• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Uszkodzona (złamane mocowanie) klamki przedniej lewej

• Autor wątku Autor wątku waca
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

waca

Guest
witam
od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem Alfy 147 1,6TS z pakietem TI z 2004 roku.
Poprzedni właściciel kilka tygodni temu złamał lewą przednią klamkę (element z "szajsmetalu" łączący chromowaną część klamki z drzwiami. Klamka działa, jednak jej lewą część trzeba przytrzymywać kciukiem.
Proszę o informację, czy Waszym zdaniem da się ta część skleić/naprawić/wymienić lub ewentualnie jeśli konieczna będzie wymiana całej klamki - czy da się pozostawić obecną wkładkę zamka i czy proces wymiany jest trudny. Najbardziej wdzięczny będę za zdjęcia lub gotowy poradnik jak dostać się do klamki i czy cała operacja jest trudna i pracochłonna.

Z góry dziękuję za pomoc
wacek

Zarówno aluminium i ZnAl da się spawać w odpowiednich zakładach. Uważaj na demontaż - łatwo uszkodzić lakier drzwi.

Zarówno aluminium i ZnAl da się spawać w odpowiednich zakładach. Uważaj na demontaż - łatwo uszkodzić lakier drzwi.

Kolego a Ty spawałeś tą część (ten mały zawiasek z przedniej części klamki). Też mi niestety pękł jednak jak udałem sie z tym do typowego zakładu spawalniczego to koleś powiedział, że nie da sie tego pospawać.

Niestety a może i stety problemów z klamką nie mam. Spawany miałem element cięgna skrzyni biegów z ZnAlu w innym Aucie.

witam
od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem Alfy 147 1,6TS z pakietem TI z 2004 roku.
Poprzedni właściciel kilka tygodni temu złamał lewą przednią klamkę (element z "szajsmetalu" łączący chromowaną część klamki z drzwiami. Klamka działa, jednak jej lewą część trzeba przytrzymywać kciukiem.
Proszę o informację, czy Waszym zdaniem da się ta część skleić/naprawić/wymienić lub ewentualnie jeśli konieczna będzie wymiana całej klamki - czy da się pozostawić obecną wkładkę zamka i czy proces wymiany jest trudny. Najbardziej wdzięczny będę za zdjęcia lub gotowy poradnik jak dostać się do klamki i czy cała operacja jest trudna i pracochłonna.

Z góry dziękuję za pomoc
wacek
Witam w lato źle chwytając klamkę i ciągnąc złamałem właśnie ten zawias po paru tygodnia jeżdżenia z klamka spięta za pomocą "trytytek" kupiłem klamkę z bravo na szrocie wymontowałem ów alu zawias z niej, po dopasowaniu go za pomocą szlifierki po delikatnej obróbce pasuje, plus jest to że w drzwiach nie są otwory stricte pod śruby klamki tylko "fasolki" także można dopasować, a różnica w cenie jest na alledrogo klamka używka ze 150zł z bravo z 10 zł i trzyma do tej pory nawet na ostatnich mrozach
Pozwodzenia

no i u mnie te zawiasik pekl
najlepsze jest to ze jest to czesc wymienna ale pewnie nigdzie czegos takiego nie ma do kupienia

:]

Zostaje tutaj opcja dobry frezer który wykona takowe zamienniki bo wydaje mi się że ciężko coś takiego dokupić
U mnie sprawa wyglądała następująco
złamał się główny element czyli gruby odlew zamieszczony od wew klamki łączący z cięgnami.
Po długim namyśle podjechałem do frezera . Gościu zawołał mi 45 zł za wykonanie nowej części,mlaskał bo mlaskał ale część wykonał profesjonalnie
Ja tylko zdemontowałem klamkę, wybiłem sworzeń aby nie oddawać całej klamki w nieznane mi ręce , dałem część ( już dwie części ) do pobrania wymiarów i po odebraniu zamontowałem klameczkę to wszystko co do mnie należało.
Za używaną klamkę wołali 100 zł
powodzenia i pozdr

Miałem identyczną sytuację. Kupiłem klamkę na allegro i wymieniłem jedynie ten zawiasik z "szajsmetalu" bo jest on normalnie do klamki i drzwi przymocowany śrubami i da się to odkręcić.

