Witam koledzy podepnę się pod temacik.
mam ok 2 cm luz na pedale sprzęgła podejzewam ze sie zapowietrzył poniewaz wymianiałem klocki z tyłu i regenerowałem zaciski . proszę o pomoc jak odpowietrzyc sprzegło w alfie 156 2.4 JTD cf3 .
Witam koledzy podepnę się pod temacik.
mam ok 2 cm luz na pedale sprzęgła podejzewam ze sie zapowietrzył poniewaz wymianiałem klocki z tyłu i regenerowałem zaciski . proszę o pomoc jak odpowietrzyc sprzegło w alfie 156 2.4 JTD cf3 .
Tak z trzy miesiące temu wymieniałem (w ASO!)płyn hamulcowy. Pytałem gościa w czasie wymiany jak będzie odpowietrzał sprzęgło?....Powiedział mi, że przy odpowietrzaniu każdego z zacisków, sprzęgło odpowietrzy się przy okazji samo....W czasie odpowietrzania nic nie wspominał o żadnym zaworku na wysprzęgliku.....nie kazał mi nawet wciskać sprzęgła... tylko hamulec.
Czytając wasze posty mam wątpliwości, że zostało to zrobione dobrze...a sprzęgło chodzi mi ciężko od początku![]()
Ostatnio edytowane przez Rocky147 ; 30-07-2010 o 08:17
To na pewno było ASO (AUTORYZOWANA stacja obsługi)? - w każdym mają przyrząd ciśnieniowy do odpowietrzania i nic nie trzeba naciskać ani sprzęgła ani hamulca
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
witam!!
odpowietrzałem sprzegło bo pedał był w podłodze, lecz pojawiło sie ale!! przeczytałem gdzies ze, sprzegło lepiej odpowietrzać przy otwartym korku w zbiorniczku płynu hamulcowego? Niewiem co o tym sądzicie i ile w gym prawdy ?? Drugie gdy wciskalem sprzeglo pare razy kolega odpowietrzal to za kazdym razem zstawalo w podlodze musialem kilka razy wcisnac dop zaczynalo normalnie pracować Czemu tak jest czy cos zle robilem czy jednak ten niesczesny wysprzeglik do wymiany lub pompa
pozdrawaim
Ostatnio edytowane przez LUKI83 ; 15-08-2010 o 15:05
a gdzie w 147, takiej jak mam w opisie znajduje się wysprzęglik?
Podobno Henry Ford zdejmował z głowy kapelusz, kiedy mijała go Alfa Romeo, a Enzo Ferrari w dniu, kiedy pokonał Alfę, płakał jak dziecko.
w skrzyni albo na wierzchu pod akumulatorem
Panowie potrzebuje wszej pomocy...
Właśnie siedzę w garażu ,bo zabrałem się za odpowietrzenie sprzęgła.
I teraz moje pytanie, czy dobrze to robię:
-odkręcam odpowietrznik na wysprzęgliku
-wciskam pedał sprzęgła który zostaje w podłodze
-zakręcam odpowietrznik, dźwigam ręcznie pedał sprzęgła
-odkręcam odpowietrznik i ponownie wciskam pedał sprzęgła - zostaje w podłodze
-zakręcam odpowietrznik itd....w koło macieju
dobrze się za to biore??
---------- Post dodany o godzinie 20:33 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:10 ----------
i jeszcze jedna rzecz. Pompę najprawdopodobniej też należy odpowietrzyć... Zakręciłem wysprzęglik i pedał wpada 3/4 w podłogę i tylko 1/4 powoduje ruch sztangi wysprzęglika.
źle to robisz zapowietrzysz strasznie w ten sposób sprzęgło.. zawsze płynu miej w zbiorniczku max.. i teraz tak przy twardym pedale sprzęgła odkręcasz odpowietrznik i wciskasz pedał do końca, zakręcasz odpowietrznik i pompujesz pedałem sprzęgła aż zrobi się normalne
jak straciłeś teraz sprzęgło i nie możesz "napompować" pedału to weź strzykawkę napełnij płynem hamulcowym i wstrzyknij przez odpowietrznik i odpowietrz tak jak napisałem
Witam panowie, czy ktorys z was wie jak powinna byc zalozona tarcza sprzegla w silniku jtd 8 v 115 ps ? sprzeglo w tym samochodze jest odwrotne, docisk jest cigniety nie pchany przez ramie.
Pozdrawiam.