Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Temat: Nie działa klimatyzacja-pomocy

Robsonix
    Gość

Domyślnie Nie działa klimatyzacja-pomocy

Witam wszystkich,mam pytanie. nie działa mi klima. po napełnieniu czynnikiem niestety nic się nie dzieje. sprężarka się załącza(słychać trzask sprzęgła),ale nie wieje chłodem w kabinie.
    Znajomy który mi napełniał mówi, ze to prawdopodobnie przez to, że nie chodzi wentylator chłodnicy,tzn. , że powinien się od razu załączyć przy załączeniu klimy.Klima to Climatronic.
    Czy ten fan rzeczywiście musi od razu się załączać? nie wiem ponieważ to mój pierwszy samochód z klimą.
    Jak to powinno działać?
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 21-06-2010 o 22:30

Użytkownik Alfa i Omega Avatar areyoufine
    Mieszka w
    Kalisz/Ostrów WLKP
    Auto
    156 GTA

Domyślnie

jak miałem problem z klimatyzacją w Focusie, to okazało się, że wentylator nie pracuje. Objawy miałem takie: po włączeniu delikatny chłodek, po chwili pstryk, wyraźnie słyszalny syk i ciepło zaczęło buchać.
    Wentylator służy do zbijania ciśnienia, w niektórych autach pracuje ciągle po włączeniu klimy, a w niektórych uruchamia się co jakiś czas. Nie wiem jak jest w alfie. Tak mówił spec od klimatyzacji w serwisie przynajmniej

Użytkownik Romeo Avatar Jimmy
    Mieszka w
    Trójmiasto
    Auto
    AR159 SW 2.4JTDm 20V TI

Domyślnie

Cytat Napisał areyoufine Zobacz post
    Wentylator służy do zbijania ciśnienia, (...) Tak mówił spec od klimatyzacji w serwisie przynajmniej
    niezły koleś albo wiedział co mówi, albo kręcił z Ciebie BK...

Obieg chłodniczy w klimie to układ zamknięty i wentylator nic do cisnienia w układzie nie ma - bezpośrednio. Skraplacz klimy czyli to co nazywacie chłodnicą klimy to wymiennik ciepła: czynnik chlodniczy (R134a) - powietrze. Odparowany w parowniku czynnik po sprężeniu oddaje ciepło do otoczenia. Wentylator zwiększa przepływ powietrza, a tym samym ułatwia oddawanie ciepła. Jeśli auto stoi, to przepływ powietrza przez skraplacz może być za mały i przez to czynnik nie wychłodzi się wystarczająco, to powoduje wzrost cisnienia w układzie i może wywalić presostat czyli wyłaczenie awaryjne klimy z powodu zbyt dużego cisnienia w układzie. Na postuju wentylator może więc "zbijać" cisnienie zapewniając po prostu odbiór ciepła.
    Zainteresowanym proponuje poszukać wykresów entalpii R134a dla lepszego zrozumienia tego co piszę.

Użytkownik Romeo Avatar Lucas83
    Auto
    Nissan Murano Z 51 3.5L V6

Domyślnie

Jimmy ma rację, poza tym wypadało by zbadać ciśnienie czynnika w układzie po włączeniu sprężarki. Winowajcą może być tu także zabity osuszacz, czy też inna niedrożność układu.

Robsonix
    Gość

Domyślnie

ok,ale czy jak podjadę na examiner to będzie już wiadomo o co chodzi?

Użytkownik Romeo Avatar Jimmy
    Mieszka w
    Trójmiasto
    Auto
    AR159 SW 2.4JTDm 20V TI

Domyślnie

jesli układ chłodniczy jest opomiarowany to chłodnik Ci powie czy ciśnienia są OK, ale czy spec w ASO będzie to wiedział? lepiej jechać do porządnego warsztatu co grzebie w klimatyzacjach. W Trójmieście bym Ci polecił, ale w Stolicy nie wiem gdzie

michao1
    Gość

Domyślnie

łatwe sprawdzenie czy działa wentylator. Wyjmij wtyczkę z czujnika temp z termostatu, przekręć kluczyk ale nie odpalaj silnika. Jesli nic sie nie dzieje z wentylatorem to powinien się załączyć a po chwili powinien wskoczyć na wyższy bieg obrotów. Po włożeniu wtyczki czujnika na swoje miejsce i zapaleniu silnika może Ci się pojawić check engine ale zniknie samo jeśli czujnik wyrówna temp z temp na wskaźnku deski rozdzielczej. Miałem podobny problem też mi nie działała klima i nie załączał się wentylator. Okazało się ż chłodnica miała tak małą dziurkę że próba szczelności tego nie wykazała, a czynnik wylatywał w ciągu 4 dni i przez to klima nie działała.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar areyoufine
    Mieszka w
    Kalisz/Ostrów WLKP
    Auto
    156 GTA

Domyślnie

Cytat Napisał Jimmy Zobacz post
    niezły koleś albo wiedział co mówi, albo kręcił z Ciebie BK...

Obieg chłodniczy w klimie to układ zamknięty i wentylator nic do cisnienia w układzie nie ma - bezpośrednio. Skraplacz klimy czyli to co nazywacie chłodnicą klimy to wymiennik ciepła: czynnik chlodniczy (R134a) - powietrze. Odparowany w parowniku czynnik po sprężeniu oddaje ciepło do otoczenia. Wentylator zwiększa przepływ powietrza, a tym samym ułatwia oddawanie ciepła. Jeśli auto stoi, to przepływ powietrza przez skraplacz może być za mały i przez to czynnik nie wychłodzi się wystarczająco, to powoduje wzrost cisnienia w układzie i może wywalić presostat czyli wyłaczenie awaryjne klimy z powodu zbyt dużego cisnienia w układzie. Na postuju wentylator może więc "zbijać" cisnienie zapewniając po prostu odbiór ciepła.
    Zainteresowanym proponuje poszukać wykresów entalpii R134a dla lepszego zrozumienia tego co piszę.
    pewnie nie chciało mu się tłumaczyć i powiedział w skrócie. Dzięki za szczegółowe objaśnienie

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Zgadzam sie z tym co kolega Jimmy napisał. Efekt będzie taki że włączasz klimę, kompresor startuje ale że wentylator nie chodzi to po chwili wzrasta temperatura - tym samym ciśnienie w układzie i presostat wyłącza kompresor. Trwa to np kilkadziesiąt sekund i w efekcie zimno nie dotrze nawet do kabiny. Może być tak ròwnież przy nie drożnym układzie. Sprawdź czy to sprzęgło (kompresor) pracuje przez chwilę. Niejednokrotnie jest tak że komuś się zdaje że kompresor chodzi, bo jeźeli nie chodzi to powody mogą być zupełnie inne.

Robsonix
    Gość

Domyślnie

Dziękuję Panowie za rady,widać z tego że jednak będę musiał podjechać do jakiegoś fachmana,no chyba że jest jakiś sposób żeby podpiąć się pod ECU klimy np.Alfadiagiem ?