Dziwny problem z Tempomatem w AR 147

• Autor wątku Autor wątku azbxcc88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

azbxcc88

Guest
Witam

Byłem wczoraj na badaniach techniczny i wszystko poszło ok:) Powstał jednak problem z tempomatem. Jak już wracałem tempomat nie chciał się włączyć ale za którymś razem zaskoczył. Dzisiaj jak jechałem do pracy włączył się dopiero jak nagle nacisnołem hamulec i puściłem. Jednak jak już wracałem tempomat w żaden sposób się nie włączył. Tera jeszcze raz wyjechałem i też nie łapał. Co mogło się odłączyć? gdzie szukać przyczyny?

proszę o pomoc

Witam,
Mam podobny problem, tempomat raz chodzi a raz nie.
Już kupiłem z takim tempomatem.
Dołączam sie do tematu.
Pozdrawiam :)

proponuję sprawdzić połączenia i czujniki przy pedałach hamulca oraz sprzęgła.te elementy
są odpowiedzialne za prawidłowe działanie tempomatu.
można też sprawdzić połączenie kostki manetki pod kierownicą.do tego konieczne jest zdjęcie jej osłony.

kolega andro34 ma chyba racje.
Dzisiaj siedział przy mojej beli i doszedłem do tego ze:
za ten problem odpowiada w moim przypadku czujnik pedału hamulca. Na kompie nie pokazało mi żadnego błędu i sprawdziłem w programie FiatEcuScan działanie joystick od tempomatu i wszystkie przyciski są sprawne, Czujnik wymontowałem i właśnie go rozebrałem. Jutro poinformuje o efektach naprawy ale od razu widać że styki są przypalone i zaśniedziałe

koledzy wyczyściłem ten czujnik i sprawdziłem go miernikiem. czujnik jest ok ale problem z tempomatem nadal aktualny ...

Mnie też dotknęło to dziwne zjawisko:) Tempomat działał normalnie aż miesiąc temu zaczął świrować. Nagle się wyłączał w trasie potem znowu włączałem i znów chwile autko jechało i znowu off. Potem wogóle nie reagował przez jakiś czas aż tu nagle zadziałał, ale i tak za chwile się wyłączał. Dziś działał normalnie:) Wcześniej myślałem, że to ten pierdzielnik przy sprzęgle, ale wyjąłem go i normalnie działał, przeczyściłem styki założyłem, ale to nic nie dało. A dziś taraaa funkcjonował normalnie. Wydaje mi się, że to raczej wina oprogramowania.

problem rozwiązany. Wyczyściłem czujnik na pedale sprzęgła oraz hamulca. Wyczyściłem złącze na przepustnicy oraz na kostce w kolumnie kierowniczej od joya tempomatu. Przejechałem już około 800km i jak narazie nie mam problemów z tempomatem. Oczywiście wyczyściłem błąd na kompie bo wyskakiwał błąd o niewłaściwym sygnale pedału hamulca ale czyszczenie samego czujnika na pedale hamulca nie pomogło dopiero po wykonaniu tych wszystkich czynności błąd się nie powtarza

zapomniałem o najważniejszym kłopoty z tym że raz tempomat się włączał a raz nie związane były z tym czy komputer silnika zauważył jakiś błąd czy też nie. Jeśli błąd się pojawił (nie wszystkie błędy są sygnalizowane przez zapalenie żółtej diody na desce) to wtedy tempomat się nie załączył główną przyczyną jest zawilgocenie czujnika lub złącza od czujnika pedału gazu. wilgoć dostaje się tam przez buty.
radzę wszystkim którzy mają podobny problem z tempomatem że raz działa a raz nie niech zaczną od przeczyszczenie złącza i wysuszenia czujnika od pedału gazu

pozdrawiam i mam nadzieje że ktoś z korzysta z tych wskazówek

odnosnie czujników przy pedałach sprzegła i hamulca,
czujniki te pokazuja modułowi silnika ze kierowca nie hamuje, lub nie zmienia biegu, wiec gdy wszystko jest jak wyzej powinny byc w pozycji "zwarty" a wiec obwób zamkniety, mozna to sprawdzic miernikiem lub po odłaczeniu przewodów próbówka z żarówka.
kazde przerwanie obwodu powoduje iż moduł silnika otrzymuje informacje że kierowca hamuje, lub zmienia bieg.
aby ten układ działał prawidłowo czujniki musza byc tak wyregulowane(sa montowane przewaznie na gwincie) aby podczas jazdy były zwarte.

pozdrawiam

A czy oprócz tych dwóch pierdzielników przy pedałach jest jeszcze jakaś wtyczka poza kabiną i manetką? Pytam bo tak przełącznik od hamulca działa, od sprzęgła przeczyściłem a objaw pojawia się znowu tylko w deszczowe dni. Na przykład teraz gdy były te wszystkie ulewy tempomat nie działał, gdy jest sucho i ciepło wszystko śmiga :| Jakoś specjalnie do szczęścia mi nie potrzebny tempomat, ale lubię gdy wszystko śmiga nawet jak tego nie używam;)

Ostatnia edycja:
tempomat

witam ja ma iny problem w trakcie jechania nie wlaczy mi sie tempomat po przejechaniu jakies 15 km chodzi jak nigdy i niewiem oco z tym chodzi jesli ktos sie zpotkal z takim problem prosze o rade:(

witam
też mam problem z tempomatem od kiedy w serwisie wymienili mi serwo. mianowicie jak przekręce na on to czasem się zaświeci a czasem nie, a nawet jak swieci to ani + ani - nie załącza tempomatu.nie chcę jechać do serwisu by znowu czegoś nie popsuli i narazili mnie na koszta bo to są normalnie paprochy.
pozdrawiam

Witam
Mam pytanko albo prośbę Panowie. Kiedys mialem nieprzyjemna sytuacje swoja Alfa 147 1.6 TS 120kM ze musialem sie mocno zaprzeć stopami :) i pamietam ze pekl jakis plastik w okolicach sprzegla ze go nie trzymal tylko stal wysoko w gorze. Od tam tej pory w ogole nie daje znaku zycia moj tempomat. Plastik zostal wymieniony w warsztacie i nic wiecej nie robili. Doczytalem tu ze sa tam jakiejs czujniki. Moze ktorys jest uszkodzony albo odlaczony. Prosilbym aby ktos mi powiedzial albo pokazal na zdjeciu gdzie te czujniki sa o ktorych piszecie czy ja jako laik w mechanice moge je sam sprawdzic? Bezpiecznik jest ok. A nie mam pojecia gdzie sie znajduja te czujniki, jaki jest dostep do nich itp.

Witam

Też mam problem z tempomatem, jednak w u mnie jest nieco inaczej. Mianowicie gdy włączę go na "on" pojawia się jego ikona znaczy się działa. Jednak nie zapamiętuje prędkości i nie można z niego korzystać. Po podłączeniu pod kompa FES wywala błąd P0704 "styk sprzęgła" domniemywam, że czujnik tego pedału jest rozwalony. Miał ktoś z kolegów może coś w tym stylu?

Załączniki

• styk blad.jpg
    styk blad.jpg
    60.6 KB · Wyświetleń: 118
Panowie a co jest grane jeśli tempomatu w ogóle nie da się włączyć?
Dla ścisłości sprawdzałem FES-em i nie wykazał błędów, po czym sprawdziłem przyciski manetki od tempomatu i wszystko ok.
Ktoś ma jakiś pomysł?

Czego nie da się włączyć?
ikonki na zegarach?
utrzymywania prędkości?

Amortyzatory
Powrót