Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Temat: Rura turbo-intercooler

wojtekml
    Gość

Domyślnie Rura turbo-intercooler

Witam.
    Chciałem zapytać czy ktoś już kiedyś montował u siebie w autku taką rurę np. na złączkach pomiędzy turbem a intercoolerem. (chodzi o rurę aluminiową, żadnej gumy, no oprócz złączek oczywiście).
    Z tego co kojarzę to raczej prostego kawałka nie da rady tam wstawić ze względu na krzywizny rury.
    Ostatnio zmieniłem u siebie dolot do silnika na orurowany i to samo chciałbym zrobić na dole w celu wyeliminowania leciutkiego opóźnienia przy gwałtownym przyspieszaniu, tym bardziej że rurę tą mam już nieco sparciałą.
    Gdzie ewentualnie można dać dorobić takie cudo z nierdzewki bądź aluminium?
    Proszę o sugestie.
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez wojtekml ; 11-06-2010 o 21:10

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Romeo Avatar andro34
    Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2005r i AR 147 JTDm 2005r.

Domyślnie

Cytat Napisał wojtekml Zobacz post
    Gdzie ewentualnie można dać dorobić takie cudo z nierdzewki bądź aluminium?
    Proszę o sugestie.
    tu masz odpowiedni temat:

http://www.forum.alfaholicy.org/156/...turbiny-4.html

moja druga ulubienica...

wojtekml
    Gość

Domyślnie

Panowie a macie jakieś namiary na kogoś kto się zna na rzeczy i kto ma wymiary rury turbo-inter do 1,9 jtd16v i może wykonać (oczywiście odpłatnie) taką giętą rurkę??
    Czy mam próbować bawić się w to sam?? Bo opcja z zabawą samemu może nie wypalić, gdyż nie mam porządnego narzędzia do spawania no i potrzebuję bellę na codzień więc można by powiedzieć że to raczej nie wypali... (no chyba że se z tydzień urlopu wezmę)
    Na allegro niestety nie mogę doszukać się niczego oprócz standardowej gumowej rury.
    Ps. Linki z postów co mi podaliście niestety powygasały....
    Ostatnio edytowane przez wojtekml ; 12-06-2010 o 09:32

Użytkownik Romeo Avatar andro34
    Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2005r i AR 147 JTDm 2005r.

Domyślnie

Panowie a macie jakieś namiary na kogoś kto się zna na rzeczy i kto ma wymiary rury turbo-inter do 1,9 jtd16v i może wykonać (oczywiście odpłatnie) taką giętą rurkę??
    Czy mam próbować bawić się w to sam?? Bo opcja z zabawą samemu może nie wypalić, gdyż nie mam porządnego narzędzia do spawania no i potrzebuję bellę na codzień więc można by powiedzieć że to raczej nie wypali... (no chyba że se z tydzień urlopu wezmę)
    Na allegro niestety nie mogę doszukać się niczego oprócz standardowej gumowej rury.
    witam!!!
    będę się bawił w coś takiego gdyż w mojej rodzinie przybyły dwie alfy jtd 156 (moja i brata)
    zrobienie takich rur to nie problem,chodzi tylko o znalezienie na to czasu.
    więc jeśli aż tak bardzo ci się nie spieszy to mógłbym zrobić dodatkowo taką rurkę.

do swojej 147 dorabiałem sam ponad rok temu i wszystko wciąż jest sucho i szczelnie...

moja druga ulubienica...

wojtekml
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał andro34 Zobacz post
    witam!!!
    będę się bawił w coś takiego gdyż w mojej rodzinie przybyły dwie alfy jtd 156 (moja i brata)
    zrobienie takich rur to nie problem,chodzi tylko o znalezienie na to czasu.
    więc jeśli aż tak bardzo ci się nie spieszy to mógłbym zrobić dodatkowo taką rurkę.

do swojej 147 dorabiałem sam ponad rok temu i wszystko wciąż jest sucho i szczelnie...
    Spoko, byłbym chętny. Chciałem wstawić tam kawałek prostej rury, ale ciężko byłoby to w ten sposób założyć, więc na razie daję spokój. Jak będziesz sobie coś takiego dorabiał prosiłbym o jedną dla mnie. Jeśli jednak coś wykombinuję to tu napiszę o tym. Martwi mnie stan mojej obecnej gumowej rury dla tego chciałbym w miarę szybko sprawę załatwić, ale tak samo jak u Ciebie ograniczeniem jest wolny czas, którego brakuje non stop.
    W każdym razie dzięki za zainteresowanie tematem.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

....
    Pan Krzysztof (z wątku który podałem) który oferuje na allegro rurę między intercoolerem a turbiną. Myslę że zrobiłby też tę między turbiną a intercoolerem jeśli zebrałoby się kilka osób i miałyby jakąś na wzór (może być uszkodzona). Napiszcie do niego
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

wojtekml
    Gość

Domyślnie

Witajcie.
    Otóż znalazłem gościa, który myślę że postara się pospawać takową rurkę. Mam w domu nierdzewkę o średnicy 60mm (taka sama jak dolot intercooler-silnik), więc materiał mój.
    Gostek spawa u mnie w firmie różnego rodzaju rury i instalacje właśnie z nierdzewki, więc chyba nie będzie miał problemu z 3 spawami w sumie.
    Jak będę coś bliżej wiedział to na pewno napiszę, ewentualnie porobię zdjęcia.
    Co do czasu wykonania, to ja planuję że zrobimy to pojutrze (jak go namówię oczywiście) a jak nie to w najbliższym czasie. Pzdr

wojtekml
    Gość

Domyślnie

A więc tak. Dzisiaj wykonaliśmy daną rurę, kolega pospawał mi ją za grosze , założyłem do autka z zastosowaniem gum do połączenia rura-turbo i rura-intercooler.(niestety nie zrobiłem zdjęć, a szkoda....)
    Drgania tłumione są właśnie przez te gumy (połączenia) i nie oddziałują na intercooler.
    Przy okazji wyczyściłem właśnie intercoolera. Można go wyjąć bez zdejmowania całego zderzaka, wystarczy odchylić całą lewą stronę i można bezproblemowo go wyciągnąć.
    Wrażenia:
    -bella reaguje nawet na "muśnięcia" gazu
    -ładnie rozpędza się na każdym biegu, przyspiesza nieźle nawet przy dużych obrotach
    -niezauważalna jest ta "mini turbodziura", która dawała znać o sobie podczas nagłego przyspieszania.
    Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez wojtekml ; 17-06-2010 o 20:30

emiloss19
    Gość

Domyślnie

zrobił byś jeszcze jedna ??