.

Ja bym sprawdził napinacz paska rozrządu

Byłem w ASO i powiedziano mi ze przyczyn może być wiele. Jako jedną wymienili właśnie napinacz. Nie wiem czy nie wymienić całego rozrządu ponieważ auto kupiłem od handlarza, a oni różne rzeczy mówią nie do końca mając odzwierciedlenie w rzeczywistości.

Handlarze podrabiają nawet książki serwisowe, więc nawet nie myśl, że ten samochód ma wymieniony rozrząd. Natomiast co do stukania to w ASO dobrze powiedzieli - przyczyn może być bardzo wiele i kto wie, czy czasami ktoś tego samochodu nie sprzedał właśnie z tego powodu, wiedząc że naprawa jest kosztowna.

Czytałem kilka postów na temat stukania w silniku i obawiam się ze mogą to być panewki.Jaki może być koszt takiej naprawy. Jest to AR 147 1.6 TS 105KM przebieg 130tys.

Najpierw to radzę dobrze ustalić przyczynę stuków bo może to jest coś prostszego niż panewki i naprawa będzie tania. Poszukaj jakiegoś dobrego, zaufanego mechanika, bo jak pojedziesz z tym do ASO to mogą Ci wymienić pół silnika (oczywiście na papierze) i skroją Cię na kilka tysięcy.

Czytałem kilka postów na temat stukania w silniku i obawiam się ze mogą to być panewki.Jaki może być koszt takiej naprawy. Jest to AR 147 1.6 TS 105KM przebieg 130tys.
Gdyby był za duży luz na panewkach to zniknęło by ciś, oleju.

Amortyzatory
Powrót