Niestety klamki w Alfie są strasznie gówniane i łatwo je połamać.
Mój kolega ostatnio pociągnął za drzwi pasażera, niestety były one lekko przymarznięte i klamka w całości :eek: została mu w ręku. Na szczęście po dżentelmeńsku odkupił klameczkę i teraz się cieszę nową cześcią.
BTW w tanim fiacie z allegro klamka z przesyłką dostępna jest za 270 zł. W ASO zaśpiewali mi 330.:D

Teraz ciągam za klamki z pełną delikatnością, bo nie chcę łamać kolejnych.

PS. Gratuluję zakupu Belli;)

Przerabiałem to wczoraj. Wystarczy zakupić klamkę od fiata Bravo (o np. taką jak tutaj), i cały mechanizm przegubu pasuje jak ulał. Klamka z transportem to koszt 33 zł.

ja kupowalem za 10 zyli i se zrobilem troche odstaje ale tylko jak esteta je...aka to oglada, zrobie jutro wam zdjecia/filmy
1,2 to oryginal, 3,4 to zawias od bravo, 5 z bravo, 6 oryginal

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg5.jpg6.jpg

Ostatnia edycja:
Uwaga na klamkę w zamienniku, jest w większości wykonana z tworzywa sztucznego-nie polecam kupiłem nową na allegro (80pln) i nie dała się zamontować z powodu braku wyfrezowania na profil w drzwiach :(

Mrunia czy ładnie się to spasowało czy wygląda jak na zdjęciach zasit?
Tez mi się klamka ułamała i chce coś tanim kosztem zrobić, choć na zdjęciach zasit nie wygląda to zbyt ładnie.

Przerabiałem to wczoraj. Wystarczy zakupić klamkę od fiata Bravo (o np. taką jak tutaj), i cały mechanizm przegubu pasuje jak ulał. Klamka z transportem to koszt 33 zł.

Witam! Też miałem urwany zawiasek a dziś znajomy chciał otworzyć i dosłownie została mu w rękach, więc pozostaje mi kupić całą. Na szczęście zobowiązał się odkupić. Moje pytanie brzmi czy klamka od wersji przed FL różni się trochę stylistyką od tej po FL? Rozglądałem się wstępnie po allegro i mam wrażenie, że różnią się nieco linią od mojej urwanej z Alfy po FL "08 r. Uświadomcie mnie jak wiecie, żebym wiedział czego szukać Z góry wielkie dzięki za odp.

Witam! Też miałem urwany zawiasek a dziś znajomy chciał otworzyć i dosłownie została mu w rękach, więc pozostaje mi kupić całą. Na szczęście zobowiązał się odkupić. Moje pytanie brzmi czy klamka od wersji przed FL różni się trochę stylistyką od tej po FL? Rozglądałem się wstępnie po allegro i mam wrażenie, że różnią się nieco linią od mojej urwanej z Alfy po FL "08 r. Uświadomcie mnie jak wiecie, żebym wiedział czego szukać Z góry wielkie dzięki za odp.
Różnią się na pewno materiałem z którego są wykonane po fl to plastik , a przed to metal.Nie da sie przełozyc samego zawiasa z przed fl do po fl ,jest inny kont zamocowania śrubki do klamki:eek:

tez wymieniałem klamke i po poszukiwaniach zdecydowałem sie na oryginał. Kupiłem na alle. zamiennik wykonanie super ale nie dało sie zamontować zły kształt.
Oryginał jest dość drogi ale to zawsze oryginał.

którą to klamkę można podmienić, ktoś może zaktualizować o jaki model z Bravo chodzi?

nie chodzi o klamke z bravo tylko o zawiasik z bravo ktory i tak trzeba lekko przerobic

Amortyzatory
Powrót