Kluczyk,scyzoryk nie dziala pilot

mbudzik83

Nowy
Auto
Alfa 147 1.9jtd 85kw 2002r.
Mój pilot dzialal tylko kilka dni po kupnie auta,pozniej raz tak,raz nie.Pojechalem do fachowca i przez kilka godzin sprawdzania nie udalo sie go przywrocic do zycia wiec nie mam auto pilota,co mnie wkurza.Najbardziej jak pelne rece zakupow,a bagaznik sie otwiera na konsoli srodkowej.Nowy to w ASO 700zl.A czy da sie zapozyczyc wnetrznosci(plytka,styki)od innego?Bo jest ich kilka na allegro i zakodowac go wg mojej karty kodowej? Bo jakby sie dalo to po co placic tyle za nowy jak te kosztuja kilka razy mniej?

Mam podobny problem. Otóż pilot w kluczyku (scyzoryku) nie kontaktuje się z centralką w aucie. Ponieważ auto jest już po gwarancji, to nie chcę kupować nowego "scyzoryka" :) nie mając pewności, że ten jest uszkodzony a kolega elektronik sprawdził na oscyloskopie, że kluczyk sygnał wysyła. Próby zgrania centralki z kluczykiem, na komputerze w serwisie nie powiodły się. Serwisant przeprowadził procedurę i nic to nie pomogło. Twierdzi, że w starszych alfach po logowaniu immobilizera pojawiała się opcja logowania zdalnego sterowania i do tego potrzebny był jakiś tam password, natomiast w przypadku mojego auta komputer serwisowy niczego takiego nie zażądał więc powinno wszystko działać. Tak sobie myślę, że takie logowanie powinno w trakcie, wymagać naciśnięcia guzika w pilocie, żeby fale z pilota jakoś skorelowały sie z centralką a nic takiego w trakcie logowania nie nastąpiło. Teraz nie wiem, czy serwisant nie umie tego zrobić, czy są jakieś inne przyczyny problemu. Może ktoś przerabiał już podobny temat i potrafi pomóc ?

witam,stałem się nowym posiadaczem alfy romeo 147 1,6 TS ,u mnie również wystąpił problem nie działającego pilota do centralnego zamka,to jeden działa drugi nie,to jeden przycisk działa drugi nie,dodam że baterie nowe,włączniki sprawdzone i dolutowane,dioda miga ale samochód nie reaguje,czy komuś udało się w końcu rozwiązać problem pilotów?bo widzę że to nie jest odosobniony przypadek w tym samochodzie,a skoro serwis oferuje nowy działający pilot z kluczykiem więc i da się naprawić-zaprogramować-zakodować ten nasz już istniejący,z góry wielkie dzięki za pomocne wskazówki,i jeszcze jedna kwestia,czy może mi ktoś powiedzieć gdzie znajdę syrenkę od alarmu w AR 147?może ktoś wie jak się uzbraja oryginalny alarm?jest jakiś ukryty włącznik gdzieś w aucie,może w schowku,bagażniku,ja nic nie zauważam,być może źle szukam?z góry dzięki za pomoc

Ostatnia edycja:
czy nikt tu nie ma problemów z pilotami od swoich alf?czy po prostu nikt sobie z tym problemem nie poradził?

Jestem umówiony w przyszłym tygodniu w serwisie Fiata. Dzwonił do mnie elektryk i po jakichś tam konsultacjach ustalił, że naprawdopodobniej mam uszkodzoną centralkę odbierającą fale z pilota. Jest ona umieszczona w prawym tylnym słupku nadwozia. Tak sobie myślę, że coś może być na rzeczy, bo zanim to wszystko padło zupełnie, to czasami dochodziło stamtąd dziwne terkotanie. Myślałem, że to zamek w korku wlewu paliwa, nawet pryskałem go jakimś smarem silikonowym, sądząc, że to on wszystko blokuje. Okazuje się, że to może właśnie ta centralka. Czy ktoś dobierał się do niej już ? Może jest tam jakiś przekaźnik, który wystarczy tylko wymienić ?

czy nikt tu nie ma problemów z pilotami od swoich alf?czy po prostu nikt sobie z tym problemem nie poradził?

