dziwny dźwięk

• Autor wątku Autor wątku wojtekml
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wojtekml

Guest
Witajcie.
Od dnia zakupu mojej alfy zastanawiam się nad jedną bardzo dziwną rzeczą. Otóż jak silnik jest zimny i z rana odpalam samochód to z silnika dobiega dźwięk jakby "uderzeń łańcucha". Jak wyjadę na dwór z garażu i samochód pochodzi około minuty dźwięk ten ustaje i całkowicie zanika.
Kiedy odpalam ciepły samochód dźwięku tego nie ma.
Czytałem gdzieś tutaj że może to być spowodowane przez katalizator ale nie jestem pewien.
Proszę o poradę co, gdzie i jak sprawdzić samemu ew. mechanik??

Czy jest to jakaś poważna usterka i czy ewentualnie na razie można z tym żyć bo wolałbym zainwestować w wymianę rozrządu (choć mam papiery z ASO że przy 120000 (teraz mam 146000) był wymieniony, ale wolę nie ryzykować).
Pozdrawiam

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Wiesz co,jak miałem kiedys klekotka Passata to takie dzwieki były normalne na zimnym silniku ale jezeli chcesz to moge ci podac nr telefonu do mojego znajomego mechanika i odpowie ci przez telefon na to pytanko....nr to 501633661---Szymon Gierowski....pozdrawiam

To co opisujesz wskazuje na katalizator.
Dopuki się nie rozleci niczym to nie grozi.
Potem zatkany wydech .

Ten dźwięk raczej napewno dochodzi od dwumasowego koła zamachowego. Mam u siebie to samo ...
Jeździć, nie przejmować się.
Ps. Dla pewności - dźwięk słyszysz tylko w momencie odpalenia/gaszenia silnika? dzwięk rzuconego łańcucha na ziemię.
jeśli tak to wszystko jak pisałem wyżej.

Ostatnia edycja:
Ten dźwięk raczej napewno dochodzi od dwumasowego koła zamachowego. Mam u siebie to samo ...
Jeździć, nie przejmować się.
Ps. Dla pewności - dźwięk słyszysz tylko w momencie odpalenia/gaszenia silnika? dzwięk rzuconego łańcucha na ziemię.
jeśli tak to wszystko jak pisałem wyżej.

Dźwięk słyszę tylko i wyłącznie przy zapaleniu samochodu przez czas zagrzania się silnika, trwa to około minutki jak pisałem wyżej.
Później nie słyszę tego w ogóle, nawet podczas wyłączania silnika. :)
Dźwięki przypominają jak pisałeś - rzucanie łańcucha o ziemię lub brzdęk luźnej metalowej obejmy na np. rurze wydechowej :P

Dźwięk słyszę tylko i wyłącznie przy zapaleniu samochodu przez czas zagrzania się silnika, trwa to około minutki jak pisałem wyżej.
Później nie słyszę tego w ogóle, nawet podczas wyłączania silnika. :)
Dźwięki przypominają jak pisałeś - rzucanie łańcucha o ziemię lub brzdęk luźnej metalowej obejmy na np. rurze wydechowej :P

Dwumas odpada w takim razie. Musisz szukać innej przyczyny.
Skoro dźwięk nieprzerywalne słychać przez paręnaście sekund, to może być związane z układem wydechowym.
Tak jak pisał kolega Piotriix trzeba sprawdzić katalizator.

Amortyzatory
Powrót