(DPF) Filtr cząstek stałych w 147

cuoreventi

Nowy
Auto
Alfa 156 2.0 JTS 16v
Przymierzam się do zakupu JTDm'a w 147
Wiem że niektóre wersje posiadały DPF czyli filtr cząstek stałych.
Pytanie tylko które roczniki i w jakich wariantach mocy?
Drugie pytanie to jak sprawdzić czy w aucie jest DPF.
Tylko przez kontrolkę na zegarach czy jeszcze może w jakiś inny sposób, np podnosząc auto na stacji diagnostycznej?

Tylko po 2005 roku, wersje 150KM

nie koniecznie, może mieć sonde lambda zamiast DPF-u
z tego co mi się wydaje dopiero po 2007 roku w modelach 147 GT był montowany DPF ale ze źródeł Niemieckich słyszałem to klient decydował co chciał czy sonde(jazda miejska) czy DPF(sprawa podatku w stosunku do emisji spalin), czyli poprostu podjechać do aso podpiąć examiner i będzie wiadomo co ma lub po numerze nadwozia w Eperze czy wyskoczy katalizator z sondą czy dpf

Nie zgodzę się z Tobą superalfa.pl. Osobiście posiadam 147-kę 1.9 JTDm 16V z 2006 roku, która ma filtr DPF. Efektem jest absolutny brak dymienia. Nawet gdy uszkodził się zawór EGR i auto powinno było znacznie dymić - u mnie nic nie było widać, cała sadza poszła w filtr i konieczne było przeprowadzenie procesu jego przeczyszczenia.

Nie zgodzę się z Tobą superalfa.pl. Osobiście posiadam 147-kę 1.9 JTDm 16V z 2006 roku, która ma filtr DPF. Efektem jest absolutny brak dymienia. Nawet gdy uszkodził się zawór EGR i auto powinno było znacznie dymić - u mnie nic nie było widać, cała sadza poszła w filtr i konieczne było przeprowadzenie procesu jego przeczyszczenia.

mam GT 2006 rok 2005 rok z sondą lambda co ty na to?

Sorry, nie doczytałem, że chodzi o GT. Także zwracam honor :)

Na mobile.de widziałem że część DPF pojawiał się już w 2005 roku w co niektórych egzemplarzach.

Na mobile.de widziałem że część DPF pojawiał się już w 2005 roku w co niektórych egzemplarzach.

DPF jest od 2005 w 159 i Fiatach Bravo Croma
Producenci części nie przewidzą, że np za rok wejdzie inna emisja spalin
Producent aut zamawia jakąś ilość części i musi je w jakiś sposób wypchnąć a przecież nie oddadzą wszystkiego na złom, dlatego jak weszła emisja spalin Euro 4 nowe modele zostały juz tak zaprojektowane żeby uwzględnić DPF, ale takie modele jak alfa 147 czy GT były produkowane wcześniej niż weszła norma Euro, 4 więc na początku była sonda lambda a pewnie jak już wypchnęli wszystkie graty z magazynu wsadzać zaczęli DPF

witam, czy to mozliwe zeby alfa 147 z maja 2008 roku z silnikiem 1,9JTDm 120km 8v nie miala dpf-a? sprzedajacy twierdzil ze ten model jeszcze dpf nie mial montowanego. robie dziennie 2x po 20km i nigdy nie mialem zadnych problemow zwiazanych z dpf. moze go nie ma? jak myslicie?

Oczywiście. Moja 16v z 2008r. nie posiada DPF.
Gdzieś słyszałem, że można było wybrać - filtr cząstek stałych, albo dwie sondy lambda. Nie wiem tylko, czy to potwierdzone info, musisz pogrzebać na forum.
Sprawdź czy zaraz za kolektorem masz sondę. Widać po podniesieniu maski.

Edit.
Nawet daleko nie trzeba było szukać :D Pierwsza strona tego tematu:

nie koniecznie, może mieć sonde lambda zamiast DPF-u
z tego co mi się wydaje dopiero po 2007 roku w modelach 147 GT był montowany DPF ale ze źródeł Niemieckich słyszałem to klient decydował co chciał czy sonde(jazda miejska) czy DPF(sprawa podatku w stosunku do emisji spalin), czyli poprostu podjechać do aso podpiąć examiner i będzie wiadomo co ma lub po numerze nadwozia w Eperze czy wyskoczy katalizator z sondą czy dpf

ok dzieki za wyjasnienie ;) faktycznie moglem lepiej poszukac.. pozdrawiam :D

Mam od niedawna Alfę 147 z rynku belgijskiego 1.9 JTDm prawdopodobnie z obniżoną mocą do 115 KM (chyba ze 120), rocznik 2010. Czy ten silnik ma DPF? Jak to sprawdzić?

np po nr vin albo organoleptycznie

Amortyzatory
Powrót