Czy nikt z Was nie zauważył, że na forum jest opcja "szukaj"?! Temat był opisany na tyle gęsto i dokładnie, że wystarczyło wpisać frazę "kluczyk" i pojawiło by się co najmniej kilka tematów z tym związanych.

Moraf, to że masz dolutowany mikrostyk nie świadczy o jego poprawnym działaniu. Ja musiałem go rozebrać (podważa się dwie blaszki zahaczone o plastikowe ząbki) i dopiero wyczyszczenie wnętrza i powtórne złożenie styków pomogło. W moim kluczyku dioda też migała po wciśnięciu guzika otwierania, ale opór na włączniku był widać za duży, żeby przeszedł sygnał otwierający auto. Kwestie kodowania już były opisane na forum, więc nie będę powielał innych tylko poszukajcie trochę, zamiast czekać na odpowiedzi, które w dużej mierze już są na forum.

podaj mi chodź jeden taki temat do kodowania pilota w AR 147 lub aktywowania alarmu,bo albo ja jestem ślepy albo Ty nie wiesz co piszesz(bez urazy oczywiście)

Nie ma znaczenia czy to AR 147, czy 156 lub 166. Ważne jest, jaki masz transponder w kluczyku (Code2 lub Code3) choć w 147 będzie to "3" a o tym już było na forum np tutaj http://www.forum.alfaholicy.org/147_156_166_gt/25802-156_2_0_jts_2002r_kluczyk_code3.html.
Aktywowanie alarmu powinno być w instrukcji obsługi, które są między innymi na stronie fiata w formie PDF. http://instrukcje.fiat.pl/index.php/listing/alfa oraz również na forum był temat przerabiany, tyle że dotyczył głównie 156 ale to też jest podejrzewam podobnie rozwiązane.

jaki transponder?jeśli masz na myśli immobiliser no to znowu muszę napisać że nie wiesz co piszesz,otóż temat dotyczy tylko i wyłącznie nie działającego pilota i wszyscy tu zgłaszający problem pytamy czy da się go zakodować,i teraz najwazniejsza sprawa,żebyś mógł następnym razem pomóc tak jak trzeba potrzebującym to powiem Ci jak sie to robi,otóż pilota do 147 da sie tylko i wyłącznie zakodować posiadając kartę z kodem do auta(chyba tak to się fachowo nazywa ale sądzę że wszyscy wiedza o co kaman)z ową kartą udajemy się,do "normalnego!!!!!! mechanika bądź gościa od alarmów" bądź jak kogoś swędzi kieszeń do ASO,koszt zaprogamowania tego pilota to 80 zł akurat u tego którego ja sie dowiadywałem,u mnie jest jeszcze ten problem że owej karty kodowej nie mam bo tak bym zrobił od razu pilota,dodam tylko ze koduje sie tylko i wyłącznie programem EXAMINER czy cos w tym stylu,gdzieś tu na forum o nim było słychać,narazie borykam sie z dylematem czy wywalić 120 zł na załatwienie code card z ASO,ale chyba odpuszczę ,zrobię to jak mi padnie ten który posiadam sprawny,chciałem jeszcze żeby coś wymyślił jakby tu zwiększyć zasięg tego pilota bo działa mi tylko przy szybie ale w tym temacie niestety jego wiedza była znikoma,no to by było tyle na temat pilota do AR 147,mam nadzieje że komuś się przydadzą moje bazgroły

Transponder to transponder, jasna sprawa. http://pl.wikipedia.org/wiki/Transponder Nie chodzi o odcinanie dopływu paliwa (immo), tylko o komunikację między kluczykiem a centralką w aucie. Z tego co pisze Belfer nie trzeba nic kodować ani tym bardziej rozbierać auta, wystarczy przeczyścić styki w kluczyku. Sam mam ten sam problem, muszę od tego zacząć.

Czy nikt z Was nie zauważył, że na forum jest opcja "szukaj"?! Temat był opisany na tyle gęsto i dokładnie, że wystarczyło wpisać frazę "kluczyk" i pojawiło by się co najmniej kilka tematów z tym związanych.

