wibracje silnika

• Autor wątku Autor wątku Parzi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Parzi

Nowy
Auto
AR 145 1.6 boxer '96 i AR 147 1.9 JTD 8v '01
Witam!
Czy ktoś może spotkał się z takim problemem, że po pierwsze strasznie trzęsie silnikiem podczas rozruchu, a po drugie jest problem z zapaleniem na ciepłym. Tzn drugi objaw pojawił się wczoraj,ale myślę że jest to powiązane. Autko normalnie jeździ, natomiast problem jest po krótkim postoju. Martwie się żeby nie było to koło dwumasowe. Co o tym myślicie?

Jest prawdopodobieństwo uszkodzenia dwumasowego koła zamachowego - niestety jest to wynalazek przysparzający wielu problemów. Najlepiej żebyś podjechał do jakiegoś warsztatu mającego doświadczenie w tej kwestii.

Co do problemu z paleniem na ciepło - prawdopodobnie przyczyną może być zużycie układu wtryskowego. Można jednak odłożyć naprawę na długi czas poprzez korektę dawki rozruchowej za pomocą modyfikacji programu sterującego silnikiem.

Jaki masz przebieg?

Przebieg to 185k, ale nie wiem kiedy i czy w ogóle były wymieniane świece żarowe w samochodzie. Zaczne może od tego bo najmniejszy koszt i zobaczymy co się stanie. Pogadam może jeszcze z Robenem z forum. On na komputerowych sprawach auta się zna więc podjadę do niego i zobaczymy. Narazie dzięki!

Swiece żarowe potrzebne są tylko do uruchomienia samochodu na mrozie, to raczej w Twoim wypadku wyklucza świece żarowe, upałów nie ma to i tak jest na tyle ciepło, że układ nie bedzie ich podgrzewał. Inna sprawa, że migała by kontrolka świec żarowych w razie jakiejkolwiek usterki układu elektryczno-żarowego.

a jak ci gasnie tez czepie ?? bo u mnie dziala auto normalnie ale trzepie czasem przy odpaleniu i gaszeniu, podejrzewam poduszkę bo w Dieslach to lobią sie posypać

stawiam na cos z cisnieniem jak auto nie chce zapalic..

moze pompa wtryskowa zaczyna szalec...
jak gubi cisnienie to nieodpala
jak troche ostygnie nie odpala.. czyli taka sama przypadlosc jak w alfach i mercedesach plak w dlon i auto zapali normalnie...

wiec.. stawiam na pompe
posprawdzaj cisnienie na pompie i listwie

Może być to regulator ciśnienia paliwa. u mnie było podobnie właśnie jestem po wymianie i wszystko jest ok

Ostatnią edycję dokonał moderator:
U mnie była widoczna na kompie

---------- Post dodany o godzinie 11:29 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 11:26 ----------

Jeżeli jest to regulator to wyjdzie na kompie, ale jak ci poprzednio pisali może być to również dwumas

Amortyzatory
Powrót