Niestety (z całym szacunkiem dla Was) od kiedy jestem właścicielem Alfy, zmuszony jestem często czytać to forum a od kiedy skończyła się gwarancja, nawet zalogowałem się tutaj. Nie jestem bywalcem różnych forów, dlatego trochę niezdarnie wychodzi mi przeszukiwanie tematów, bo nie mogę znaleźć rzeczy które mnie interesują a według innych użytkowników, są dokładnie opisane. Otóż, jak pisałem powyżej, mam problem prawdopodobnie, z odbiornikiem zdalnego sterowania centralnego zamka. Zapewne, jest to element nie naprawialny ale chetnie bym się temu przyjżał a może i kupił i sam wymienił. Nie mogę go jednak znaleźć, doczytałem się, że jest gdzieś w okolicach bagażnika i lampki oświetlenia. W moim crosswagonie, zapewne jak i w sportwagonie, lampka jest w klapie bagażnika a nie w komorze. Nawiasem mówiąc owa lamka również nie działa, bo pewnie zepsuł się czujnik zamknięcia klapy i parę miesięcy temu nie wyłączył oświetlenia, rozładowując powoli i niszcząc akumulator. Wyjąłem więc żarówkę, bo doczytałem się u Was, że ten wyłącznik, jest również "cwano" ukryty. Liczę na Waszą wyrozumiałość :)

Niestety (z całym szacunkiem dla Was) od kiedy jestem właścicielem Alfy, zmuszony jestem często czytać to forum a od kiedy skończyła się gwarancja, nawet zalogowałem się tutaj. Nie jestem bywalcem różnych forów, dlatego trochę niezdarnie wychodzi mi przeszukiwanie tematów, bo nie mogę znaleźć rzeczy które mnie interesują a według innych użytkowników, są dokładnie opisane. Otóż, jak pisałem powyżej, mam problem prawdopodobnie, z odbiornikiem zdalnego sterowania centralnego zamka. Zapewne, jest to element nie naprawialny ale chetnie bym się temu przyjżał a może i kupił i sam wymienił. Nie mogę go jednak znaleźć, doczytałem się, że jest gdzieś w okolicach bagażnika i lampki oświetlenia. W moim crosswagonie, zapewne jak i w sportwagonie, lampka jest w klapie bagażnika a nie w komorze. Nawiasem mówiąc owa lamka również nie działa, bo pewnie zepsuł się czujnik zamknięcia klapy i parę miesięcy temu nie wyłączył oświetlenia, rozładowując powoli i niszcząc akumulator. Wyjąłem więc żarówkę, bo doczytałem się u Was, że ten wyłącznik, jest również "cwano" ukryty. Liczę na Waszą wyrozumiałość :)

jest kod do kodowania immo i do kodowania pilota, czy a aso w którym robiłeś kodowanie pilota wygenerowali ci taki kod?
bardzo często ludzie myla jeden kod z drugim dlatego nic nie wychodzi
ja mam bardzo często przypadek że nie działa pilot ale w 90%jest to bateria w 10% rozkodowany pilot ale wtedy podpinam examiner dzwonie do serwisu podają kod i po kłopocie

jest kod do kodowania immo i do kodowania pilota, czy a aso w którym robiłeś kodowanie pilota wygenerowali ci taki kod?
ja mam bardzo często przypadek że nie działa pilot ale w 90%jest to bateria w 10% rozkodowany pilot ale wtedy podpinam examiner dzwonie do serwisu podają kod i po kłopocie[/QUOTE]

Oczywiście pierwsze co zrobiłem, to wymieniłem baterię w pilocie. Następnie przy pierwszej wizycie w serwisie zasugerowano mi zamówienie nowego kluczyka, że Oni takie naprawy od tego zaczynają. Nie mając pewności, że ten jest uszkodzony, kolega elektronik sprawdził na oscyloskopie, że kluczyk jednak sygnał wysyła. Przy następnej wizycie w serwisie, próby zgrania centralki z kluczykiem, na komputerze nie powiodły się. Serwisant przeprowadził procedurę i nic to nie pomogło. Twierdzi, że w starszych alfach po logowaniu immobilizera przy pomocy karty kodowej pojawiała się opcja logowania zdalnego sterowania i do tego potrzebny był jakiś tam password, który mają oni w serwisie , natomiast w przypadku mojego auta komputer serwisowy passworda nie zażądał więc powinno wszystko działać po logowaniu tylko z kartą kodową. Skoro nie działa, to zapewne uszkodzony jest odbiornik zdalnego sterowania o którym mowa w postach powyżej. Czy rzeczywiście tak jest ? hmm ... dlatego też o tym tu piszę :)

ja mam bardzo często przypadek że nie działa pilot ale w 90%jest to bateria w 10% rozkodowany pilot ale wtedy podpinam examiner dzwonie do serwisu podają kod i po kłopocie
jak to dzwonisz do serwisu i Ci podaja kod?możesz to rozwinąć?jeśli możesz to podaj numer tel.do takiego serwisu gdzie podaja kod przez telefon bez okazania dowodu rej. i dowodu osobistego no i do tego bezpłatnie chyba że jest to usługa SMSowa gdzie koszt to 99zł+vat,chyba że pracujesz w serwisie to miałbym prośbę o załatwienie mi takiego kodu do mojego auta

T nie ja napisałem, to cytat z wczesniejszeko postu.

Oczywiście pierwsze co zrobiłem, to wymieniłem baterię w pilocie. Następnie przy pierwszej wizycie w serwisie zasugerowano mi zamówienie nowego kluczyka, że Oni takie naprawy od tego zaczynają. Nie mając pewności, że ten jest uszkodzony, kolega elektronik sprawdził na oscyloskopie, że kluczyk jednak sygnał wysyła. Przy następnej wizycie w serwisie, próby zgrania centralki z kluczykiem, na komputerze nie powiodły się. Serwisant przeprowadził procedurę i nic to nie pomogło. Twierdzi, że w starszych alfach po logowaniu immobilizera przy pomocy karty kodowej pojawiała się opcja logowania zdalnego sterowania i do tego potrzebny był jakiś tam password, który mają oni w serwisie , natomiast w przypadku mojego auta komputer serwisowy passworda nie zażądał więc powinno wszystko działać po logowaniu tylko z kartą kodową. Skoro nie działa, to zapewne uszkodzony jest odbiornik zdalnego sterowania o którym mowa w postach powyżej. Czy rzeczywiście tak jest ? hmm ... dlatego też o tym tu piszę :)[/QUOTE]

bzdura
pilota nie koduje się kodem z karty kodowej
karty kodowej używasz do kodowania imo a do pilota jest osobny kod

---------- Post dodany o godzinie 01:20 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 01:14 ----------

jak to dzwonisz do serwisu i Ci podaja kod?możesz to rozwinąć?jeśli możesz to podaj numer tel.do takiego serwisu gdzie podaja kod przez telefon bez okazania dowodu rej. i dowodu osobistego no i do tego bezpłatnie chyba że jest to usługa SMSowa gdzie koszt to 99zł+vat,chyba że pracujesz w serwisie to miałbym prośbę o załatwienie mi takiego kodu do mojego auta

Mylisz pojęcie zapłaty za kartę kodową a kod do pilota, który jest bezpłatny, to, że u ciebie w ASO chcą za to kasę to przykre
Dobra napisze jak się to robi, chociaż to przykre , że tą wiedzą dysponuje "handlarz" a nie pracownik ASO
Trzeba zrobić tak:
Koleś z obsługi serwisowej musi rozpocząć procedurę zamawiania nowego kluczyka, podczas tej operacji wyskoczy kod pilota, spisujemy go na kartkę i robimy anulowanie zamówienia.
Podpinamy examiner, wchodzimy w funkcje alarmu i za pomocą uzyskanego kodu programujemy pilota.Proste?

Ostatnia edycja:
Mylisz pojęcie zapłaty za kartę kodową a kod do pilota, który jest bezpłatny, to, że u ciebie w ASO chcą za to kasę to przykre
Dobra napisze jak się to robi, chociaż to przykre , że tą wiedzą dysponuje "handlarz" a nie pracownik ASO
Trzeba zrobić tak:
Koleś z obsługi serwisowej musi rozpocząć procedurę zamawiania nowego kluczyka, podczas tej operacji wyskoczy kod pilota, spisujemy go na kartkę i robimy anulowanie zamówienia.
Podpinamy examiner, wchodzimy w funkcje alarmu i za pomocą uzyskanego kodu programujemy pilota.Proste?
[/QUOTE]

możesz mi podać namiar na taki ASO który mi poda kod pilota telefonicznie?byłbym bardzo wdzięczny,chociaż po cichu podejrzewam że kod pilota znajduje sie na obudowie pilota ale to tylko moje domysły

bzdura
pilota nie koduje się kodem z karty kodowej
karty kodowej używasz do kodowania imo a do pilota jest osobny kod

---------- Post dodany o godzinie 01:20 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 01:14 ----------

Trzeba zrobić tak:

Proste :) Tylko, że to co opisałem w swoim poprzednim poście wykonywał pracownik autoryzowanego serwisu. Stałem obok i przyglądałem się. Po wybraniu na examinerze modelu auta, examiner przeprowadził przez proces logowania immo, używając kodu z karty kodowej i na tym koniec, nie było żadnej innej opcji na ekranie ani w poprzednim menu. Dlatego serwisant stwierdził, że skoro tak, to pewnie pilot również jednocześnie się zaprogramował. Stwierdził, też, że skoro ten pilot dalej nie działa, to odbiornik w aucie jest uszkodzony. Dlatego doszedłem do wniosku, że może i ma racje, bo jakiś czas temu, gdy pilot jeszcze czasami działał a czasami nie, dochodziły dziwne terkoczące dźwięki z okolic wlewu paliwa, gdzie podobno zlokalizowany w okolicy jest odbiornik fal centralnego zamka.

Witajcie po ponad roku :) Chciałbym wrócić do tematu i poprosić o pomoc. Jeżdżę sobie już rok bez zdalnego sterowania centralnym zamkiem. Centralny działa ale nie reaguje na zdalne sterowanie. Byłem w między czasie kilka razy w serwisie i moje problemy diagnozowało kilku elektryków razem i każdy z osobna ;) Za każdym razem diagnoza była jedna, kupić nowy komplet tzn odbiornik i nadajnik (kluczyk) Przy okazji wizyt dowiedziałem się, gdzie jest odbiornik zdalnego sterowania, otóż w bagażniku za tapicerką nad prawym nadkolem. Jest to czarne plastikowe pudełko wielkości paczki papierosów. Jakiś czas temu dałem to pudełko koledze elektronikowi. Sprawdził on wszystko po swojemu i twierdzi, że urządzenie jest sprawne, reaguje na komendy z pilota w kluczyku a po zamontowaniu w aucie nie działa bo nie dociera do niego prąd. Podłączył próbnik do kostki i faktycznie nie ma tam napięcia. Doczytałem się w instrukcji, że odbiornik centralnego zamka i oświetlenie bagażnika mają ten sam bezpiecznik, który sprawdziłem i jest nie przepalony. Ale okazało się, że oświetlenie bagażnika też nie działa. Pisałem Wam w tym temacie w którymś z poprzednich postów, że miałem perypetie z tym oświetleniem, bo rozładowało i zniszczyło mi akumulator, więc wtedy wyjąłem żarówkę i jeździłem bez oswietlenia. Ale dzisiaj po włożeniu żarówki i sprawdzeniu bezpiecznika oswietlenie nie działa. Skoro oba urządzenia (oświetlenie bagażnika i odbiornik zdalnego sterowania centralnego zamka) mają wspólny bezpiecznik, to mają i wspólne zasilanie. Proszę Was zatem podpowiedzcie, gdzie szukać zasilania, skoro bezpiecznik jest cały ?

Amortyzatory
Powrót